5062_valverde_cover_200x200Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε, κατάφερε να τερματίσει 4ος στην Primera Division και εξασφάλισε και μαθηματικά της έξοδο της Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Champions League της επόμενης περιόδου για πρώτη φορά μετά το 1998!

 

Ουσιαστικά, αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να κάνει, καθώς φέτος στην Ισπανία, οι πρώτες τρεις θέσεις, είχαν κλειδώσει από νωρίς από τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Μπορούσε να βγει μέχρι 4ος και αυτό ακριβώς έκανε.

 

Όλα αυτά με ένα ρόστερ που σίγουρα δεν είναι κακό αλλά δεν χτίστηκε με εκατομμύρια. Παιδιά από τις ακαδημίες της Μπιλμπάο οι περισσότεροι και μέσα σε αυτούς μόνο ένας 19άχρονος Γάλλος που ήταν όμως βασικός και αναντικατάστατος (31 συμμετοχές βασικός), κυρίως στο κέντρο της άμυνας, αλλά όποτε χρειάστηκε και στο αριστερό άκρο της.

 

Άμυνα
Ο λόγος για τον Ομερίκ Λαπόρτ. Από το 2010 στη Βασκονία, έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές της Γαλλίας, ακόμα και με την U-21. Έτσι έγινε μόλις ο δεύτερος Γάλλος που έχει φορέσει τη φανέλα της Μπιλμπάο μετά τον Μπιξέντ Λιζαραζού (1996-97). Πρόκειται για έναν στόπερ με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και αριστεροπόδαρο (πάρα πολύ σπάνιο για κεντρικό αμυντικό). Σίγουρα θα απασχολήσει το καλοκαίρι πολλές από τις «μεγάλες» ομάδες της Ισπανίας και όχι μόνο.

 

Κέντρο
Ο Μαρκέλ Σουσαέτα στα 26 του έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του και κυρίως από την δεξιά πλευρά του γηπέδου δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του κυρίως, αλλά ενίοτε σκόραρε και ο ίδιος. Ο απολογισμός του, 12 ασίστ και έξι τέρματα. Ο ισπανός μέσος εκτός από πρώτος στις ασίστ, ήταν και ο πρώτος σε συμμετοχές, καθώς 32 φορές ξεκίνησε βασικός και άλλες 4 μπήκε σαν αλλαγή. Κοινώς, δεν έχει χάσει ματς από την αρχή της σεζόν μέχρι τώρα!

 

Επίθεση
Σε ό, τι έχει να κάνει με το επιθετικό κομμάτι της Αθλέτικ, δεν υπάρχει κάποιος να έφτασε έστω κοντά στους αριθμούς του Αρίτζ Αντουρίθ. Με 16 τέρματα και 8 ασίστ σε 31 συμμετοχές, οι 26 ως βασικός, ήταν μακράν ο πιο παραγωγικός παίχτης των Βάσκων. Αν και στα 33 του, προσέδιδε μαζί με την εμπειρία του και την ουσία μπροστά από το τέρμα και μέσα στην περιοχή. Ο δεύτερος σκόρερ της Μπιλμπάο ήταν ο Ιμπάι Γκόμεθ με μόλις 8 τέρματα.

 

Παίρνοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, καταλαβαίνει κανείς ότι μια ομάδα που έχει για κορυφαίο αμυντικό έναν 19άχρονο, κορυφαίο μέσο τον Σουσαέτα και πρώτο σκόρερ με τα διπλάσια γκολ από τον δεύτερο τον Αντουρίθ στα 33 του, δεν θα μπορούσε στην αρχή της σεζόν να θεωρείται το φαβορί για την 4η θέση πίσω από τους 3 μεγάλους. Κι όμως, το «θαύμα» έγινε και μαθηματικά, με δύο αγωνιστικές να απομένουν μέχρι το τέλος και όχι με την ψυχή στο στόμα.

 

Μόνο η Σεβίλλη έχει πετύχει περισσότερα γκολ από τη Μπιλμπάο (66 έναντι 65), αλλά οι Βάσκοι έχουν με διαφορά την καλύτερη άμυνα των ομάδων πέρα της πρώτη τριάδας. Έχει δεχτεί μόλις 38 γκολ με τη Λεβάντε των Βύντρα και Καράμπελα να ακολουθεί με 42. Στη διαφορά τερμάτων το «χάσμα» της ομάδα τους Βαλβέρδε από τις υπόλοιπες που μάχονταν για την 4η θέση και το Champions League είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η Μπιλμπάο είναι στο +27 την ώρα που η αμέσως επόμενη καλύτερη, Σεβίλλη, έχει +16.

 

Σημαντικό ρόλο στην όλη επιτυχία του Βαλβέρδε και της ομάδας του έπαιξε και ο παράγοντας έδρα καθώς σε 18 αγώνες στο καινούριο «Σαν Μαμές» είχε 13 νίκες 3 ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες (από Εσπανιόλ και Ατλέτικο Μαδρίτης).

 

Για ακόμα μια σεζόν, ο Ερνέστο Βαλβέρδε μας απέδειξε πόσο μικρό ήταν για αυτόν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ή πόσο μεγάλος ήταν εκείνος για την Superleague. Δεν ξέρω αν θα είναι ο επόμενος τεχνικός της Μπαρτσελόνα, όπως ακούγεται ή αν θα συνεχίσει αυτό το πολύ ωραίο που ξεκίνησε στη Βασκονία. Το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε πολύ τυχεροί που ένας τόσο χαρισματικός τεχνικός μας είχε κάνει την τιμή να καθίσει στους πάγκους της χώρας μας.

 

Κώστας Χατσιανίδης

 

ΥΓ. Πέρσι η Μπιλμπάο του Μαρσέλο Μπιέλσα τερμάτισε 12η στο πρωτάθλημα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]