Ένας λόγος που οι απανταχού φεμινιστές έχουν μία μικρή αδυναμία στον Peter Jackson είναι ότι σε κάθε ταινία του, είτε θα διευρύνει τους γυναικείους ρόλους, είτε  θα προσθέσει έναν από το μυαλό του.

Αν δεν έχετε παρακολουθήσει την νέα ταινία «Hobbit», τότε προσοχή- ακολουθούν spoilers.

Ένας από τους πολλούς λόγους που ο σκηνοθέτης της τριλογίας του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» και της τριλογίας του «Hobbit», Peter Jackson, θεωρείται τόσο ταλαντούχος, είναι ότι κατάφερε να μεταφέρει αριστουργηματικά στην μεγάλη οθόνη έναν φανταστικό κόσμο, τόσο απαιτητικό όσο αυτός του  J.R.R. Tolkien.

Ένας ακόμη λόγος που οι απανταχού φεμινιστές τού έχουν μία μικρή αδυναμία είναι ότι σε κάθε ταινία του είτε θα διευρύνει τους γυναικείους ρόλους, είτε –λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία του ταινία- θα προσθέσει έναν από το μυαλό του.

Είναι λίγο – πολύ γνωστό ότι ο  J.R.R. Tolkien δεν εξήρε τη γυναικεία φύση στα βιβλία του. Σε έναν κόσμο γεμάτο από έξυπνα αρσενικά ξωτικά, παντοδύναμα ορκ, πονηρούς νάνους και χόμπιτ, θηλυκούς χαρακτήρες θα συναντήσεις πολύ σπάνια. Ακόμη πιο σπάνια δε αυτοί οι χαρακτήρες θα διαθέτουν τη δυναμικότητα και την εξυπνάδα ενός αντίστοιχου αρσενικού.

Στην τριλογία του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» λοιπόν, ο Peter Jackson ενισχύει κατά πολύ το ρόλο που έχουν οι θηλυκοί χαρακτήρες Arwen και Eowyn στην εξέλιξη της πλοκής της ταινίας. Μάλιστα η δεύτερη νικάει τον Aragorn σε μία μονομαχία με ξίφη.

hobbit-sexism2

Την παράδοση του δεν θα την «σπάσει» ούτε στις ταινίες «Hobbit» με αποκορύφωση την προσθήκη του χαρακτήρα της Turiel, που στα βιβλία δεν υπήρξε ούτε για δείγμα. Μία προσθήκη που  όσους επιθυμούν να ακολουθείται το βιβλίο κατά γράμμα σίγουρα θα τους ξενίσει- μπορεί ακόμα και να τους θυμώσει. Για όλους τους υπόλοιπους η προσθήκη είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη.

H Tauriel δεν κουβαλάει τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά μία γυναίκας. Είναι έξυπνη, δυναμική, ανυπάκουη στους κανόνες και μία από τους καλύτερους πολεμιστές των ξωτικών. Το ταλέντο της συγκρίνεται μόνο με αυτό του Legolas. Χειρίζεται άψογα τα όπλα και στο διάβα της πετσοκόβει 6-7 ορκς. Δεν πέφτει στο τρυπάκι του ρατσισμού μεταξύ της φυλής της, δηλαδή των ξωτικών, και αυτής των νάνων. Όταν ένας νάνος θα τη χρειαστεί για να τον θεραπεύσει και να του σώσει τη ζωή, θα προτιμήσει να εγκαταλείψει την μάχη, και όχι τον νάνο.

Αν και πολλοί διατυπώνουν τις ανησυχίες τους για το πώς ένα χαρακτήρας, που ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ στα βιβλία του J.R.R. Tolkien, θα καταφέρει να ενσωματωθεί και στην τρίτη και τελευταία ταινία του «Hobbit», o χαρακτήρας της Tauriel είναι σαν φεμινιστική όαση σε μία έρημο γεμάτη από αρσενικούς χαρακτήρες. Το γεγονός ότι η ηθοποιός Evangeline Lilly την ενσαρκώνει υπέροχα της δίνει ακόμη περισσότερους πόντους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]