Για χρόνια στον Ολυμπιακό ξόδευαν παράλογα ποσά, δίχως αποτέλεσμα. Το καλοκαίρι κέρδιζαν στα πρωτοσέλιδα, τον Μάη έχαναν στα παρκέ τους τίτλους. H στάμπα του loser έφυγε με την κατάκτηση δύο σερί ευρωπαϊκών τροπαίων. Παρότι η συνταγή πέτυχε δις, η παρουσία του Ολυμπιακού όπως κάθε χρόνο αποτελεί αίνιγμα.

Για χρόνια στον Ολυμπιακό ξόδευαν παράλογα ποσά, δίχως αποτέλεσμα. Το καλοκαίρι κέρδιζαν στα πρωτοσέλιδα, τον Μάη έχαναν στα παρκέ τους τίτλους. Από το 2011 που οι Αγγελόπουλοι επέβαλαν… όρους Μνημονίου, τα δεδομένα άλλαξαν. Η στάμπα του loser έφυγε με την κατάκτηση δύο σερί ευρωπαϊκών τροπαίων, αλλά όπως λένε στο λιμάνι βλέπουν ακόμα ψηλότερα, θέτοντας νέο στόχο το ρεκόρ της πάλε ποτέ πανίσχυρης Γιουγκοπλάστικα και της λετονικής Ρίγα που κυριαρχούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Παρότι η συνταγή πέτυχε δις, η παρουσία του Ολυμπιακού όπως κάθε χρόνο αποτελεί αίνιγμα. Τη μία λόγω της απότομης προσγείωσης του μπάτζετ, την άλλη λόγω της αποχώρηση του Ίβκοβιτς, φέτος λόγω της αποχώρησης των Χάινς και Παπανικολάου, αλλά και των κενών που καλύφθηκαν από παίκτες – στοιχήματα.

Πέντε ερωτηματικά

Στους ξένους ο Ολυμπιακός κινήθηκε γρήγορα κι αποτελεσματικά. Έκλεισε τους Ντάνστον, Λοτζέσκι, Μπέγκιτς, Σίμονς και Πέτγουεϊ. Δεν αποτελούν «σίγουρες» επιλογές κι αυτό άλλωστε προδίδει κι η μέχρι τώρα πορεία τους. Από τον καθένα έχει κάτι να πάρει ο Μπαρτζώκας, μπορεί πολλά, μπορεί λίγα, από τον καθένα όμως πρέπει να περιμένει ότι ενδέχεται να απογοητευτεί. Εξηγούμαστε.

Mπράιαντ Ντάνστον

dunston

Θέση: Σέντερ

Πρ. ομάδα: Βαρέζε

Τα θετικά: Προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν στην Ιταλία. Ήταν ο καλύτερος παίκτης της αναγεννημένης Βαρέζε, την οποία οδήγησε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, έχοντας 14.2 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 2.1 μπλοκ και 2.1 κλεψίματα μέσο όρο ανά αγώνα! Οι γείτονές μας του έδωσαν μάλιστα μία θέση στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος. Θεωρητικά λοιπόν αποκτήθηκε ο καλύτερος σέντερ της Serie A.

To ρίσκο: Ο Ντάνστον παρότι έχει πατήσει τα 27, δεν έχει καταφέρει ακόμα να πρωταγωνιστήσει σε σύλλογο μεγάλου βεληνεκούς. Μόλις πέρυσι κατάφερε να παίξει σε ομάδα που πρωταγωνιστεί, που βρίσκεται όμως κι υπό αναδόμηση. Για πρώτη φορά επί της ουσίας συναντά την πίεση για πρωταθλητισμό, την υποχρέωση να πετύχει και φυσικά να καλύψει το μεγάλο κενό που δημιουργείται στη φροντ λάιν εξαιτίας της απώλειας του Χάινς. Αποθαρρυντικό είναι όμως και το προ τριετίας πέρασμά του από τον Άρη, όπου δεν μπόρεσε καν να βγάλει τη χρονιά.

Μίρζα Μπέγκιτς

 begic

Θέση: Σέντερ

Πρ. ομάδα: Ρεάλ Μαδρίτης

Τα θετικά: Γνωρίζει καλά τη θέση του σέντερ. Διαθέτει εξαιρετικό hook με το δεξί και μπορεί να παίξει με πλάτη, κάτι που δεν κάνουν συχνά οι υπόλοιποι ψηλοί του Ολυμπιακού. Δυνατός, μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα θηρία κι αξιοπρεπής
ριμπάουντερ. Στα συν η μεγάλη εμπειρία του. Έχει παίξει σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης (Ζαλγκίρις, Βίρτους Μπολόνια, Ρεάλ), ενώ έχει πάρει κι αρκετούς τίτλους.

Το ρίσκο: Στα ρηχά νερά κυριαρχεί, στα βαθιά όμως συχνά πελαγοδρομεί. Με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας μεγαλούργησε, αλλά στη Ρεάλ δεν κατάφερε παρά να προσθέσει λίγη λάμψη στο βιογραφικό. Ποτέ του δεν καπάρωσε θέση βασικού,
παίζοντας περίπου 13-15 λεπτά. Έφταιξε κι η σχέση του με τον Λάσο, αλλά το κυριότερο πρόβλημα ήταν η αδυναμία του να προσαρμοστεί στο γρήγορο παιχνίδι των Ισπανών. Αν ο Ολυμπιακός θέλει να παίξει γρήγορα θα έχει πρόβλημα, ενώ ο Μπαρτζώκας δεν μπορεί να υπολογίζει πάνω του για τις αλλαγές στα πικ εν ρολ.

Ματ Λοτζέσκι

 lojeski

Θέση: Σμολ Φόργουορντ
Πρ. ομάδα:
Οστάνδη

Τα θετικά: Έχει ερωτική σχέση με το καλάθι. Πέρυσι έβαζε 17.1 πόντους σε κάθε ματς, με καλά ποσοστά έξω από τα 6.75 (38.5%). Δεν σκοράρει μόνο, ξέρει να χειρίζεται καλά την μπάλα και να κάνει πολλές δουλειές καλά  μέσα στο γήπεδο,
γεγονός που αποτυπώνεται και στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες. (4.9 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα). Η παρουσία του στο Βέλγιο συνοδεύτηκε από σειρά διακρίσεων (πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, MVP της λίγκας και του Κυπέλλου) και θεωρείται από τους κορυφαίους που έχουν παίξει ποτέ στη χώρα.

Το ρίσκο: Ναι μεν παίζει στην Ευρώπη από το 2007, αλλά για πρώτη φορά θα παίξει σε αυτό το επίπεδο. Δεν έχει παραστάσεις από μεγάλα ματς, ενώ καλείται να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, έχοντας πατήσει τα 28.

Σέντρικ Σίμονς

simmons

Θέση: Σέντερ

Πρ. Ομάδα: Mπρίντιζι

Τα θετικά: H επιλογή του στο Νο. 15 του ντραφτ το 2006 από τη Νέα Ορλεάνη, αποτελεί δείγμα του ταλέντου του. Παίκτης με σπουδαία αθλητικά προσόντα, τουτέστιν αλτικός, δυνατός και γρήγορος. Καλός ριμπάουντερ και μπλόκερ, με καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι. Προέρχεται από ικανοποιητική σεζόν, ενώ δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, καθώς έχει παίξει ξανά στην Καβάλα, με την οποία ξεχώρισε.

Το ρίσκο: Έχει αναγάγει σε τέχνη την αυτοκαταστροφή. Γεννά προσδοκίες και μετά τις γκρεμίζει. Πρώτα στο ΝΒΑ, όπου επελέγη σ΄ ένα από τα ψηλότερα νούμερα, αλλά δεν έκανε ποτέ καριέρα. Μετά στην Εστουδιάντες, όταν εξαργύρωσε την εξαιρετική του σεζόν με την Καβάλα, αλλά και πάλι ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Τρίτη και φαρμακερή; Ίδωμεν. Στο καθαρά αγωνιστικό, υστερεί σε τεχνική και δεν παίζει με πλάτη, ενώ κάνει συχνά πυκνά τα λαθάκια του. Πέρυσι με την Μπρίντιζι είχε 1.7 ανά αγώνα.

 

Μπρεντ Πέτγουεϊ

petway

Θέση: Πάουερ φόργουορντ

Πρ. Ομάδα: Ρέθυμνο

Τα θετικά: Σε σχέση με τον Άντις είναι σαφώς πιο γρήγορος, εκρηκτικός και αλτικός, ενώ κάνει περισσότερες δουλειές μέσα στο γήπεδο. Προέρχεται από μια εξαιρετική διετία στην Κρήτη, όπου αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και θύμισε ρομαντικές εποχές για το μπάσκετ, απ’ όταν μετρούσε η φανέλα και το δέσιμο με την κερκίδα. Ο Πέτγουεϊ διασκεδάζει το μπάσκετ και ξέρει να διασκεδάζει και τον κόσμο. Μανούλα στα καρφώματα (κέρδισε και στο δικό μας All Star Game), καλός ριμπάουντερ και μπλόκερ.

Το ρίσκο: Δεν έχει παίξει σε μεγάλη ομάδα. Έχει μάθει να είναι πρωταγωνιστής, όμως στον Ολυμπιακό οι αρμοδιότητές του θα είναι διαφορετικές και θα χρειαστεί πιθανότατα ένα σεβαστό χρονικό διάστημα προσαρμογής. Εκείνο που μάλλον όμως προβληματίζει, είναι η δυσκολία που αντιμετώπιζε να βρει ξεκάθαρο ρόλο στις ομάδες που αγωνιζόταν.  Ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με καλή συνεργασία μεταξύ κόουτς και παίκτη.

Κώστας Παπαντωνίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]