Ίσως δεν υπάρχει πιο πολυπαιγμένο και πολυδιαβασμένο έργο στη παγκόσμια δραματουργία όσο η ιστορία του “Ρωμαίου και της Ιουλιέτας” του Σαίξπηρ. Πανταχού παρόν αιώνες τώρα, όπως και ο έρωτας, το ρομαντικό παιδί του Σαίξπηρ έχει δεχτεί τόσες αναλύσεις, θεατρικές μεταφορές και αναφορές που ξεπερνούν σε αριθμό τις σελίδες του. Μπορεί σήμερα σε ένα τόσο ταλαιπωρημένο θεατρικό έργο να δοθεί μια νέα πνοή; Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο. Η ομάδα Ιδέα όμως (Κώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα) είχε μια διαφορετική άποψη.

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα σαν φαντάσματα του χτες επανέρχονται στο σήμερα με μοναδικό σκοπό να πουν την ιστορία τους. Χρησιμοποιώντας το μοτίβο των δύο ηθοποιών που επί σκηνής χτίζουν την πλοκή και αναπαριστούν όλους τους ήρωες του έργου, η ομάδα Ιδέα, μας παραδίδει μια ευρηματική και γεμάτη νεύρο performance πάνω στο κλασσικό έργο.

Το σκηνικό (Έλλη Λιδωρικιώτη) είναι τόσο λιτό, που με μια πρώτη ματιά, σχεδόν απουσιάζει. Πράγμα το οποίο εξυπηρετεί σοφά ένα σημαντικό λόγο. Ο χώρος της σκηνής γεμάτος με σκόρπια σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια, που διατρέχουν την ελλισαβετιανή εποχή μέχρι το σήμερα, καθίσταται ευφάνταστα η ιδανική αποθήκη – βεστιάριο για τους δύο ηθοποιούς. Με αυτά τα υλικά,για τις επόμενες δύο ώρες, θα χτίσουν το κόσμο των δύο ερωτευμένων νέων σε ένα άχρονο σουρεαλιστικό περιβάλλον. Οι φωτισμοί (Σάκης Μπιρμπίλης)οριοθετούν έξυπνα το χώρο και αναδεικνύουν ατμοσφαιρικά τη δράση. Η μουσική της παράστασης (Κώστας Γάκης – Κώστας Λώλος) που παίζεται ζωντανά στη σκηνή από τον Κώστα Γάκη, αποτελεί κινητήριο δύναμη της δράσης. Ο μουσικός επί σκηνής εδώ έχει λειτουργία τρίτου ρόλου. Δίνει ρυθμό, σχολιάζει και συνομιλεί με τους ήρωες και τη δράση.

Οι ηθοποιοί μέσα σ’ αυτό το σκηνικό πλαίσιο και με εργαλεία αποκλειστικά το σώμα και τη φωνή τους θα χτίσουν όλα τα πρόσωπα του έργου, από την γκροτέσκα κωμική παραμάνα του Κ. Μπιμπή μέχρι τον gangstaΜερκούτιο και τον nerd Κόμη Πάρη της Α. Μουστάκα. Με τρομερή εκφραστικότητα στα πρόσωπα τους, ταχύτητα στις αλλαγές τους και ένα αξιοζήλευτο ακροβατισμό στις σωματικές τους δράσεις οι δύο ηθοποιοί γίνονται εργαλεία της θεατρικής δράσης. Ακροβατώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη παρωδία και το δράμα χτίζουν μια δράση οπού ο χρόνος της παράστασης κυλάει αβίαστα και απολαυστικά για να κορυφωθεί σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό φινάλε.

Σκηνοθετικά η ομάδα έχει πειραματιστεί με πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου. Με στοιχεία από το θέατρο της επινόησης (Devised Theatre) μέχρι και τεχνικές του κουκλοθεάτρου, που χρησιμοποιούνται σε σημεία όπου οι ήρωες αφηγούνται γεγονότα που δε θα δούμε απευθείας στη σκηνή, η παράσταση αποτελεί ένα πετυχημένο θεατρικό κράμα.

Στη τελική ανάλυση, μέσα σε μια εποχή οπού έχουμε χορτάσει από δειλές προσεγγίσεις του μέτρου, η ομάδα Ιδέα δουλεύει με πάθος. Δε φοβάται να τραβήξει τη δράση στα άκρα και να πειραματιστεί όσο πιο ανορθόδοξα γίνεται να επέλθει η, απαραίτητη, τελική ισορροπία.

“Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2” λοιπόν. Ακριβώς. Γιατί μόνο 2 είναι αρκετοί για να αφηγηθούν το πιο όμορφο ερωτικό τραγούδι.

Στο θέατρο Άλφα Ιδέα

Κάθε Τετάρτη 19.00

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, η Αθηνά Μουστάκα, και συμμετέχει ο Κώστας Γάκης, παίζοντας πιάνο, κιθάρα, κρουστά αλλά και «παρεμβαίνοντας» σε κρίσιμες στιγμές του έργου…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κων/νος Μπιμπής.
Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης – Κώστας Λώλος
Live Μουσική: Κώστας Γάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ Ε.Ε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]