Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα των 90s πολλά περιθώρια για «ήρωες» στη ζωή σου δεν είχες. Ειδικά από το χώρο της τηλεόρασης (οι χαρακτήρες του Φώσκολου αποκλείονται από τη σύγκριση). Ένας από αυτούς τους «λίγους και καλούς» ήρωες ήταν και ο Σάκης Μπουλάς, ο οποίος έρχεται πάντοτε… πακέτο με το Γιάννη Ζουγανέλη. Η φιλία τους ιστορική, αν όχι η ιστορικότερη, φιλία σε αυτούς τους κύκλους. Σχεδόν μισός αιώνας συνεργασίας, στενής φιλίας, αδελφικότητας.

Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του Σάκη Μπουλά, ο οποίος νικήθηκε από τον καρκίνο με τον Ζουγανέλη δίπλα του, όπως πάντα. Το κείμενο αυτό ξεκίνησε να στήνεται ως ένα αφιέρωμα σε σημαντικές, γι αυτούς και για εμάς, στιγμές του μοναδικού δίδυμου. Μετά από περίπου μια ώρα όμως οι 700 λέξεις του διαγράφηκαν και η θεία φώτιση ήρθε να πει: «Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις μόνο κάποιες στιγμές»;

Η αλήθεια είναι πως μπορείς. Αποσπάσματα από το Graffiti, τα Κουφώματα, το Απίστευτα κι όμως Ελληνικά, από τα αμέτρητα χρόνια συνεργασίας τους σε μουσικές σκηνές και όχι μόνο. Θα αφήσεις όμως εκτός όλα τα «μικρά», τις λεπτομέρειες εκείνες που τους έκαναν πράγματι μοναδικούς για εμάς, αλλά και τον έναν για τον άλλο. Αυτό που γινόταν όταν έσβηναν τα φώτα και γυρνούσαν στα καμαρίνια. Αυτό είναι ένα μυστικό μόνο δικό τους και αυτό ακριβώς είναι που έχτισε το πιο γνωστό bromance της ελληνικής μουσικής και τηλεόρασης.

«Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Και μετά γίναμε αυτοκόλλητοι» έλεγε ο Μπουλάς. «Έχουμε παλέψει, έχουμε πονέσει, έχουμε αναπνεύσει, έχουμε συνυπάρξει πολλές φορές» έλεγε ο Ζουγανέλης. Ο ένας πιο… αλήτης, σκουλαρίκι, ατημέλητο μαλλί και μούσι, στυλ συνοδευόμενο από τις ατάκες του. Ο άλλος δεν έχει μαλλί να αφήσει ατημέλητο, έχει όμως την παρουσία του show man και την απίστευτη εκφραστικότητα του με γκριμάτσες που θέλουν πρόσωπο πολύ ελαστικό!

mpoulas_zouga1

Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον και όταν δεν τους βλέπαμε μαζί πάντα κάτι έλειπε. Το κείμενο αυτό ξεκίνησε ως αφιέρωμα, αλλά πώς να κλείσεις σε ένα κείμενο 40 χρόνια; Μπορείς να χωρέσεις τις σημαντικές στιγμές μιας οικογένειας σε ένα μόνο άλμπουμ; Κι οι δυο τους οικογένεια ήταν, ο Ζουγανέλης δηλώνει χωρίς πρόβλημα πως περισσότερο έχει ζήσει με το Μπουλά παρά με τον αδερφό του.

Δυο αδέρφια ετερόκλητα μεν, αλλά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ένα. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο σήμερα είμαστε εδώ και γράφουμε και για τους δυο, παρόλο που τα περισσότερα μέσα θα προτιμήσουν διάφορα αφιερώματα μόνο στον Σάκη Μπουλά. Κι εκεί όμως, κάτι θα λείπει.

mpoulas_zouga2

Προσωπικά πρώτα γνώρισα τον Μπουλά, ως Νάσο από το 10 Λεπτά Κήρυγμα, στις αρχές των 00s. Δεν άργησα να «ανακαλύψω» και τον Ζούγα, ο οποίος είχε κάνει κάποιες guest εμφανίσεις και εκεί. Αυτό που πάντα όμως θα θυμάμαι είναι η κοινή τους παρουσία στη σκηνή, είτε κάνοντας κάποιο σκετσάκι όπως τα πρώτα τους χρόνια, είτε… βρίζοντας ο ένας τον άλλο και διακόπτοντας το τραγούδι που ένας από τους δυο έλεγε. Έτσι εξάλλου τους είδα για πρώτη φορά και μαζί. Μετά έμαθα να χρησιμοποιώ και το ίντερνετ, όποτε και η συμπάθεια μου γι αυτούς πέρασε στο επόμενο επίπεδο.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από το θάνατο του Σάκη Μπουλα. Όσα και να γραφούν θα είναι λίγα, όποτε για να πάψουμε να απλώνουμε σκόρπια χαρτιά σκέψεων στο τραπέζι ας αφήσουμε καλύτερα το Γιάννη Ζουγανέλη να βάλει τον επίλογο, εξάλλου μόνο αυτός θα μπορούσε δικαιωματικά να το κάνει.

mpoulas_zouga3

«Είναι σε μια φάση που το παλεύει, δεν τον έχω δει πιο γλυκό. Γνωρίζει, είναι τρυφερός και πολύ γλυκός! Ξέρεις, καμία φορά, η φθορά, όταν την βλέπεις στον άλλον, ξεχνάς ότι μπορεί να είσαι και εσύ αυτός κάποια στιγμή! Παίρνεις δύναμη από την αδυναμία του άλλου, αποφεύγω να πάω να τον δω! Δεν θέλω να φανώ ισχυρός σε σχέση με κάποιον που δεν είναι. Θέλει να πηγαίνουν οι φίλοι του! Μου λείπει πολύ!» (από την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Ζουγανέλη πριν «φύγει» ο Σάκης Μπουλάς)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]