Του Δημήτρη Τσίρκα

*Photo: Γιάννης Κέμμος

Σήμερα ήταν ο τελευταίος σπασμός του Μακεδονικού. Τα εκατομμύρια των διαδηλωτών δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Παρά την ανοικτή υποστήριξη της πλειοψηφίας των κομμάτων, σε πείσμα της κυνικής προώθησης των καναλιών. Το πλήθος μικρό, το κλίμα ακόμη πιο υποτονικό. Τον τόνο τον έδωσαν οι χρυσαυγίτες με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, την απόπειρα εισβολής στη Βουλή, τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Τον έδωσε επίσης η αδερφή του Κατσίφα με το εθνικιστικό της παραλήρημα και ο Πέτρος Γαϊτάνος με τη γελοιοποίηση του εθνικού ύμνου.

Η αποφασιστική συγκέντρωση που θα σάρωνε τους εχθρούς της αποδείχτηκε μια κωμικοτραγική φούσκα, ένα γκροτέσκο καρναβάλι ζωντανών νεκρών που έζεχνε ασχήμια και θανατίλα. Η επιθυμία, η ζωτική ενέργεια χιλιάδων ανθρώπων παγιδευμένες σε ένα βαλσαμωμένο πτώμα, μια μούμια που πασχίζουν να την αναστήσουν με εθνικιστικά ξόρκια και μίσος. Μίσος αβυσσαλέο, που μετατρέπει καθημερινούς ανθρώπους σε αδηφάγα ζόμπι, έτοιμα να ξεσκίσουν όποιον δεν ορκίζεται πίστη στο πτώμα που με δέος περιφέρουν ως Άγιο Δισκοπότηρο.

Αυτό το πτώμα σήμερα θάφτηκε στους δρόμους της Αθήνας. Η δυσωδία του ήδη διαλύεται, δεν θα χτίσει άλλες πολιτικές καριέρες, δεν θα κάνει άλλα μηδενικά νούμερα. Τα ζόμπι έφυγαν πεινασμένα, δεν υπήρχαν ζωντανοί να κατασπαράξουν. Το μίσος σιγά σιγά θα κοπάσει και πολλοί απ’ αυτούς, που σήμερα έψαχναν μεθυσμένοι φαντάσματα να πολεμήσουν, θα αναζητήσουν αλλού παρηγοριά. Θα ρίξουν τους σπόρους της επιθυμίας τους σε νέα εδάφη, εκεί που αντί για σκουλήκια μπορεί και να φυτρώσουν λουλούδια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]