Την περασμένη εβδομάδα η Νέα Φιλαδέλφεια βρέθηκε στη μέση ενός πρωτοφανούς διχασμού μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ, με αφορμή το επικείμενο γήπεδο στον ιστορικό χώρο της ομάδας. Στο τσουβάλι των media κυρίως αλλά και στις καφενειακές συζητήσεις άνευ ουσιαστικής επιχειρηματολογίας, κυριάρχησε η άποψη ότι ο «στρατός» του Μελισσανίδη πήρε την κατάσταση στα χέρια του, είτε ότι ο κόσμος της ΑΕΚ αποφάσισε ότι θα βάλει πλάτη και μπει μπροστάρης για το γήπεδο, ακόμα κι αν χρειαστεί να ισοπεδωθεί όχι μόνο το άλσος, αλλά και οι παρακείμενες περιοχές μέχρι τον Περισσό.

Τι συνέβη πραγματικά όμως; Ποια είναι η πραγματική θέση των κατοίκων, των οπαδών της ΑΕΚ, της Ορίτζιναλ αλλά και του ίδιου του Δημήτρη Μελισσανίδη; Η αλήθεια –σπάνια αλλά συμβαίνει κι αυτό- αυτήν τη φορά δεν βρίσκεται στη μέση. Κάθε άλλο. Βρίσκεται στην άκρη του νήματος και αν αληθεύουν όσα προκύπτουν από τις μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες στο περιστατικό της «Στρούγκας», αλλά και από το υπόλοιπο ρεπορτάζ, το πράγμα είναι αρκετά μπλεγμένο. Ή μήπως όχι;

Δούρου vs Σγουρός, σημειώσατε 1

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για όλους όσοι είναι αντίθετοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερή λογική που πρεσβεύει, η υποψηφιότητα της Δούρου απέναντι στον Σγουρό που έκανε σημαία το γήπεδο της ΑΕΚ άνευ όρων και προϋποθέσεων, έμοιαζε τελειωμένη. Ειδικότερα δε από τη στιγμή που τον τελευταίο στήριξαν ανοιχτά τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι λοιπές δυνάμεις του κεντροδεξιού πολιτικού τόξου. Κάτι αντίστοιχο όμως συνέβη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου θριάμβευσε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Άρης Βασιλόπουλος, έναντι του Λύσσανδρου Γεωργαμλή για τη θέση του δημάρχου.

original

Όχι, δεν μετανάστευσαν όλοι οι γαύροι της οικουμένης στη Φιλαδέλφεια, ούτε υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος. Απλώς οι κάτοικοι της περιοχής, φίλοι της ΑΕΚ ως επί το πλείστον και μη, επέλεξαν να ψηφίσουν με κριτήριο το επίπεδο διαβίωσης και όχι τις υποσχέσεις που άκουγαν και ακούνε 11 χρόνια, από όποιον θέλει να αναλάβει πόστο εξουσίας. Στη χώρα αλλά και στο χώρο που ζουν.

Αντιθέσεις και εσωτερική κόντρα

Υπήρξαν βέβαια και αυτοί που στήριξαν τον Γεωργαμλή και θέλουν το γήπεδο στη Φιλαδέλφεια, ανεξαρτήτως κόστους. Από ότι φάνηκε όμως ήταν λιγότεροι. Σε όλους αυτούς μάλιστα, χτύπησαν άσχημα –πολύ άσχημα- και δύο ακόμα πράγματα. Αφενός η κάθετη και ξεκάθαρη θέση τόσο του Βασιλόπουλου όσο και της Δούρου υπέρ του γηπέδου που θέλει όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος ο Μελισσανίδης βάσει του πλάνου που παρουσίασε. Σε δεύτερο επίπεδο, η καταψήφιση όλου του άρθρου που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει το γήπεδο, με μοναδική εξαίρεση… το γήπεδο!

aek

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι μετά από τριπλή αποτυχημένη προσπάθεια χειραγώγησης του πλήθους, μοιραία θα ερχόταν η προβοκάτσια. Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτό συνέβη στην κατάληψη της Στρούγκας και δυστυχώς αυτό θα επιδιώξουν κάποιοι να κάνουν και την προσεχή Πέμπτη στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο που είναι συνυφασμένος με την ΑΕΚ, αλλά και με τους πρόσφυγες κατοίκους, που τον έχτισαν.

Πίσω από τις σκόνες και τους καπνούς…

Σε ό,τι αφορά το οργανωμένο κίνημα των οπαδών της ΑΕΚ, τα πράγματα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα. Η Ορίτζιναλ τίθεται ξεκάθαρα απέναντι σε κάθε τι πολιτικό που θα διχάσει τον κόσμο της, χωρίς όμως να παραβλέψει λεπτό ότι η οργάνωση αποτελείται από ανθρώπινα σκεπτόμενα όντα και όχι από ρομπότ, στρατούς, ή πρόβατα. Δεν είναι τυχαία και η σχετική ανακοίνωση (http://www.original21.com.gr/?p=556) που έβγαλε για το γήπεδο της ΑΕΚ, που αν έβγαινε από την Κουμουνδούρου, θα ξεκινούσε πόλεμος με στόχο βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Βασιλόπουλο, τη Δούρου, τους κατοίκους, το άλσος, τον Περισσό, το σταθμό του Ηλεκτρικού, τα γηπεδάκια 5Χ5 που είναι απέναντι και ενδεχομένως τον… Άτταλο.

ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÁÅÊ (ÔÅËÉÊÏÓ ÊÕÐÅËËÏÕ 2010-2011) ATROMITOS - AEK (CUP FINAL 2010-2011)

Η θέση της οργάνωσης είναι ξεκάθαρη όμως και στο παρελθόν, τόσο όταν φασίστες επιτέθηκαν στον βουλευτή Στρατούλη, όσο και κατά την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας (http://www.original21.com.gr/?p=543) όταν υπογράμμισαν ότι δεν περνούν απαρατήρητα τα όσα περνούν οι Βραζιλιάνοι σε επίπεδο ζωής.

Μια ζωή στα κάγκελα, μια ζωή απέναντι

Συνοψίζοντας και αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση για τα πρόσφατα περιστατικά, θα καταλάβει αυτό που είναι ευρέως γνωστό στα οπαδικά στέκια και αυτό που προκύπτει βέβαια και από το ρεπορτάζ. Πίσω από τα… μπάχαλα στη Φιλαδέλφεια, ήταν όντως οπαδοί της ΑΕΚ. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Οπαδοί της ΑΕΚ όμως δεν είναι μόνο η Ορίτζιναλ ή ο απλός ανοργάνωτος κόσμος. Είναι και το GETTO. Η εθνικιστική ακροδεξιά οργάνωση που κάποτε είχε στενές σχέση με το Δωματιάκι, αλλά πλέον η κατάσταση μεταξύ τους είναι τεταμένη και θυμίζει ψυχρό πόλεμο.

getto

Ουδείς εκ των δύο πλευρών κατονομάζει πράγματα και καταστάσεις, αλλά μέσω ανακοινώσεων, κινήσεων και μηνυμάτων, περνούν κρυπτογραφημένα αυτό που θέλουν και αυτό που ακριβώς ισχύει. Η κατάσταση την περασμένη εβδομάδα ξέφυγε και την ευθύνη φέρει μια μικρή ομάδα ατόμων που παρείσφρησε στο χώρο και διέφυγε της προσοχής της Ορίτζιναλ και φυσικά του ανυποψίαστου κόσμου.

Έχουν γνώση οι φύλακες

Κάτι που θα επιχειρηθεί να γίνει και τώρα. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, έχουν γνώση οι φύλακες και θα επιχειρηθεί διακριτική περιφρούρηση. Όχι για να προστατευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασιλόπουλος ή η κατάληψη, αλλά για να προστατευτεί η ίδια η οργάνωση, η ίδια η ΑΕΚ και εν τέλει, η ίδια η Νέα Φιλαδέλφεια. Που χρειάζεται όσο τίποτα την επιστροφή της ομάδας εκεί, που χρειάζεται ενωμένο τον κόσμο της, αλλά που περισσότερο από όλα χρειάζεται την αξιοπρέπειά να ζει όπως της αρμόζει και όχι όπως της επιβάλλουν.

«Αστραπόγιαννος»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]