footballΟι οπαδοί μπορούν κάποιες φορές να φτάσουν σε ακραίο σημείο για την ομάδα που υποστηρίζουν. Πόσο μάλλον όταν νιώθουν ότι τους πνίγει το δίκιο…

Η Πειθαρχική Ομοσπονδία της Γαλλικής Λίγκας ενημέρωσε τη Μπαστιά ότι δεν θα μπορεί πλέον να αγωνίζεται στο Armand-Cesari έπειτα από τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της – έτσι κι αλλιώς κεκλεισμένων των θυρών – αναμέτρησης με τη Μαρσέιγ.

H… φωτιά είχε ανάψει από τις 22 Σεπτεμβρίου και την αναμέτρηση με την Παρί Σεν Ζερμέν όταν, μετά τη βαριά ήττα με 4-0, καμιά 15αριά οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στα αυτοκίνητα των παικτών των Παριζιάνων. Η επέμβαση της αστυνομίας που ζήτησε στους φιλάθλους να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους προκειμένου να φύγει το πούλμαν των φιλοξενουμένων έκανε τα πράγματα χειρότερα με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια που προκάλεσαν μικροτραυματισμούς.

Στο ντέρμπι της Κορσικής με την Αζαξιό τον Οκτώβριο (0-0), το επεισόδιο μεταξύ του Γκαέλ Ανγκουλά και του Ζοάν Καβαγί, που οδήγησε και στην αποβολή τους, έγινε αφορμή να ξεκινήσουν συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων στις κερκίδες με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του ματς και τη χρήση δακρυγόνων. Έπειτα από τα επεισόδια, η Λίγκα αποφάσισε τη διεξαγωγή της επόμενης αναμέτρησης της ομάδας χωρίς οπαδούς.

Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, ο προημιτελικός της ομάδας με τη Λιλ για το Coupe de la Ligue διεκόπη όταν ένας από τους βοηθούς χτυπήθηκε από αντικείμενο στο κεφάλι, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί.

Τελευταίο επεισόδιο που ξεχείλισε το ποτήρι για την LFP ήταν τα όσα συνέβησαν στις 12 Δεκεμβρίου και το ματς με τη Μαρσέιγ. Παρά το γεγονός ότι διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών, χιλιάδες οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο προκειμένου να το παρακολουθήσουν μέσω γιγαντοοθόνης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, άναψαν καπνογόνα, ενώ σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι κάποιοι είχαν μαζί τους πέτρες και πυροτεχνικούς μηχανισμούς (!) που έθεταν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα όσων βρίσκονταν έξω από το γήπεδο. Παράλληλα, τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την άφιξη και αναχώρηση του πούλμαν των Μασσαλών, οδήγησαν την LFP στην απόφαση να κλείσει το Armand-Cesari λόγω όλων των παραπάνω γεγονότων από την αρχή της σεζόν.

Η απόφαση έχει προκαλέσει όπως είναι φυσικό πολλές αντιδράσεις, με την πιο έντονη να είναι αυτή ενός εκ των υπαλλήλων της ομάδας, του Τζο Μποναβιτά. Ο 73χρονος οικονομικός διευθυντής που εργάζεται στον σύλλογο από το 1981 πήρε την απόφαση να κάνει απεργία πείνας απαιτώντας να ανοίξει ξανά το γήπεδο, εξηγώντας σε συνέντευξή του:

«Πήρα την απόφαση να ξεκινήσω απεργία πείνας. Βάζω πάνω απ` όλα την υγεία του συλλόγου και την επιβίωσή του. Υπάρχουν οικογένειες που βγάζουν τα προς το ζην από τα ματς που διεξάγονται σε αυτό το γήπεδο και είναι σημαντικό και για τους παίκτες.

Το επόμενο ματς κόντρα στη Νανσί στις 22 Δεκεμβρίου, θα γίνει στο Armand-Cesari. Είναι πολύ απλό!»

Αν και είναι προχωρημένης ηλικίας και μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να του δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν πτοείται:

«Είμαι 73 ετών και συμβουλεύτηκα γιατρό πριν το αποφασίσω, αλλά θα πάρω αυτό το ρίσκο για την υγεία μου για το καλό του συλλόγου».

Όπως είναι φυσικό, η περίπτωσή του προσέλκυσε το ενδιαφέρον, με τα ΜΜΕ να σπεύδουν να του πάρουν συνέντευξη. Εκείνος δεν χάνει το στόχο του κι επιμένει στη σημασία της διεξαγωγής των αγώνων στην έδρα της ομάδας:

«Θα σταματήσω μόνο όταν επιτευχθεί ο σκοπός μου. Υπάρχουν διοικούντες, επαγγελματίες, παίκτες και υπάλληλοι που αγωνιούν για το μέλλον τους. Κι αυτό γιατί αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν σκέφτονται ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ποδοσφαιριστές, αλλά πάνω από όλα είναι εργάτες που έχουν οικογένειες να θρέψουν. Τί θα κάνουν αν βρεθούν ξαφνικά στη Ligue 2 ή μείνουν άνεργοι; Θα πρέπει να το σκεφτούν καλά αυτό».

Μένει να δούμε αν ο αγώνας του θα δικαιωθεί…

 

Aναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]