*Ιστορίες καθημερινού στρατιωτικού σουρεαλισμού από τον Βαγγέλη Γέττο. Ακολουθήστε τη σειρά των χιουμοριστικών διηγημάτων που δημοσιεύονται εβδομαδιαία στο 3point magazine.

Έχω ξαναμιλήσει για την ψυχωσική μονομανία που διέπει το στρώσιμο ενός στρατιωτικού κρεβατιού. Το στρατιωτικό κρεβάτι ωστόσο δεν είναι ένα ιδεώδες πλατωνικό σύνολο αλλά χωρίζεται σε μέρη που ο Αριστοτέλης θα έβλεπε σαν οργανικά τμήματα του όλου. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο “κρεβάτι” αποτελείται από μία σειρά αλληλένδετων στοιχείων που το καθιστούν τέτοιο ως σύνολο. Αν ένα από αυτά παρεκκλίνει έστω και κατ’ ελάχιστον από το σκοπό που έχει τάξει η στρατιωτική μεταφυσική, τότε το σύνολο “κρεβάτι” δεν λειτουργεί, δεν συγκροτείται ως τέτοιο. Και αυτή είναι η φιλοσοφική και δικαϊκή βάση των ποινών που μοιράζονται σαν στραγάλια για κάθε πιθανή και απίθανη αβελτηρία του στρατιωτικού κρεβατιού. Από τη ζάρα στο σεντόνι που ανακαλύπτεται με επιτόπια έρευνα του αξιωματικού που φέρει μαζί του ειδικό σεντονοσκόπιο, μέχρι τα ελάχιστα χιλιοστά της κορυφής της κουβέρτας πάνω από το προβλεπόμενο όριο.

Αξίζει να σημειωθεί για τον ιστορικό του μέλλοντος ότι το στρώσιμο του κρεβατιού και η θέση των στοιχείων του κρεβατιού (σεντόνι, μαξιλάρι, κουβέρτα, υποσέντονο κτλ.) έχουν τη δική τους μονάδα μέτρησης, τη “λόγχη” που ο επιθεωρών υπαξιωματικός τοποθετεί σαδιστικά στα εξεταζόμενα κρεβάτια σαν αλφάδι. Στον αντιμαγικό ρεαλισμό του στρατού, για να υπάρχει συνοχή στον παραλογισμό, ίσως θα έπρεπε να μετράμε και τις αποστάσεις εντός στρατοπέδου σε στάδια και τη θητεία σε ολυμπιάδες.

Ειδικά το τμήμα της εργασιοθεραπείας που ονομάζεται «φάκελος και υποφάκελος μαξιλαριού» και το οποίο συνίσταται στην επίλυση μαθηματικής εξίσωσης στρατιωτικών κουβερτών τρίτου βαθμού, έχει προκαλέσει στην ασταθή ψυχή μου πολλαπλά μετατραυματικά σοκ.

Έχοντας παραμείνει στο στρατόπεδο επί μία εβδομάδα, έφτασα μέχρι ένα πολλά υποσχόμενο μεσημέρι Πέμπτης που προοιωνιζόταν μια αρκετά ευχάριστη αλκοολοθεραπεία κατά την έξοδο που θα ακολουθούσε. Ωστόσο, μια αιφνίδια επιθεώρηση του θαλάμου μας ήρθε να ανατρέψει με τραγωδιακό τρόπο τα σχέδιά μου. Ενώ είχα φτάσει να οσμίζομαι την μυρωδιά ενός χορταστικού τζιν με τόνικ, βρέθηκα αναγκαστικά «παραμένων» στο στρατόπεδο με 24ωρη κράτηση λόγω «του άθλιου φακέλου μου». Μία τέτοια φράση θα ήταν τιμή και καμάρι για έναν πολιτικό κρατούμενο. Τώρα, εδώ, συνιστά έναν ακόμα λόγο απελπισίας. Η υπερβάλλουσα κατά 2-3 εκατοστά απόσταση των δύο απολήξεων του πακέτου στο οποίο χώνεται το μαξιλάρι, μου κόστισε 2-3 μέρες παραμονής στην αλκοολική καραντίνα.

Μπαϊλντισμένος, έψαξα δραστικά υποκατάστατα για να ξεχάσω τη βάσανο της στέρησης εξόδου: από βόλτα με τεθωρακισμένο -ευγενική προσφορά συφφάνταρου- μέχρι απομνημόνευση της δύναμης του στρατιωτικού προσωπικού κατά λόχο. Στο τέλος, εκμεταλλευόμενος κάποια λαθραία σύνδεση στο διαδίκτυο, πληκτρολόγησα στο Google την εξής φράση «πώς να αντιμετωπίσετε ψυχολογικά μία κράτηση». Οι απαντήσεις της μηχανής αναζήτησης ήταν αφοπλιστικές: «έληξε η κράτηση των 80 ομήρων που κρατούσαν οι Ουκρανοί ακροδεξιοί αντάρτες», «υπό κράτηση 2.000 αντιφρονούντες δημοσιογράφοι στο Ιράν» και άλλα ανάλογα. Συμμάζεψα τη σκέψη μου και κατευθύνθηκαν «τροχάδην» προς το κρεβάτι μου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]