Σκάζη: Γιατί τα σχολικά μας όνειρα μπορούν να γίνουν αληθινά

“Αχ και να ανοίγαμε ένα δικό μας καφέ”. Όλοι το έχουμε πει σε κάποια φάση της ζωή μας, συνήθως σε πιο χαλαρές και παρεΐστικες στιγμές. Τα παιδιά του Σκάζη στο Παγκράτι το έκαναν πράξη. Άφησαν σίγουρους μισθούς και πραγματοποίησαν ένα όνειρο που γεννήθηκε στα νεανικά τους χρόνια, ακούγοντας σκόρπια κομμάτια από ζωντανές ηχογραφήσεις των Στέρεο Νόβα. Τ’ αρχικά του δίσκου έγιναν το όνομα του μαγαζιού και η αισθητική του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μουσικά αριστοτεχνήματα της μπάντας. Χειροποίητα τραπεζοκαθίσματα, ξύλινα παντζούρια για ντεκόρ, ένα ράδιο από αυτά που βλέπεις πια μόνο με σεμεδάκι πάνω στα σπίτια των παππούδων, πολλοί, πάρα πολλοί δίσκοι, πίνακες, όμορφα χρώματα, όμορφη αίσθηση.

Τα πάντα ήταν έτοιμα και μας έλειπαν μόνο τα μηχανήματα. Ήταν επίσης η περίοδος του δημοψηφίσματος και των capital controls. Ακούγαμε τις ειδήσεις από αυτό το παλιό ράδιο που βλέπεις και νιώθαμε λες και βρισκόμασταν στον πόλεμο

“Θυμάμαι, δύο μέρες πριν ανοίξουμε το μαγαζί βρισκόμασταν εδώ. Τα πάντα ήταν έτοιμα και μας έλειπαν μόνο τα μηχανήματα. Ήταν επίσης η περίοδος του δημοψηφίσματος και των capital controls. Ακούγαμε τις ειδήσεις από αυτό το παλιό ράδιο που βλέπεις και νιώθαμε λες και βρισκόμασταν στον πόλεμο”, λέει ο Χρήστος ο ένας από τους τρεις της παρέας. Ήταν φωτογράφος, κουράστηκε να απαθανατίζει στιγμιότυπα από γάμους και μωρά που τσαλαβουτούν σε κολυμπήθρες.

skazh-16

Το Σκάζη έχει πλέον κανονικά τα μηχανήματά του. Το ραδιόφωνο έχει βρει τον χώρο του στο ντεκόρ και από τα ηχεία ακούγονται εκτός των Στέρεο Νόβα, αγαπημένα κομμάτια από εποχές που τα εισιτήρια ήταν αλλιώς και δεν έφερναν στην όψη σε κοινά τιμολόγια. Εκτός του ελληνικού και ξένου rock την τιμητική της έχουν η funk, η soul, η jazz. “Η μουσική ήταν βασικός λόγος που θέλαμε να γίνει το μαγαζί. Όταν πηγαίναμε παλιά σε άλλα μαγαζιά και δεν μας άρεσε η μουσική, λέγαμε ‘άμα το είχαμε εμείς…”. Και να, που οι playlists εκείνων των συζητήσεων σήμερα δονούν την οδό Εμπεδοκλέους (28-30).

…με παίρνει πάλι για να μου πει ‘είμαστε εμείς για τυροπιτάδικο;’ Γελάω και του λέω κλείσε-κλείσε. Πάω μια βόλτα και μετά λέω το ‘ναι’.

“Δεν το πίστευα ότι θα γίνονταν όλα αυτά. Ότι θα γνωρίζαμε τόσο κόσμο, ότι θα κάναμε τόσα live και εκδηλώσεις”, λέει η Χριστίνα, η άλλη της παρεάς. Πριν ανοίξει το μαγαζί δούλευε υπάλληλος σε τράπεζα για 15 χρόνια. Θυμάται σαν τώρα το τηλεφώνημα που ήταν η αρχή όσων ακολούθησαν. “Με παίρνει ο Χρήστος και μου λέει ότι πουλάνε για λίγα χρήματα το μαγαζί που δούλευε τότε ντελιβεράς. Αν το αγοράζαμε θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα ταχυφαγείο. Κλείνουμε το τηλέφωνο και μετά με παίρνει πάλι για να μου πει ‘είμαστε εμείς για τυροπιτάδικο;’ Γελάω και του λέω κλείσε-κλείσε. Πάω μια βόλτα και μετά λέω το ‘ναι'”.

Το μαγαζί μπορεί να μην άνοιξε στο καλύτερο timing πολιτικά, όμως άνοιξε στην καλύτερη στιγμή για το Παγκράτι. Την τελευταία πενταετία έχουν γίνει πολλά εγκαίνια σε μπαράκια και καφετέριες, υπάρχει ένα νέο θέατρο και υπάρχει πολύ περισσότερη ζωή στους δρόμους του. Η οδός Εμπεδοκλέους δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Αυτό που κάνει το Σκάζη να ξεχωρίζει όμως ανάμεσα σε άλλα ωραία μαγαζιά είναι ότι δεν “κουράζει”. Δύο κυρίες έλεγαν στη Χριστίνα “νιώθουμε φιλόξενα, αλλά δεν μας εγκλωβίζετε με την παρουσία σας”. Άλλος θαμώνας έχει πει “ότι δεν είχε ξαναπάει μόνο τους σε μπαρ”. Στο Σκαζη πας με όποιον θες, ό,τι ώρα θες, όπως θες και με την πυτζάμα σου άμα λάχει όπως ο εν λόγω μοναχικός κυριούλης.

skazh-22

Από πιοτό τώρα, θα βρεις σε μπύρες λίγο – πολύ ό,τι κυκλόφορεί ευρέως, σε τιμές που δεν κυκλοφορούν τόσο ευρέως, καθώς κυμαίνονται από 3 έως 5 ευρώ. Για τους λιγότερο.. μερακλήδες υπάρχει και η μπύρα Buckler που είναι χωρίς αλκοόλ. Ξεχωρίσαμε επίσης από μια σεβαστή ποικιλία,το βιολογικό τους κρασί που παράγεται στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας. Προσφέρονται ακόμη ούζο, ρακί, ρακόμελο, σανγκρία και ποτά που ξεκινούν από τα 5,5 ευρώ και φτάνουν στα 8. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πιατάκια. Θα βρείς από φασολάκια μαυρομάτικα μέχρι χταποδάκι ξυδάτο και μπρουσκετάκια με σολωμό και φιλαδέλφεια. Όλα από 2 έως 3 ευρώ.

Μουσικές είπαμε τι παίζει. Συχνά βέβαια παίζουν και live. Η μία μπάντα έφερε την άλλη και πλέον παρελαύνουν διάφορα ταλαντούχα σχήματα Όπως και dj ‘s όπως και καλλιτέχνες εκτός μουσικής, που εκθέτουν έργα ζωγραφικής. Live έχει ακουστεί και το Clandestino από τις ημέρες που ο Manu Chao έπαιρνε σβάρνα τους δρόμους της Αθήνας και έπαιζε παρέα με τον κόσμο. Όνειρό των παιδιών είναι κάποια στιγμή να φέρουν on stage τον Κωνσταντίνο Βήτα. Κι αφού ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα, δύσκολα θα αντισταθεί ο εμπνευστής του μη βοηθήσει στην πραγματοποίηση ενός ακόμη.

Όπως καταλαβαίνετε δεν πιστεύουν σε μια επιτυχία που θα βασίζεται στην αποτυχία του άλλου.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας τα παιδιά μου λένε ότι θα πάνε για ένα καφέ “στου Πέτρου”. Το μαγαζί του Πέτρου είναι ένα δρόμο πιο πέρα. Όπως καταλαβαίνετε δεν πιστεύουν σε μια επιτυχία που θα βασίζεται στην αποτυχία του άλλου. Άλλωστε το Σκάζη δεν γεννήθηκε από την ανάγκη για τα χρήματα, αλλά από λέξεις που κατέρριπταν “ένα εκατομμύριο στερεότυπα” στις αρχές του ’90.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βάκουλας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]