Η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε το 2006, συμμετέχοντας στην ανεξάρτητη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” του Γιάννη Μπουτάρη στο πλαίσιο των δημοτικών εκλογών. “Δεν μου αρκούσε πια να ‘γκρινιάζω’ αρθρογραφώντας σε διάφορα περιοδικά”, μας εξηγεί ο Σπύρος Πέγκας περί ου ο λόγος, που τώρα κάνει το βήμα παραπάνω και κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, η παράταξη του Γ. Μπουτάρη κέρδισε κι ο ίδιος ανέλαβε χρέη αντιδημάρχου στον τομέα Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων. Στον οποίο και θεωρεί ότι πέτυχε. Οι αριθμοί λένε ότι το 2013 έγιναν 100.000 περισσότερες διανυκτερεύσεις απ΄ ότι το 2012 κι ότι από το 85% Έλληνες τουρίστες και 15% από άλλες χώρες, κατακτήθηκε η απόλυτη ισορροπία (50-50), καθότι αυξήθηκαν οι τουρίστες από τα Βαλκάνια, τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι τουρίστες το 2010 ήταν 24.000, ενώ το 2013 έφτασαν τους 90.000.

Πριν από τον τουρισμό και τις διεθνείς σχέσεις, ασχολήθηκε με τον Πολιτισμό. Έχει να θυμάται τη διοργάνωση street events και συναυλιών, αλλά και μια πρωτοβουλία που τον καθόρισε. Ήταν το έργο παρέμβασης και ανακατασκευής των τουαλετών πέντε υποβαθμισμένων δημόσιων σχολείων, από αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς.

O Σπύρος Πέγκας είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής, έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς σχέσεις στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου, ενώ έχει θητεύσει στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες. Θεωρείται επιτυχημένος στο χώρο των επιχειρήσεων κι όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του “η Galerie Ντόρα Πέγκα εξελίχθηκε σε μία πανελλήνιας εμβέλειας εταιρεία χειροποίητων χαλιών”.

pegas3

Εδώ ο Σπύρος Πέγκας, αριστερά του Γ. Μπουτάρη.

Με γνώση της πολιτικής πραγματικότητας τόσο από τη πλευρά του πολίτη, όσο και από τη θέση του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Σ. Πέγκας, επιθυμεί να μεταφέρει την πείρα του στο “φρέσκο και διαφορετικό” Ποτάμι. Για το τελευταίο έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα. Η αποχώρηση στελεχών του κόμματος υπό τη συνοδεία καταγγελιών που καταγγέλλουν αντιδημοκρατικές διαδικασίες, σε συνδυασμό με την ένταξη στελεχών που έχουν βρεθεί στην εξουσία όπως ο Χάρης Θεοχάρης, βρίσκονται στον αντίποδα όσων διατείνεται το Ποτάμι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις μια εβδομάδα πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Χ. Θεοχάρη με το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος έλεγε πως «όσοι ασκούν εξουσία σε γενικές γραμματείες και δημόσιους οργανισμούς δεν θα είναι υποψήφιοι αν δεν περάσουν 4 χρόνια από τη λήξη της θητείας».

Άποψη του Σ. Πέγκα είναι ότι δεν αποτελεί κίνηση που παραβαίνει την λογική του Ποταμιού: “Ο Χ. Θεοχάρης είναι ένας τεχνοκράτης κι ένα πρόσωπο που απέπεμψε το προηγούμενο πολιτικό σύστημα επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του. Αυτούς τους ανθρώπους η Ελλάδα τους χρειάζεται. Και υπάρχουν υγιή κομμάτια σε όλα τα κόμματα, που θα πρέπει να βγουν μπροστά και να αποτελέσουν τον υγιή κορμό του ελληνικού κοινοβουλίου”. Έτσι, για τον ίδιο το Ποτάμι είναι ο πολιτικός φορέας που φέρνει “μια διαφορετική αντίληψη για την πολιτική”. Κι αυτό γιατί, “δεν έχουμε κομματικούς στρατούς, δεν λειτουργούμε με ρουσφέτια. Είμαστε άνθρωποι που ερχόμαστε από την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα και δεν ήμασταν σε κομματικές νεολαίες. Είναι μια καινοτομία για την Ελλάδα”.

pegas2

Τον Σ. Πέγκα δεν θα τον συναντήσετε συχνά σε εθιμοτυπικές πολιτικές συνεστιάσεις. “Είναι κι αυτό μέρος της παλιάς πολιτικής κουλτούρας”, λέει. Στον ελεύθερο του χρόνο προτιμά να είναι με φίλους, να διαβάζει βιβλία, να κάνει εκδρομές. “To Ποτάμι δεν ανήκει στα κόμματα της παλιάς εποχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν έχουμε τοπικές οργανώσεις και γραφεία. Έχουμε εθελοντές, συντονιστές, επιτροπές διαλόγου. Είναι εντελώς άλλο το μοντέλο, που δίνει έμφαση στο επιχείρημα και στην ανταλλαγή απόψεων, παρά στις εκδηλώσεις και τους χειροκροτητές”. Τον τελευταίο λόγο φαίνεται να έχει πάντως ο Στ. Θεοδωράκης. “Αυτές τις μέρες, υπάρχει ένας πιο στενός πυρήνας ανθρώπων που συντονίζει την προεκλική προσπάθεια και συνδιαλέγεται μαζί του πιο τακτικά”.

Το χαρακτηριστικά του Ποταμιού δίνουν τη δυνατότητα σύμφωνα με τον Σ. Πέγκα να υπάρχει “ευρύτητα απόψεων”, με τη συμμετοχή προοδευτικών, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών και αποτελεί βάση για “τη δυνατότητα συνεργασίας και με άλλους ανθρώπους που έχουν διαφορετικούς κομματικούς ορίζοντες”. Όπως λέει ακόμα το Ποτάμι έχει στόχο “να διευρύνεται και να αγκαλιάζει περισσότερο κόσμο με κριτήριο τη στόχευση και όχι την προέλευσή τους”.

“Το Ποτάμι αισθάνεται πιο κοντά στο… Ποτάμι”
Στόχος των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι για το Ποτάμι η τρίτη θέση. “Θέλουμε να λειτουργήσουμε σταθεροποιητικά”, τονίζει ο Σ. Πέγκας, που επισημαίνει πως το κόμμα του είναι ανοικτό στις συνεργασίες, είτε προς τα Αριστερά είτε προς τα Δεξιά, με την προϋπόθεση ότι “δεν θα παραβιαστούν βασικές μας αρχές”. Αυτές είναι “η ευρωπαϊκή προοπτική, να μην πειραχτούν οι καταθέσεις, να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική που θα φροντίσει τους ανθρώπους οι οποίοι υπέφεραν”. Μία από τις ερωτήσεις που γίνονται συχνά στο Ποτάμι, είναι που αισθάνεται περισσότερο κοντά. Σε ποια από τις δύο πιθανές κυβερνήσεις που μπορούν να προκύψουν. Αυτή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία. “Αισθανόμαστε πιο κοντά στο Ποτάμι!”, λέει ο Σ. Πέγκας, οποίος τονίζει ακόμα ότι θα γίνουν συζητήσεις και με τις δύο πλευρές και το Ποτάμι θα επιδιώξει να παίξει τον δικό του καθοριστικό ρόλο για τη χώρα.

Ο Σ. Πέγκας ζητώντας τη ψήφο των πολιτών, ζητά και την πρόκριση των θέσεων του για τη Θεσσαλονίκη που οραματίζεται. Ως αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, υποστηρίζει ότι είδε τη συμπρωτεύουσα να αλλάζει προς το καλύτερο, χάρη σε πολιτικές που πίστευε και εφαρμόστηκαν. “Αρχικά ήθελα να εμπλακώ με τα κοινά της Θεσσαλονίκης, διότι καταλάβαινα πως για να πάει καλά η επιχείρησή μου, έπρεπε να πηγαίνει καλά και η πόλη. Η αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας πράξεων, μου έδωσε την πεποίθηση ότι μπορώ να δοκιμάσω και πιο πέρα. Και για να πάει καλά η Θεσσαλονίκη πρέπει να πάει καλά και η χώρα”.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο που εντοπίζει και χρήζει άμεσης επίλυσης είναι η ανεργία. “Θέλουμε να έρθουν οι πολιτικές που θα την ανακόψουν. Θέλουμε μια Πολιτεία που θα είναι δίπλα στους πολίτες και θα τους ενισχύσει και ψυχολογικά και πρακτικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρούμε τρόπους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασία, πολιτικές που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και θα δίνουν κίνητρα στους επιχειρηματίες να γίνουν ξανά αυτοδημιούργητοι”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]