Ίσα για μία αγκαλιά. Ίσα για να κοιταχθούν, ίσα για να μοιραστούν λίγες κουβέντες. Στη βιβλιοθήκη Haskell, που είναι κτισμένη από το 1904 στα σύνορα μεταξύ των Η.Π.Α και του Καναδά δίνεται τους τελευταίους μήνες η δυνατότητα σε Ιρανούς πολίτες να συναντήσουν τους δικούς τους έστω και για λίγες μόνο ώρες.  Είναι ο μόνος τους τρόπος πλέον.

Η απαγορευτική οδηγία του Ντόναλντ Τραμπ για είσοδο Ιρανών στις Η.Π.Α, έχει δυσκολέψει αφάνταστα τη ζωή σε χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες κάνουν να βρεθούν ακόμη και χρόνια. Ο Τραμπ είχε εξηγήσει την απόφαση του ως προσπάθεια να «προστατεύσει το έθνος από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ» και είχε κάνει λόγο για «ένα μέτρο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», διευκρινίζοντας πάντως ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν τους Ιρανούς πολίτες που μένουν μόνιμα και νόμιμα στις Η.Π.Α.

Η βιβλιοθήκη του Haskell, ένας χώρος όπου οι διαφορετικές γνώσεις ενώνονται, γίνεται το σημείο που ενώνει τους ανθρώπους που χωρίζουν οι ακραία συντηρητικές μεταναστευτικές πολιτικές. Την ιστορία μιας οικογενειακής επανένωσης κατέγραψε η Yeganeh Torbati για το Reuters.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έξι ώρες με το αυτοκίνητο, από τη Νέα Υόρκη σε μια μικρή πόλη του βόρειου Βερμόντ, η Ιρανή σπουδάστρια Shirin Estahbanati βούρκωσε κάποια στιγμή στη σκέψη ότι θα μπορούσε να δει τον πατέρα της για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Είχε πάθει έμφραγμα, όμως εκείνη δεν είχε τολμήσει να αφήσει την Αμερική να τον συναντήσει.

Καθώς ταξίδευε δεν μπορούσε να κατευνάσει την ανησυχία της. Κι αν έπαιρνε λάθος δρόμο και περνούσε τα σύνορα;

Η Estahbanati, όπως πολλοί ακόμη Ιρανοί σπουδαστές στις Η.Π.Α, έχει μιας εισόδου βίζα και δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα, καθώς ρισκάρει να μην της επιτρέψουν να επιστρέψει. Και οι γονείς της, Ιρανοί πολίτες, έχουν μπλοκαριστεί από τη ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την επισκεφτούν.

Δεν ήθελε να χάσει τον προορισμό της: Η ελεύθερη βιβλιοθήκη του Haskell και το σπίτι της Όπερας

Η Estahbanati με την οικογένειά της είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν περίπου στις 9 το πρωί στη βιβλιοθήκη, η οποία λόγω μιας ιστορικής ιδιαιτερότητας αποτελεί το σύνορο μεταξύ των Η.Π.Α και του Καναδά και σήμερα έχει εξελιχθεί σε χώρο συναισθηματικά φορτισμένων συναντήσεων μεταξύ των ανθρώπων που τους χωρίζουν οι μεταναστευτικές πολιτικές.

H 31χρονη γυναίκα πάρκαρε το αυτοκίνητό της, με τον ενθουσιασμό μέσα της να αναμετριέται με το άγχος και περπάτησε προς την είσοδο του κτιρίου. Ενώ όμως είχαν περάσει δύο ώρες, οι γονείς της και η αδερφή της ακόμη δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη από την πλευρά του Καναδά και η αδερφή της δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.

Τελικά τους είδε. Εξαιτίας εργασιών κοντά στη βιβλιοθήκη, το GPS τους έστειλε στην αμερικανική πλευρά. Επειδή όμως οι γονείς της δεν είχαν βίζα, κρατήθηκαν από τους αμερικανούς άνδρες ασφαλείας. Μετά από δύο ώρες περίπου απελευθερώθηκαν και τους επετράπη να συναντήσουν την Estahbanati στη βιβλιοθήκη.

Όταν αγκαλιάστηκαν, ένιωσε σαν ο πατέρας της να μίκρυνε. Πήρε μια βαθιά ανάσα, καθώς κρατούσε την κόρη του σφιχτά. “Μου έλειψε η μυρωδιά σου”, της είπε.

Ενθυμούμενη τη στιγμή, το χαμόγελο της έσβησε από την προσπάθεια να μην κλάψει. “Η στιγμή που αγκάλιαζα του γονείς μου”, είπε, “σκεφτόμουν ότι ήθελα να σταματήσω τα ρολόγια όλου του κόσμου”.

Όπως σημειώνεται στο Reuters δεκάδες ιρανικές οικογένειες έχουν επανενωθεί στη βιβλιοθήκη Haskell. Οι ιρανικές οικογένειες υποχρεώνονται σε δύσκολα και δαπανηρά ταξίδια για να έχουν την ευκαιρία να βρεθούν έστω λίγες ώρες μαζί στη βιβλιοθήκη. Αν και αρκετοί Ιρανοί έχουν δηλώσει ότι δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα από τις μεταναστευτικές αρχές, υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν ότι έχουν κρατηθεί για αρκετές ώρες από τους συνοριοφύλακες των Η.Π.Α, επιχειρώντας να τους αποτρέψουν να μπουν στη βιβλιοθήκη. Τους έλεγαν ότι δεν μπορούν να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη για να δουν ο ένας τον άλλον ή ότι θα έπρεπε να περιορίσουν τις επισκέψεις σε λίγα λεπτά. Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει να κλείσουν τη βιβλιοθήκη ώστε να σταματήσουν οι συναντήσεις των οικογενειών, δήλωσε εργαζόμενος στη βιβλιοθήκη.

«Είναι μια ουδέτερη περιοχή, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την κατάσταση και ασκούν μεγάλη πίεση πάνω μας”, δήλωσε η Sina Dadsetan, Ιρανή που μένει στον Κανάδα και ταξίδεψε στη βιβλιοθήκη για να δει την αδερφή της την ίδια μέρα που  είδε την οικογένειά της η Estahbanati.

Η κυβέρνηση Τράμπ ισχυρίζεται ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι απαραίτητοι για να προστατέψουν τις Η.Π.Α και τονίζουν ότι οι χώρες για τις οποίες υπάρχει περιορισμός – Ιράν, Λιβύη, Βόρεια Κορέα, Σομαλία, Συρία, Υεμένη και η Βενεζουέλα- δεν παρέχουν αρκετή πληροφόρηση ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι πολίτες δεν αποτελούν απειλή, ή είναι πηγή τρομοκρατικών κινδύνων.

Το περασμένο καλοκαίρι το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ, μετά από μια μακρά δικαστική μάχη. Οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο είναι μακράν οι Ιρανοί, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που σπουδάζουν στις Η.Π.Α.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]