Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν για τη δικαστική απόφαση που αφήνει ελεύθερο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα δεν έμειναν στο facebook. Στο κάλεσμα για διαδήλωση στα Εξάρχεια από την Πρωτοβουλία ενάντια στη Λήθη, η οποία συστάθηκε αυθόρμητα από οργανώσεις λίγο μετά τη γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης, ο κόσμος ανταποκρίθηκε μαζικά και διεμήνυσε με δυναμισμό ότι “το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους”.

Το κάλεσμα ήταν για τις 8 το απόγευμα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Νωρίτερα στον πεζόδρομο της Τζαβέλλα, τα μέλη του συνδέσμου της Original που βρίσκεται εκεί, έφτιαχναν μεγάλο πανό, το οποίο κρέμασαν ψηλά. “Οι ‘δήμιοι’ είναι αθώοι και οι ‘ένοχοι’ νεκροί”, έγραφε το πανό.

Σημειώνεται ότι η Original είχε κρεμάσει πανό και στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, λίγο πριν τον ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα με τη Μπασακσεχιρ.

Την ίδια ώρα η αστυνομία ενίσχυε τις δυνάμεις της έξω από το αστυνομικό τμήμα της Καλλιδρομίου και σε άλλα σημεία της περιοχής, όπως στις οδούς Ιπποκράτους, Χαριλάου Τρικούπη και Τοσίτσα με Πατησίων. Επίσης πετούσαν διαρκώς από τους συγκεντρωμένους drones για παρακολούθηση.

Από νωρίς, στη συγκέντρωση ακουγόταν δυνατά το σύνθημα: “Το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη – Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, ακούστηκαν αρκετά συνθήματα, που ακούγονταν και στην εξέγερση του 2008. “Στις τράπεζες λεφτά – στη νεολαία σφαίρες- ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες”, “ελλάς-ελλήνων-αστυνομικών, ρουφιάνων-δολοφονών και βασανιστών”, ήταν ορισμένα από αυτά.

Η διασταύρωση της Τζαβέλλα με τη Μεσολογγίου ήταν γεμάτη από κόσμο για αρκετές ώρες. Στο κέντρο βρισκόταν το πανό της Πρωτοβουλίας Ενάντια στη Λήθη, το οποίο έγραφε: “Δολοφόνοι – Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο”. Την πρωτοβουλία στήριξαν η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση Ροσινάντε και η ομάδα κομμουνιστών/στριών Αναμέτρηση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μαζικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και μέλη από σωματεία βάσης εργαζομένων.

Μεγάλο κομμάτι του πλήθους πραγματοποίησε στη συνέχεια πορεία προς το Α.Τ. Εξαρχείων, ωστόσο οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποκλείσει τον δρόμο στο ύψος, περίπου, της οδού Διδότου.

Η πορεία στράφηκε στη συνέχεια προς τη Σόλωνος και κατέληξε στην πλατεία. Είχε παλμό, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην αστυνομία όπως “Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς – Αλέξης Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.”. Τα συνθήματα στρέφονταν επίσης κατά της κυβέρνησης, αλλά και της υλοποίησης του μέτρου κατάργησης του ασύλου, το οποίο επίκειται να θεσμοθετηθεί.

Photo: Άγγελος Καλοδούκας

Μετά το τέλος της πορείας, αρκετός κόσμος παρέμεινε στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Να θυμηθεί τα παλιά. Να συζητήσει τα επόμενα.

Στη συνέχεια υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών, οι οποίες εκτυλίσσονταν μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σελίδα Σιωπή Σημαίνει Συνενοχή, δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στην πλατεία και αρκετός κόσμος κατέφυγε σε πολυκατοικίες. Μάλλον, γράφει η σελίδα, έχουν πιάσει ένα άτομο στην οδό Τοσίτσα.

Καταγγελία για εκτεταμένη ρίξη χημικών κάνει το μαγαζί Aylak επί των οδών Μπενάκη και Ανδρέα Μεταξά. Μέσα στο μαγαζί βρήκαν τρία δοχεία δακρυγόνου.

Ορίστε, τα δοχεία δακρυγόνου που βρήκαμε μέσα στο Aylak…

Gepostet von AYLAK Politiki Kouzina am Mittwoch, 31. Juli 2019

Το κείμενο του καλέσματος για τη διαδήλωση:

Το αίμα δεν είναι νερό – Η μνήμη δεν είναι σκουπίδι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση «χάδι» στον Κορκονέα

Η απόφαση του Μεικτού Εφετείο Λαμίας για τον Κορκονέα αποτελεί πρόκληση. Η αναγνώριση του ελαφρυντικού του «πρότερου σύννομου βίου» που οδήγησε στην καταδίκη-«χάδι» σε δεκατρία χρόνια του δολοφόνου αστυνομικού όπως επίσης και η αθώωση του συνεργού του Σαραλιώτη, δεν προσβάλλουν μόνο τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στέλνουν το μήνυμα στους εκκολαπτόμενους Κορκονέες ότι μπορούν να δολοφονούν με τα υπηρεσιακά όπλα και να πέφτουν στα μαλακά.

Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι η αστική δικαιοσύνη περιθάλπει με ποινική ασυλία τα εγκλήματα των ενστόλων, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αποχαλινωμένης κρατική αυθαιρεσίας. Για εμάς όμως το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι.

Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, κανένας δεν έχει συγχωρεθεί.

Έντεκα χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη γνωρίζουμε καλά ότι το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 8:00μμ συγκεντρωνόμαστε στον τόπο της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Τζαβέλλα και Μεσολογγίου). Για τη μνήμη, τη δικαιοσύνη την αξιοπρέπεια.

Πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]