Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Χιλή , παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τον στρατό στους δρόμους που έχει κατεβάσει ο πρόεδρος Πινιέρα, για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Πινοτσέτ το 1990.

Οι μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό του Σαντιάγο κατά 3%, από 800 πέσος αυξήθηκε στα 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, μετά από μια ήδη πρώτη αύξηση κατά 20 πέσος τον περασμένο Ιανουάριο, και την οποία τελικά ο Πινιέρα ανέστειλε το Σάββατο υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων.

AP: Esteban Felix

Παρόλαυτά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε μια χώρα όπου το μοντέλο που άφησε η δικτατορία του Πινοτσέτ διατηρεί μέχρι σήμερα μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Έτσι, οι διαδηλωτές πλέον εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών, την οργή που βράζει κάτω από την επιφάνεια σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που επαινείται πάγια για το πόσο ανοιχτή είναι η οικονομία της.

Το χρέος των νοικοκυριών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη Χιλή. Σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου του Σεν Σεμπαστιάν, ένας στους τρεις ενήλικες δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη του με τα εισοδήματα που διαθέτει. Νερό, παιδεία υγεία, συντάξεις, όλα με μεγάλο κόστος καθώς τίποτε από όλα αυτά δεν είναι υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά ιδιωτικό.

Επτά επίσημα οι νεκροί στις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, με τον πρόεδρο Πινιέρα να έχει επεκτείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε περισσότερες πόλεις της χώρας, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ενδυμάτων. Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε ένα σούπερ μάρκετ που επίσης υφίστατο λεηλασία, ενώ ένας τρίτος διακομίστηκε σε νοσοκομείο με εγκαύματα «στο 75%» του σώματός του, κατά τις αρχές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πινιέρα δήλωσε ότι είμαστε σε πόλεμο και αναφέρθηκε στους διαδηλωτές ως εγκληματική οργάνωση.

Με πληροφορίες από telesur, nodal

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]