Έχοντας παλιότερα χαιρετιστεί ως ηρωίδα, καθώς είχε σώσει ανθρώπους από πνιγμό, μια Σύρια πρόσφυγας κατηγορείται σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία πως βοηθά μετανάστες να μπουν παράνομα στη χώρα.

Η Σάρα Μαρντινί, που έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στη Γερμανία, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο μιας –σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία- επιχείρησης να αποδιαρθρωθεί ένα «εγκληματικό δίκτυο» 30 εργαζομένων σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο νησί της Λέσβου, όπου χιλιάδες μετανάστες ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται ξεκάθαρα για μια περίπτωση να ποινικοποιηθεί η βοήθεια που προσφέρεται στους πρόσφυγες», δήλωσε ο δικηγόρος της, Χάρης Πετσίκος, προσθέτοντας πως η Σάρα Μαρντινί κρατείται σε φυλακή εκτός Αθηνών.

Ο κύριος Πετσίκος δήλωσε επίσης πως η κυρία Μαρντινί, που αρνείται τις κατηγορίες, δούλευε εθελοντικά στο νησί, συνεισφέροντας στο έργο της ΜΚΟ Emergency Response Centre International.

Συνελήφθη μαζί με έναν από τους υπεύθυνους της ΜΚΟ, τον Έλληνα Νάσο Καρακίτσο και τον Ιρλανδό εθελοντή Σον Μπάιντερ.

Η προσπάθεια της κυρίας Μαρντινί και της νεότερης αδερφής της, Γιούσρα, να φτάσουν στο νησί της Λέσβου από την Τουρκία έγινε είδηση το 2015, καθώς οι δυο τους χρησιμοποίησαν τις ικανότητές τους ως κολυμβήτριες προκειμένου να τραβήξουν με ασφάλεια στη στεριά την πλημμυρισμένη από νερό βάρκα που μετέφερε τις ίδιες και άλλα 18 άτομα.

Την επόμενη χρονιά, η Γιούσρα Μαρντινί, που είναι πλέον πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συμμετείχε στην ομάδα των προσφύγων στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ενώ η Σάρα Μαρντινί κέρδισε αργότερα υποτροφία για σπουδές οικονομικών και κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bard του Βερολίνου.

Η βρετανική εταιρεία παραγωγής Working Title Films έχει δρομολογήσει το γύρισμα ταινίας βασισμένης  στην ιστορία των δύο αδερφών, σε σκηνοθεσία του Stephen Daldry, που είναι υπεύθυνος για το Billy Elliott και το «Σφραγισμένα Χείλη» (The Reader).

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον συνήγορο της Σάρα και αυτές οι ξεκάθαρα ανυπόστατες κατηγορίες μοιάζουν να είναι περισσότερο μια προσπάθεια ανάσχεσης των επιχειρήσεων της εν λόγω ΜΚΟ παρά κάτι που να σχετίζεται με τις όποιες ενέργειες της Σάρα και του άλλου εθελοντή», δήλωσε ο Φλόριαν Μπέκερ, διευθύνων σύμβουλος του Πανεπιστημίου Bard, λέγοντας επίσης πως η κυρία Μαρντινί είναι αφοσιωμένη στο να βοηθά τους πρόσφυγες. «Προτεραιότητα για εμάς είναι να τη βγάλουμε από τη φυλακή».

Η Αστυνομία κατηγορεί τα μέλη της ΜΚΟ πως προσέφεραν άμεση βοήθεια σε διακινητές ανθρώπων, ζητώντας από τους τελευταίους εκ των προτέρων πληροφόρηση για τυχόν αφίξεις και χωρίς να ενημερώνουν σχετικά τις αρχές. Η Λέσβος αποτελεί μια από τις κύριες εισόδους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης το 2015.

Κατά την κλιμάκωση της εισροής, περίπου 5000 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την πληγείσα από τον πόλεμο Συρία, έφταναν καθημερινά στις ακτές του νησιού.

Η Λέσβος σημειώνει πλέον τη μεγαλύτερη συγκέντρωση προσφύγων στην Ελλάδα, με τις καταστάσεις στο στρατόπεδο της Μόριας να είναι κάκιστες, καθώς εκεί ζουν 8300 άτομα, σύμφωνα με τα στατιστικά του ΟΗΕ – αριθμός τριπλάσιος από την πραγματική χωρητικότητα.

 

Πηγή: The Telegraph

Φωτογραφίες: AFP και Alexander Koerner/Getty Images Europe

Μετάφραση: Γιώργος Δρόσος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]