Η επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις του τελευταίου έτους. Το ιστορικό αυτό γεγονός, που φέρνει την ελληνική κοινωνία ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην αποδοχή των μειονοτήτων, μπορεί να μην οδηγεί σε κοινωνική ισότητα – καθώς το Σύμφωνο δε θεωρείται νομικά ισοδύναμο του γάμου- αλλά σίγουρα πυροδοτεί την έναρξη περισσότερων διεκδικήσεων από την LGBT κοινότητα και ενσπείρει την ελπίδα σπουδαίων αλλαγών.

Φυσικά, στην Ελλάδα καμία καινούργια ιδέα δεν ξεφεύγει από το άγρυπνο βλέμμα της Εκκλησίας, η οποία έσπευσε να καταδικάσει την πολιτική αυτή απόφαση. Και μέχρι εδώ είναι απόλυτα αναμενόμενο. Έχει γίνει ξεκάθαρο πως οι υποστηρικτές του «αγαπάτε αλλήλους» αποδέχονται την αγάπη μόνο όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, όμως, πήγε την ομοφοβία ένα βήμα πιο πέρα, χαρίζοντας ευχές-κατάρες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων είπε: «Θα ήθελα, στρεφόμενος προς  τους άρχοντες, να μη λυπούν ούτε το Χριστό, ούτε το λαό μας, απογοητεύοντας τον με τέτοια μέτρα. Δηλαδή, δεν είναι πικρό παράπονο να ακούς ολόκληρο πρωθυπουργό να λέει ‘Ζητώ συγγνώμη γιατί καθυστερήσαμε’; Αν του έδινα ως ευχή και του ‘λεγα : ‘Αφού έφερες τόσο μεγάλη πρόοδο, να σ’αξιώσει ο Θεός να παραστείς και στα συμβόλαια των παιδιών σου’ τι θα μου ‘λεγε; ‘Με ειρωνεύεσαι’; ‘Με κατηγορείς’; ‘Τι μου λες’; Και ακριβώς αυτό του λέω: ότι πρέπει να σεβόμαστε μερικά πράγματα στη ζωή μας. Και θα πρέπει ,ακριβώς, να δίνουμε σωστά παραδείγματα. Δεν είναι καλά παραδείγματα αυτά. Εκτραχύνουν τον άνθρωπο τέτοιες καταστάσεις. Τον κάνουν κτηνώδη άνθρωπο. Και τέτοιοι άνθρωποι δε μας χρειάζονται. Υπερπλεόνασαν σε άλλους χώρους. Εδώ δεν υπήρχαν. Ας μην τους κατασκευάσουμε. […]. Ο λαός δεν αξίζει τέτοια κατάντια. Δεν αξίζει τέτοιες προσβολές. Δεν αξίζει τέτοιες αναγνωρίσεις.»

Και ναι μεν, όλες αυτές οι οπισθοδρομικές αντιλήψεις συμφωνούν απόλυτα με την ιδεολογία της Ορθόδοξης  Χριστιανικής Εκκλησίας, όμως ας μην ξεχνάμε οτί εκφράζονται από έναν ιερέα, ο οποίος, λίγα μόλις χρόνια πριν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν ενεπλάκη σε ροζ σκάνδαλο -προσέξτε- ομοφυλοφιλικού χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, το 2013 η εφημερίδα «Ακρόπολη» ισχυριζόταν πως κατείχε υλικό στο οποίο εμφανιζόταν ο Μητροπολίτης να συνευρίσκεται με άλλον άνδρα. Ο ίδιος, τότε, προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στον «πραγματικό πρωταγωνιστή» του ερωτικού βίντεο Παλαιοημερολογίτη Μητροπολίτη, ισχυριζόμενος οτι σκοπίμως εμφανίστηκε στο βίντεο για να τον εκθέσει! Έχοντας , λοιπόν, βρει ένοχο και κίνητρο, ξεκίνησε να κάνει λόγο για «συκοφαντικά δημοσιεύματα εναντίον του ανθρώπου που θυσιάζεται για όλους σας» και ταυτόχρονα πρόσθεσε πως, ο πρωταγωνιστής του βίντεο δεν του μοιάζει καν εμφανισιακά. Και όλα αυτά, ενώ το επίμαχο βίντεο ήταν ακόμα στην κατοχή της εφημερίδας!

«Ο λαός δεν αξίζει τέτοια κατάντια.» Πράγματι. Δεν αξίζει να τον κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια του. Να του μαθαίνουν ότι η σεξουαλική καταπίεση είναι υγιέστερη της ερωτικής σχέσης με έναν άνθρωπο. Ότι είναι εντάξει να κάνεις το «απαγορευμένο» αρκεί να μην το παραδέχεσαι. Ότι μπορείς να εκφράζεις ανοιχτά τις ρατσιστικές/ ξενοφοβικές/ σεξιστικές κλπ ιδέες σου επικαλούμενος τη δογματική διδασκαλία της θρησκείας. Ότι δεν είσαι πραγματικά ελεύθερος να επιλέξεις το δρόμο της «αρετής», αλλά αναγκασμένος μέσω του εκφοβισμού. Ότι το κυρίαρχο συναίσθημά σου θα πρέπει να είναι η ενοχή. Ότι στις ανθρώπινες επαφές επιβάλλεται να κατακρίνεις . Και να τιμωρείς  όποιον δε συμφωνεί εκατό τοις εκατό μαζί σου. Και να έχεις την αλαζονεία να πιστεύεις πως θα τον σωφρονίσεις μέσα από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η ότι θα απαλλάξεις την κοινωνία από το μισητό στίγμα της διαφορετικότητας.

«Ο λαός δεν αξίζει τέτοιες προσβολές.» Να δέχεται να του ασκεί πολιτική πίεση ένας θεσμός ο οποίος δεν είναι πολιτικός. Να δέχεται να ενισχύει –χωρίς την άδεια του- μια καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση, η οποία δεν προβληματίζεται αρκετά ώστε να ενισχύσει με τη σειρά της την Πολιτεία.

Πόσα χρόνια θα περάσουν άραγε μέχρι ο λαός αυτός να καταλάβει πως δεν είναι κατάρα να αποδειχτεί πως τα παιδιά σου είναι ομοφυλόφιλα; Για πόσα χρόνια θα ζει εγκλωβισμένος στο φόβο του τι θα πει ο παπάς; Μέχρι να καταλάβει επιτέλους ότι η θρησκεία δεν είναι υποχρέωση αλλά επιλογή. Και η σεξουαλική ταμπέλα επίσης.

Ο λαός αυτός θα έπρεπε να προβληματίζεται που και μόνο η λέξη πρόοδος ακούγεται αρνητική στα αυτιά της Εκκλησίας. Που την  τρομοκρατεί η απλή παραδοχή των κενών της νομοθεσίας και η θέληση για κάλυψή τους. Που θεωρεί ότι το να είναι κανείς αληθινός με τον εαυτό του τον κάνει κτηνώδη. Που βλέπει τις σεξουαλικές προτιμήσεις ως κοινωνικά κατασκευάσματα. Αλλά φταίει ο ίδιος αυτός λαός που της δίνει σημασία. Που δεν την έχει εξαλείψει ακόμα, όπως τόσες άλλες παρωχημένες ιδεολογίες. Την εποχή της μορφωτικής ανάπτυξης και της επιστημονικής προόδου.

«Δε μας συμφέρει ούτε υλικά ούτε πνευματικά να αρνούμεθα την παράδοση μας» λένε στο λαό. Αλλά μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθεί ποιόν, τελικά, δε συμφέρει;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]