Τα φαινόμενα βίας εντός και εκτός γηπέδου, αλλά και οι κρίσεις σε σχέσεις οπαδών-παιχτών στις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου τείνουν να γίνουν μόδα. Μπορεί να χάσαμε από τα Νησιά Φερόε, αλλά πολλές ομάδες δεν πάνε πίσω σε προβλήματα. Τουρκία, Σερβία, Αλβανία και Κροατία είναι κάποιες από αυτές που έχουν πολλά πράγματα να λύσουν. Όλες τους βαλκανικές, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, με μια ευρύτερη έννοια.

Ελλάδα
Τα δικά μας είναι λίγο πολύ γνωστά. Τρεις συνεχόμενες εντός έδρας ήττες χωρίς να καταφέρουμε καν να πετύχουμε κάποιο γκολ. Ρουμανία και Βόρειος Ιρλανδία μας νίκησαν στο Καραϊσκάκη με το… κερασάκι στην τούρτα να έρχεται με την ήττα από τα Νησιά Φερόε. Ακολούθησε η απόλυση του Ρανιέρι και ήδη ψάχνουμε τον αντικαταστάτη του.

Σερβία-Αλβανία
Στις 14/10 η Σερβία υποδέχτηκε την Αλβανία για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2016. Το ματς μύριζε μπαρούτι πολύ πριν αρχίσει, με οπαδούς της Σερβίας να καίνε σημαίες του ΝΑΤΟ και γενικότερα, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, λόγω του πολέμου του Κοσσόβου και δεν ήθελε πολύ για να γίνει η σπίθα φωτιά.

Αυτό ακριβώς έγινε, όταν πάνω από το γήπεδο, έκανε την εμφάνισή του, ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι που μετέφερε ένα πανό, το οποίο απεικόνιζε την «Μεγάλη Αλβανία» και έγραφε με λατινικά γράμματα «AUTOCHTHONOUS».

Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται με λόγια, για αυτό και υπάρχει το παρακάτω βίντεο (δείτε μετά το 7:30). Το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά και η Σερβία πήρε τη νίκη με 3-0 στα χαρτιά γιατί η Αλβανία κρίθηκε υπαίτια για όσα έγιναν.

Τουρκία
Κάποιος θα έλεγε ότι αυτά δεν γίνονται ούτε στις αλάνες, αλλά το παρακάτω περιστατικό έγινε σε προκριματικά Euro. O τερματοφύλακας της εθνικής Τουρκίας, Βολκάν Ντεμιρέλ, δεν άντεξε τις αποδοκιμασίες των οπαδών προς το πρόσωπό του και έφυγε για τα αποδυτήρια, αναγκάζοντας ουσιαστικά τον προπονητή του να τον κάνει αλλαγή, καθώς κανένας δεν μπόρεσε να τον μεταπείσει!

Κροατία
Η Κροατία του Νίκο Κόβατς, ήταν καλύτερη καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα με την Ιταλία, και αδικούταν από το 1-1, όταν για άγνωστο λόγο οι οπαδοί της άρχισαν να πετάνε φωτοβολίδες που έφταναν ακόμα και μέχρι το κέντρο του γηπέδου. Στο τέλος του ματς, το οποίο διακόπηκε για αρκετά λεπτά, και ο προπονητής της ομάδας αλλά και όλα τα μεγάλα αστέρια της Κροατίας, καταδίκασαν τη συμπεριφορά των οπαδών τους, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι οπαδοί μας αδικούν την προσπάθειά μας και το μόνο που κάνουν είναι κακό».

Η πολιτική και ο ρατσισμός πρέπει να μένουν εκτός ποδοσφαίρου. Η UEFA και η FIFA έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και διάφορες καμπάνιες για να πολεμήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά, ότι «ανεγκέφαλοι» δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Δυστυχώς…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]