Η ταινία ‘Στα δάση της Σιβηρίας’(Dans les forêts de Siberie) είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Σιλβέν Τεσόν. Ο Raphaël Personnaz (Τέντι) επειδή είναι κουρασμένος από την βοή του κόσμου αποφασίζει να τα εγκαταλείψει όλα.

Φεύγει λοιπόν από το Παρίσι, αφήνει τη δουλειά του και όλες τις ευκολίες και τις πολυτέλειες της ζωής του και πηγαίνει να ζήσει στη Σιβηρία, σε μια καλύβα, με τα απολύτως απαραίτητα, μακριά από τον πολιτισμό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς κινητό, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με κανέναν.

Εκεί απολαμβάνει την απόλυτη ηρεμία αλλά η ζωή του τίθεται σε κίνδυνο καθώς αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως μια χιονοθύελλα θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή του. Τελικά καταλαβαίνει πως δεν είναι και τόσο μόνος σε εκείνη την απομονωμένη περιοχή καθώς θα συναντήσει έναν εδώ και 12 χρόνια καταζητούμενο Ρώσο με τον οποίο όμως θα ξεκινήσει μια αναπάντεχη φιλία.

Οι εικόνες της φύσης στα παγωμένα τοπία της Σιβηρίας συνυπάρχουν αρμονικά με την τόσο αυθόρμητη και φυσική ερμηνεία του πρωταγωνιστή και τη μουσική που αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για ταινία.
Η πρεμιέρα της ταινίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χθες 28 Μαρτίου στο σινεμά Δαναός και στην αίθουσα Παύλος Ζάννας αντίστοιχα.

Ο σκηνοθέτης Saffy Nebbou και ο πρωταγωνιστής Raphaël Personnaz βρέθηκαν στην Αθήνα, στο σινεμά Δαναός, στην πρεμιέρα της ταινίας και συνομίλησαν με το κοινό πριν και μετά από την προβολή.

Πόσο χρόνο διήρκεσαν τα γυρίσματα της ταινίας;
Saffy Nebbou:
Tα γυρίσματα διήρκεσαν τρεις μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο ώστε να υπάρχει και αυτή η φυσική εναλλαγή των τοπίων ανά τις εποχές του χρόνου.

Σας επηρέασε η ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, Dersu Uzala;
Saffy Nebbou:
Ναι, εννοείται ότι αποτέλεσε έμπνευση η συγκεκριμένη ταινία και θα μπορούσα να πω πως η ταινία Στα Δάση της Σιβηρίας αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Κουροσάβα.


Πώς επηρέασε τη ζωή σας η συγκεκριμένη ταινία;
Raphael Personnaz:
Ήταν δύσκολο να επανέλθω στην πραγματικότητα, με ενοχλούσαν οι θόρυβοι, ο κόσμος. Μου πήρε τρεις μήνες για να προσαρμοστώ ξανά και ενάμιση χρόνο για να προσαρμοστώ τελειώς.

Κρατήσατε κάποιο ενθύμιο από τη Σιβηρία;
Raphael Personnaz:
Το μόνο που κράτησα ήταν ένα πετραδάκι από τη λίμνη Βαϊκάλη.

Κλείνοντας συμπλήρωσαν πως ήταν μια σημαντική εμπειρία για τη ζωή τους, μια ωραία ανάμνηση που τους έδωσε χαρά. Και το αποτέλεσμα που είδαμε στην οθόνη μας ήταν επειδή ο σκηνοθέτης δεν έδωσε σαφείς οδηγίες στον πρωταγωνιστή, αλλά τον άφησε να το ερμηνεύσει με τον τρόπο που θα το ζούσε ο ίδιος στην πραγματικότητα.


Στα Δάση της Σιβηρίας (Dans les forets de Siberie)
Σκηνοθεσία: Safy Nebbou
Ηθοποιοί: Raphael Personnaz, Evgueni Sidikhine
Χώρας Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 105’
Ενότητα: Διαγωνιστικό τμήμα

*H ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους από τις 13 Απριλίου, σε διανομή της Danaos Films.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Παπαευθυμίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]