Τα μέρη που πρέπει όλοι να επισκεφτούμε ή να κρατήσουμε κρυφή την ύπαρξη τους; Παντού στον κόσμο, ίσως να έχεις ακούσει για τους urban explorers (urbexers), αυτούς που ψάχνουν εγκαταλελειμμένα μέρη ψάχνοντας να βρουν κομμάτια της ιστορίας, να εξερευνήσουν το άγνωστο και να περάσουν από μονοπάτια «απαγορευμένα». Το Βερολίνο είναι ένας θησαυρός για τους urbexers με τα τόσα σημεία που έχουν απομείνει από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο;

Εργοστάσια, στρατόπεδα, ερειπωμένα πια. Η πτώση του τείχους άφησε άπειρα εγκαταλελειμμένα μέρη, καθώς πολύς κόσμος έφυγε προς την δύση για να βρει δουλειά κατ’ ευθείαν μετά από αυτήν.

urbex1

Ο σταθμός κατασκοπίας, Teufelsberg

Κάποια από τα πιο γνωστά σημεία είναι ένα ανατολικό λούνα παρκ, ένα εργοστάσιο μπύρας καλυμμένο με γκραφίτι, ένας ετοιμόρροπος σταθμός κατασκοπίας της NSA. Αλλά η πόλη αλλάζει τόσο γρήγορα, που δε μπορείς να πεις πως τα μέρη αυτά που έδιναν τα μυστήριο και την χαρά της εξερεύνησης έχουν παραμείνει το ίδιο.

A man takes photograph of a fibreglass model of a dinosaur at the abandoned Plaenterwald amusement park in Berlin January 5, 2013. Berlin is littered with relics of its communist past, and one of the eeriest is the Spreepark, where the remains of what was once East Germany's only amusement park still stands. REUTERS/stringer (GERMANY - Tags: SOCIETY CITYSPACE) - RTR3C4IW

Φωτογραφίζοντας έναν δεινόσαυρο στο εγκαταλελειμμένα λούνα παρκ. Πηγή: REUTERS

Πριν από 5 χρόνια θα μπορούσες να κάνεις ένα τεράστιο πάρτυ και τα απομεινάρια θα έφευγαν με τη βροχή και τον άνεμο, χωρίς κανένας να το μάθει ποτέ. Αλλά τώρα πια όλο και περισσότερα μέρη χάνονται με την άυξηση του τουρισμού και της μόδας της αστικής εξερεύνησης.

urbex3

Τα απομεινάρια ενός πάρτυ στο Teufelsberg

urbex4

Ένα σανατόριο φυματίωσης και το νοσοκομείο πολέμου όπου ο Χίτλερ ανάρρωνε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Αυτά τα μέρη είναι κάτι σαν το σπίτι των urbexers. Θα έδινες τη διεύθυνση του σπιτιού σου σε κάθε άγνωστο; Μάλλον όχι.. Γι’ αυτό ακόμα προσπαθούν να κρατήσουν κρυφά όσο μπορούν αυτά τα μέρη, αν και η τάση εξερεύνησης αυτών των μέρων έχει αυξηθεί και ολοένα και περισσότερος κόσμος γνωρίζει γι’ αυτά.

urbex5

Το τούνελ έξω από το νοσοκομείο

Φυσικά, υπάρχουν ακόμα μέρη που έχουν μείνει ανέγγιχτα από το 1989. Και συνήθως είναι αυτά που δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα. Στη μέση του πουθενά μπορεί να βρεθείς σε ένα φυλάκιο. Και να βρεις κρεμασμένες στολές, ένα αμάξι και καρέκλες. Όλα αχρησιμοποίητα για 18 χρόνια.

urbex6

Υπόγειες αποθήκες που ακόμα υπάρχουν σε όλο το Βερολίνο

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν, πως η εξερεύνηση αυτών των μερών πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας και αποτελούν τα πιο ισχυρά αποδεικτικά του πολέμου. Είναι κάτι σαν ένα ανοιχτό μουσείο. Τα χαμένα μέρη χάνονται και βρίσκονται όλη την ώρα, άρα ποιος ο λόγος να τα κρατήσουμε κρυφά; Η απάντηση είναι στον καθένα μας. Δεν θα βρίσκαμε ποτέ αυτά τα μέρη αν δεν μαθαίναμε γι’ αυτά, αλλά ο θησαυρός της ανακάλυψης δε συγκρίνεται με κανέναν.

urbex7

Μια άδεια αίθουσα χορού

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]