Τα Εξάρχεια είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κέντρου της Αθήνας κι ίσως η πιο παρεξηγημένη. Πολλές φορές παρουσιάζονται ως ένας τόπος μάχης, όπου οι άνθρωποι κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Για όσους όμως γνωρίζουν, τα Εξάρχεια διατηρούν ακόμα τα χαρακτηριστικά των παλιών γειτονιών της Αθήνας, έχουν κρυφές πανέμορφες γωνιές και έντονη καλλιτεχνική ζωή- εδώ μένουν πολλοί καλλιτέχνες που με τη δράση τους δίνουν τόνο και χρώμα στην περιοχή.

Στα Εξάρχεια επιπλέον υπάρχουν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα της Αθήνας που έχουν μεγάλη πορεία και ιστορία.

Ένα από αυτά είναι το θέατρο των Εξαρχείων.

Η Αννίτα Δεκαβάλλα κα ο Τάκης Βουτέρης σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στην καρδιά της περιοχής, στην θρυλική πλατεία, από το 1989 έχουν στεγάσει το καλλιτεχνικό τους όραμα με συνέπεια και αφοσίωση. Φέτος το ιστορικό αυτό θέατρο που σύστησε στο ελληνικό κοινό σημαντικούς συγγραφείς, ξανανοίγει τις πόρτες του, μετά από τέσσερα χρόνια. Μαζί με τον Αλέξανδρο Κοέν, ικανό σκηνοθέτη της νέας γενιάς, η κυρία Δεκαβάλλα και ο κύριος Βουτέρης επιμένουν στα μεγάλα έργα και ετοιμάζουν ένα αξιόλογο ρεπερτόριο: «Κυμβελίνος» του Σαίξπηρ, «Ζευγάρια» του Πίντερ και «Ιβάνωφ» του Τσέχωφ εγκαινιάζουν μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία.

 

theatro3

 

Λίγο παρακάτω στην οδό Σπ. Τρικούπη βρίσκεται το Νέο Ελληνικό Θέατρο

και η δραματική σχολή του Γιώργου Αρμένη, που φέτος θα γιορτάσει και τα πενήντα του χρόνια στο θέατρο. Με πίστη πάντα στο όραμα του δασκάλου του, Καρόλου Κουν, ο Γιώργος Αρμένης κάνει «ένα θέατρο για την ψυχή μας». Φέτος εκεί θα δούμε το «Άσε να μην μιλήσω καλύτερα», μια καινούργια κωμωδία που έγραψε ο ίδιος και περιγράφει με βιτριολικό χιούμορ τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Παράλληλα, στο χώρο θα φιλοξενηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν καλλιτέχνες της νέας γενιάς, απόφοιτοι ως επί το πλείστον της δραματικής του σχολής, όπου ο σπουδαίος μας ηθοποιός συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησε στα χρόνια του ιστορικού Θεάτρου Τέχνης.

theatro4

 

Στην οδό Μαυρομιχάλη, ο Φώτης Μακρής και η Στέλλα Κρούσκα, έχουν δημιουργήσει το Studio Μαυρομιχάλη,

σε ένα κτίριο που παλιά λειτουργούσε ως τυπογραφείο. Εκεί πέρα από τις δικές τους παραγωγές, οι δυο καλλιτέχνες δίνουν στέγη και σε πολλές νεανικές ομάδες, ενώ παράλληλα διοργανώνουν σεμινάρια και μαθήματα. Η σεζόν ξεκινάει με το έργο της Έρσης Νιαώτη, «Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας», σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα.

 

studio

 

Στον ίδιο δρόμο, βρίσκεται το θέατρο Φούρνος.

Ιδρύθηκε το 1992 από τον Μάνθο και την Ντοντό Σαντοριναίου. Είναι το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα που ασχολείται επισταμένα και μεθοδικά με τον ψηφιακό πολιτισμό, μέσα από την έρευνα, την παραγωγή και τη διάδοση των σύγχρονων μορφών τέχνης, καθώς και με την καταγραφή πιο κλασικών μορφών. Διαθέτει ένα εργαστήριο ερευνών, μια σκηνή που φιλοξενεί, προωθεί και παράγει πειραματικές μορφές σκηνικής και πολυμεσικής έκφρασης, ένα βιβλιοπωλείο και μπαρ. Ο ψηφιακός Φούρνος διαθέτει μια πύλη για τον ψηφιακό πολιτισμό, ένα εικονικό επιστημονικό περιοδικό, ένα ενημερωτικό περιοδικό και έναν εικονικό χώρο για πειραματισμό και καλλιτεχνική συνεργασία.

 

fournos

 

Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου έχει την έδρα της η δραματική σχολή Πράξη Επτά του Θοδωρή Γράμψα.

Στο μικρό υπόγειο θεατράκι της τόσο ο σκηνοθέτης όσο και οι μαθητές της σχολής καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παρουσιάζουν παραστάσεις, αλλά και πρότζεκτ ανοιχτά στο κοινό.

 

gram

 

Σε ένα υπόγειο στην οδό Νοταρά η HashArt theater group,

μια παρέα ταλαντούχων νέων ηθοποιών που εκφράζονται υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Μπάρα, έχει το δικό της «σπίτι». Πέρσι παρουσίασε την παράσταση «Γλάρος … αυτό ήθελα να πω», μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στον «Γλάρο» του Τσέχωφ και σε κείμενα των: Ά. Δήμου, Γ. Χειμωνά, Σ. Κέιν κ.ά, που γοήτευσε το κοινό και τους κριτικούς με την αλήθειά της και τη γνήσια συγκίνηση των συντελεστών της. Η παράσταση θα επαναληφθεί και φέτος, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει το νέο εγχείρημα της ομάδας.

 

glaros

 

Επίσης συχνά σε πολλά σπίτια, αλλά και γνωστά στέκια των Εξαρχείων, συμβαίνουν site spesific παραστάσεις αλλά και πρωτότυπα events με τη συμμετοχή νέων αλλά και καταξιωμένων δημιουργών, καθώς η περιοχή έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα και μια ατμόσφαιρα που ευνοεί τους πειραματισμούς. Εδώ επίσης εδράζονται αρκετές δραματικές σχολές, αλλά και εργαστήρια υποκριτικής.

Μετά την παράσταση που θα επιλέξετε, εξερευνήστε τα υπέροχα μικρά εστιατόρια και ταβερνάκια γύρω από την πλατεία, αλλά και τα αρτιστίκ μπαρ της περιοχής για να ανταλλάξετε απόψεις. Θα αποζημιωθείτε και θα αγαπήσετε τα Εξάρχεια μια για πάντα!

*Το είδαμε πρώτα στο onlytheater.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]