Εδώ και μερικές ημέρες παρακολουθήσαμε να γίνεται viral στα social media η είδηση που θέλει εταιρίες και καταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία να τοποθετούν καρφιά στους εξωτερικούς τους χώρους στα σημεία όπου συνηθίζουν να καταλαμβάνουν άστεγοι για να κοιμηθούν. Αμέσως, ομάδες ακτιβιστών κινητοποιήθηκαν και προχώρησαν όχι μόνο σε έντονες διαμαρτυρίες για το φαινόμενο, αλλά ταυτόχρονα κάλυψαν με τσιμέντο τα καρφιά, στα περισσότερα σημεία όπου είχαν τοποθετηθεί. Aκόμα και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, καταδίκασε το φαινόμενο μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στοTwitter, αποκαλώντας το «άσχημο, προσβλητικό και ηλίθιο».

gentri1

Αυτό που είναι όμως άκρως ανησυχητικό  είναι το γεγονός ότι η απάνθρωπη και εξευτελιστική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κίνηση αυτή, δυστυχώς δεν μας κάνει καμία εντύπωση. Κι αυτό διότι δεν είναι η πρώτη φορά που στα πλαίσια του gentrification προσβάλλονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ολόκληρες ομάδες της κοινωνίας.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά την ίδια την έννοια του gentrification. Με τον όρο αυτό ορίζεται η οικονομική επένδυση σε μια περιοχή με στόχο την αύξηση των τιμών στα ακίνητα και την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδυτών για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, για να επιτευχθεί το εγχείρημα του gentrification εντείνεται η ύπαρξη αστυνόμευσης και καταστρέφονται κτίσματα που ενδεχομένως να μην ταιριάζουν στο νέο ύφος της εκάστοτε περιοχής. Επιπλέον, στα πλαίσια της κίνησης αυτής, απομακρύνονται με βάναυσο τρόπο κομμάτια της κοινωνίας όπως οι μετανάστες, οι ναρκομανείς και οι εκδιδόμενες, κάτι που οδηγεί σταδιακά στη γκετοποίηση των κοντινών περιοχών.

Με άλλα λόγια το gentrification δεν είναι τίποτε άλλο από την τάση της κοινωνίας να «κουκουλώνει» τα προβλήματά της στην προσπάθεια μετατροπής των εργατικών συνοικιών στις νέες ‘’it’’ περιοχές που θα προσελκύσουν το κεφάλαιο.
Έτσι λοιπόν και στη Μεγάλη Βρετανία, η τοποθέτηση καρφιών που θα εμπόδιζαν τους άστεγους να βρουν κατάλυμα, κάθε άλλο παρά σε τυχαίες περιοχές συνέβη. Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή έγινε σε υποκαταστήματα τραπεζών, supermarkets και άλλες υπηρεσίες στις περιοχές του King’s Cross St. Pancras, Stratford και Soho του Λονδίνου, περιοχές δηλαδή που σιγά σιγά αρχίζουν να αναπτύσσονται. Και φυσικά η ύπαρξη κόσμου που κοιμάται στους δρόμους, αλλά και άλλων «κακοποιών» στοιχείων είναι ιδιαίτερα ενοχλητική όταν κάποιος προσπαθεί να ανοίξει ένα ακόμη mall ή μια gallery.
Είναι ο άστεγος αυτός που υποβαθμίζει την αισθητική του χώρου; Ή μήπως αν τον κρύψουμε κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας σημαίνει πως θα λυθεί και το πρόβλημα;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια πράγματα. Το gentrification  είναι άγνωστη λέξη. Κι αν είναι τόσο άγνωστο, τι έχεις να μας πεις για την εισβολή στη Βίλα Αμαλίας, την όλο και αυξανόμενη πρέζα στα Εξάρχεια και το αστυνομοκρατούμενο κέντρο; Α, τουλάχιστον καθάρισε η Ομόνοια και έρχεται και το Rethink…

Ναταλία Πετρίτη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]