Πριν από λίγες μέρες οι τοπικές αρχές της Tuszyn, μίας πόλης της Πολωνίας αποφάσισαν να απαγορεύσουν το χαριτωμένο αρκουδάκι «Winnie The Pooh» λόγω έλλειψης ρούχων και αμφιβόλου σεξουαλικότητας και φύλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου της πόλης: «το πρόβλημα με αυτή την αρκούδα είναι ότι δεν είναι ντυμένος κανονικά. Από την μέση και κάτω είναι γυμνός, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για τα παιδιά». Ενώ κάποιος άλλος εκπρόσωπος του συμβουλίου προσέθεσε: «O Winnie The Pooh δεν φοράει παντελόνι γιατί δεν έχει φύλο, δηλαδή είναι ερμαφρόδιτος».

Winnie-the-Pooh-and-Eeyore-Wallpaper-winnie-the-pooh-6267616-1024-768

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που είτε ολόκληρα καρτούν, είτε επεισόδια τους απαγορεύονται ή λογοκρίνονται με τη δικαιολογία ότι τάχα «διαφθείρουν» τα παιδιά και τους προβάλουν «λανθασμένα πρότυπα». Το 3pointmagazine.gr θυμάται κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Τα χελωνονιντζάκια που θα κατέριπταν την μοναρχία
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 στο Ηνωμένο Βασίλειο η εμφάνιση νίντζα στα καρτούν που προβάλλονταν στην τηλεόραση ήταν απαγορευμένη. Με το φόβο ότι οι νεαροί Βρετανοί πολίτες θα πάρουν τα…σπαθιά και θα προσπαθήσουν να καταρρίψουν την μοναρχία, οι Βρετανικές αρχές έκοψαν τη συγκεκριμένη λέξη από τον τίτλο της σειράς και της επέτρεψαν να προβάλλεται κανονικά με ορισμένες τροποποιήσεις. (Ο τίτλος μετατράπηκε από Teenage Mutant Ninja Turtles σε Teenage Mutant Hero Turtles.)

214438_v2

Κάθε φορά που η λέξη «ninja» ακουγόταν στη σειρά, τη θέση της έπαιρνε η λέξη «hero», ενώ οι σκηνές του Michelangelo που χρησιμοποιούσε τις αλυσίδες του είτε αφαιρούνταν είτε τροποποιούνταν.

Οι λεσβίες βούβαλοι
Το αμερικάνικο κινούμενο σχέδιο Cow and Chicken, μπορεί να μην ήταν δημοφιλές εντός των συνόρων, αλλά εκτός αυτών δεν ήταν λίγα τα επεισόδιά του που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.

600full-cow-and-chicken-poster

Πιο συγκεκριμένα, η προβολή του επεισοδίου «Buffalo Gals» απαγορεύτηκε από το Cartoon Network γιατί υπονοούταν ότι οι δύο βούβαλοι ήταν λεσβίες ενώ χρησιμοποιούταν και αργκό με σεξουαλικά υπονοούμενα.

Η απαγορευμένη «κίτρινη οικογένεια»
Το δημοφιλές animation “The Simpsons” είναι γνωστό για το ριζοσπαστικό χιούμορ του, γεγονός που έχει «προκαλέσει» από πληθώρα αντιδράσεων κατά καιρούς μέχρι και την ολική απαγόρευσή του.

0207-banned-simpsons_standard_600x400

Το 2008 η Ρωσία απαγορεύει την προβολή του γιατί «προωθεί τη βία και την αντικοινωνική συμπεριφορά, περιέχει πορνογραφικό υλικό και έχει ως στόχο να εμφυτεύσει φόβο, πανικό και τρόμο στα παιδιά που το παρακολουθούν». Την ίδια χρονιά, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες θεωρεί τη σειρά ως ακατάλληλη για τα παιδιά και την αντικαθιστά με το –πλέον κατάλληλο- Baywatch.

O σχεδόν ιπτάμενος Πάπας
Μόνο και μόνο διαβάζοντας το όνομα του κινουμένου σχεδίου (Popetown), θα μπορούσε να καταλάβει κάποιος ότι τα ψωμιά του στην τηλεόραση είναι μετρημένα. Το 2005 ξεκινά η προβολή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ άλλων ο Πάπας προβάλλεται ως ένας υπερφίαλος, χωρίς ιδιαίτερη ευφυΐα άνθρωπος ενώ υπάρχουν και πολλά υπονοούμενα ότι πολλοί «υψηλόβαθμοι» καθολικοί είναι διεφθαρμένοι και ασκούν σεξουαλική βία σε παιδιά.

Pope-Town-vous-devez-le-voir-pour-y-croire_w670_h372

Δεν θα απαγορευτεί μόνο η σειρά, έπειτα από τις αντιδράσεις της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και όλα τα Dvds της από τα καταστήματα της Αμερικής.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]