Όταν η Gaelle Asheri άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στους βρώμικους δρόμους, κοντά στο σπίτι της στo Γιαουντέ, την πρωτεύουσα του Καμερούν, ήταν το μοναδικό κορίτσι που έπαιζε μπάλα στις άτυπες ομάδες της γειτονιάς.

Τα παιδιά έπαιζαν, χρησιμοποιώντας πέτρες για δοκάρια και κρατούσαν το σκορ, γράφοντας με κιμωλία τα αποτελέσματα σε ένα τοίχο.

Η Asheri, 17 ετών και η συμπαίκτριά της Ida Pouadjeu, 16 ετών, ανήκουν σήμερα στην πρώτη γενιά κοριτσιών που προπονείται από επαγγελματίες προπονητές στην Ακαδημία Rails Foot, την πρώτη γυναικεία σχολή ποδοσφαίρου του Καμερούν στο Γιαουντέ. Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο με σκοπό να αναδείξει το γυναικείο ποδοσφαιρικό ταλέντο στη χώρα, όπου οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο ως αντρική υπόθεση και μόνο.

Και τα δύο κορίτσια αρχικά αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τις οικογένειές τους, που ανησυχούσαν, πιστεύοντας ότι το άθλημα δεν είναι γυναικείο. Αλλά καμιά τους, δεν αποθαρρύνθηκε από αυτή την προκατάληψη.

“Πήρα την μπάλα, την κλώτσησα και δεν κοίταξα ποτέ πίσω”, δήλωσε η Asheri, γυρνώντας πίσω στα παιδικά της χρόνια και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που έπαιζε με τα αγόρια ξαδερφάκια της και τα γειτονάκια της.

Η ακαδημία ξεκίνησε την λειτουργία τον Ιανουάριο του 2019 με σκοπό να αναδείξει το γυναικείο ποδοσφαιρικό ταλέντο στη χώρα, όπου το άθλημα θεωρείται αποκλειστικά αντρική υπόθεση ZOHRA BENSEMRA/REUTERS

“Συνήθιζα να προπονούμαι με αγόρια, ωστόσο δεν επιτρεπόταν να κάνω κάποιες ασκήσεις επειδή είμαι κορίτσι”, λέει η Asheri, περιγράφοντας τη διαφορετική αντιμετώπιση που είχε.

“Φτάνοντας όμως εδώ, γνώρισα ένα άλλο κόσμο. Υποχρεώθηκα να κάνω κοιλιακούς και όλη τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται, ώστε φτάνεις σε ένα επίπεδο, όπου τα δάκρυα συνήθως βγαίνουν με ιδρώτα”.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το γυναικείο ποδόσφαιρο μεγαλώνει διαρκώς και αποτυπώνεται στη μεγάλη τηλεθέαση που έχει η φετινή διοργάνωση του Μουντιάλ. Η εθνική ομάδα γυναικών του Καμερούν, γνωστή ως “αδάμαστα λιοντάρια”, ήταν η μία από τις τρεις αφρικανικές ομάδες που προκρίθηκαν. Οι άλλες δύο ήταν η Νιγηρία και η Νότιος Αφρική.  Το Καμερούν και η Νιγηρία προχώρησαν ως τους 16 της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκαν από τη Νορβηγία (1-0) και τη Γερμανία αντίστοιχα (3-0).

Η αστέρας της ομάδας, Gaelle Enganamouit, ήταν η εμπνευστής της ιδέας για την ακαδημία. Η εμπειρία της ως νεαρή παίκτρια στο Γιαουντέ, της έδειξε ότι ήταν σημαντική για τις γυναίκες να έχουν τον δικό τους χώρο για προπόνηση, είπε στη FIFA τον Ιανουάριο.

Στην ακαδημία προπονούνται αυτή τη στιγμή περίπου 70 κορίτσια, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από φτωχικό περιβάλλον και που δεν θα είχαν διαφορετικά τη δυνατότητα, ούτε να αγοράσουν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια, υπογραμμίζει ο προπονητής Emmanuel Biolo.

“Εδώ έχουν τα πάντα: προπονητές, φανέλες, προπονητικό εξοπλισμό, φυσιοθεραπευτή και την καθοδήγηση που τους δίνουμε όλη την ώρα. H Gaelle Enganamouit, θέλει πραγματικά αυτά τα παιδιά να αποτελέσουν την επόμενη γενιά ποδοσφαιριστριών”, λέει.

Ο κόσμος παρακολουθεί το παιχνίδι μεταξύ της αντρικής ομάδας κάτω των 15 και της γυναικείας κάτω των 17. ZOHRA BENSEMRA/REUTERS

Η Asheri πηγαίνει στην ακαδημία τα πρωινά του Σαββάτου και τα μεσημέρια της Τετάρτης μετά το σχολείο. Μελετάει για τις τελικές της εξετάσεις στο Λύκειο, με μεγάλο όνειρο όμως για την ίδια και τη Pouadjeu να παίξουν ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως το πρότυπό τους η Gaelle Enganamouit.

“Έχω δει τη Gaelle να παίζει στην τηλεόραση. Δεν έχω χάσει ποτέ, ούτε έναν από τους αγώνες της. Παίζει τόσο καλά, που θέλω να είμαι σαν εκείνη”, λέει η Pouadjeu.

*Μετάφραση από το Aljazeera

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]