Ας αρχίσουμε απλά και… ακαδημαϊκά. Όταν κάποιος πει ότι «κουφάθηκε», εννοεί ότι άκουσε κάτι για πρώτη φόρα και εντυπωσιάστηκε. Εντυπωσιάστηκε όχι τόσο από το πρωτόγνωρο της υπόθεσης αλλά από την αδυναμία του να πιστέψει ότι αυτό που πράγματι άκουσε μπορεί να στέκει λογικά και κάποιοι άνθρωποι να το πιστεύουν ή να το πράττουν.

Η εβδομάδα λοιπόν που μόλις τελείωσε έχει να μας δείξει τέσσερα τέτοια τρανταχτά παραδείγματα.

 

Πρώτο και καλύτερο «έσκασε» το θέμα της απαγόρευσης των συναθροίσεων και των πορειών (σε συγκεκριμένο κομμάτι της Αθήνας είναι η αλήθεια) την ημέρα της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ορμώμενος από άρθρα του Συντάγματος ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής πήρε την απόφαση της απαγόρευσης «για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας».

Το «κουφό» στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η απαγόρευση των συναθροίσεων αυτών καθαυτών, άλλωστε παρόμοιες ενέργειες έχουν γίνει και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια επίσκεψης ξένου αρχηγού κράτους. Το «κουφό» εντοπίζετε στην συγκυρία και στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε η κυβέρνηση να το περάσει.

Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο της κρίσης με το σύνολο του πληθυσμού να έχει παραπάνω από έναν λόγο για να νιώθει τουλάχιστον αγανακτισμένο και η αναποτελεσματική κυβέρνηση διοργανώνει ένα ολόκληρο σόου για την άφεση των αμαρτιών της, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι κάτι κάνει. Ο παραλληλισμός με άλλες εποχές όπου οι φανφάρες και οι παράτες ήταν βασικό συστατικό της όποιας πολιτικής άσκησης και του κοινωνικού εφησυχασμού, δεν άργησε να γίνει. Ναι, τέτοιο σόου είχαμε να δούμε από τη Χούντα. Όχι μόνο προς το τυπικό της επίσκεψης, αυτό είναι αμελητέο, αλλά από την προσπάθεια της κυβέρνησης με τα μέσα καταστολής που χρησιμοποίησε να δείξει ότι ο «κακός της υπόθεσης» είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο από όλους: το θύμα των απαράδεκτων τετραετών πολιτικών λιτότητας, ο φτωχός, ο απολυμένος, ο άνεργος, ο άστεγος, ο αμειβόμενος με ψίχουλα. Αυτοί είναι ο πραγματικός εχθρός της χώρας..!

 

Το δεύτερο «κουφό» έχει να κάνει με τη νόμιμη πώληση ληγμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ. Με αγορανομική διάταξη μάλιστα, ορίζεται ότι θα πωλούνται πιο φτηνά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ληγμένα προϊόντα από τα οποία θα εξαιρούνται τα ευπαθή. Πάλι καλά..

Αυτό που κανείς περιμένει όταν όλοι οι μισθοί μειώνονται και η αγοραστική ικανότητα του κόσμου συρρικνώνεται, είναι αντίστοιχα να μειωθούν και οι τιμές των αγαθών. Περισσότερο δε αυτών που είναι αναγκαία. Όμως το «κουφό» έρχεται και σου χτυπάει την πόρτα. Όχι, δεν θα μειωθούν οι τιμές, που τείνουν να γίνουν απλησίαστες πια για το μέσο καταναλωτή, απλά θα αγοράζουμε ληγμένα! Το κάνουν και στην Ευρώπη άλλωστε, γιατί να μην το κάνουμε και ‘μεις; (Αυτό που είμαστε πρόθυμοι να υιοθετήσουμε κάθε στραβό της Ευρώπης ποτέ δεν το κατάλαβα…)

Έτσι λοιπόν, όσοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα «υγιή» προϊόντα θα μπορούν να διακινδυνεύσουν την υγεία τους, απαντώντας στο ερώτημα «να φάω ή να μη φάω», αγοράζοντας τα φθηνότερα ληγμένα αγαθά.

 

Και από τα ληγμένα στα νησιά. Σε αυτή την περίπτωση, το «κουφό» ήρθε δια στόματος τρόικας. Να εκκενωθούν τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 100-150 κατοίκων και οι κάτοικοί τους να μεταφερθούν στα πολυπληθέστερα γειτονικά ή ακόμη και την ηπειρωτική χώρα, πρότειναν -σύμφωνα με όσα ακούστηκαν- μέλη τεχνικού κλιμακίου της τρόικας σε παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η αιτιολογία ήταν ότι αυτό θα αποτελέσει λύση ώστε να μην απαιτείται χρηματοδότηση των άγονων γραμμών από την κυβέρνηση και να μπορεί να απελευθερωθούν γραμμές και ναύλοι. Αμέσως βέβαια, τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών διέψευσαν ότι τους έγινε ποτέ τέτοια πρόταση και η τρόικα με τη σειρά της διέψευσε ότι την πραγματοποίησε. Κύκλοι της Κομισιόν δήλωσαν πως κάτι τέτοιο αν ειπώθηκε, ειπώθηκε χάριν αστεϊσμού και επ’ ουδενί ως σοβαρή πρόταση.

Έστω και αστείο να είναι βέβαια δείχνει πως ακριβώς μας βλέπουν οι «εταίροι». Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το φιλέτο που ξεπουλιέται σε τιμή ευκαιρίας και που οι μέχρι πρότινος αδύνατοι αγοραστές, έχουν πέσει τώρα σαν τα κοράκια στη λεία.

 

Το καρέ της… «κουφότητας» θα συμπληρωθεί με τη δήλωση του εκλεγμένου στις τελευταίες εκλογές, βουλευτή της Ν.Δ. Άρη Σπηλιοτόπουλου. Ο κ. Σπηλιοτόπουλος στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες προσαρμόζονται στην τωρινή κατάσταση.

«Υπάρχει κόσμος που υποφέρει, όμως την ίδια χρονική στιγμή συντελείται και μια αλλαγή νοοτροπίας στην ίδια την ελληνική κοινωνία. Τα νοικοκυριά αρχίζουν και επαναπροσδιορίζουν τα οικονομικά τους, συρρικνώνουν τα έξοδά τους, πουλάνε σπίτια, πουλάνε αυτοκίνητα, αλλάζουν τρόπο ζωής. Βλέπετε λοιπόν ότι οι πολίτες προσαρμόζονται.»

Για τον κ. Σπηλιοτόπουλο -η ιδιότητα του οποίου ως εκλεγμένου βουλευτή τονίστηκε και παραπάνω- η αδυναμία μιας οικογένειας να τα βγάλει πέρα και να αναγκάζεται να πουλήσει από αυτοκίνητα μέχρι σπίτια, για να πληρώσει στην ουσία τα διάφορα χαράτσια και με ό,τι περισσέψουν να ζήσει, είναι δείγμα της καλής εφαρμογής της οικιακής οικονομίας. Ο βουλευτής επιβραβεύει την ικανότητα προσαρμογής που δείχνουν οι πολίτες στην όλο και ζοφερότερη καθημερινότητά τους. Μόνο καραμελίτσες που δεν μας πέταξε ακόμα.

Συνέχισε δηλώνοντας ότι συντελείται μια ακόμη αλλαγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μειωμένη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Τρίτης δεν έχει να κάνει με την αστυνομοκρατία και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά με την ωρίμανση του λαού που αλλάζει στάση ζωής και νοοτροπίας. «Αυτή τη στιγμή συντελείται σε επίπεδο πολιτών μια επανάσταση νοοτροπίας.» (!), καταλήγει.

Μετά από αυτό το «σοκ», τι να σχολιάσεις; Από πότε λογίζεται ως «επανάσταση νοοτροπίας» η αδυναμία ενός λαού να αντιδράσει στη φτωχοποίησή του, στην περιστολή των δικαιωμάτων του, στην ελευθερία έκφρασής του;

Βέβαια είπαμε, τον εν λόγω βουλευτή κάποιοι από εμάς τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές και με καλό ποσοστό μάλιστα.

Ας είναι…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]