Το 2016 με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατό του το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης δίνει αποκλειστική πρόσβαση στον σκηνοθέτη​ José Luis López Linares για να φέρει στο φως το έργο του Ιερώνυμου Μπος, «ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων», τον πιο διάσημο και σπουδαίο του πίνακα.

Τα τρίπτυχα είναι κλειστά, ανοίγουν μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Έτσι και ο πίνακας του Ιερώνυμου Μπος είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων. Ένας πίνακας που όσο τον κοιτάζεις ανακαλύπτεις και κάτι καινούργιο που χρειάζεται ερμηνεία.

Όπως δηλώνει η Silvia-Perez Cruz, είναι ένας πίνακας που σε μεταφέρει από το σκοτάδι προς το χάος, από εκεί που ξεκίνησαν όλα. Είναι σαν μια θεατρική στιγμή αναφέρει ο Ludovico Einaudi, το τρίπτυχο του πίνακα παρουσιάζεται όπως ανοίγει μπροστά μας η θεατρική αυλαία.

Αυτός ο πίνακας μας δίνει μια εικόνα για τον Χριστιανισμό, μας δίνει την αλήθεια του Χριστιανισμού, τον Παράδεισο και την Κόλαση, αλλά περιέχει ουσιαστικά την ματιά ενός καλλιτέχνη για το πώς εκείνος ερμηνεύει τον Παράδεισο και την Κόλαση.

Φαίνεται πως η φαντασία του Ιερώνυμου Μπος οργιάζει, αγγίζει το διονυσιακό στοιχείο και μιας και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι είδους άνθρωπος ήταν, μέσα από αυτόν τον αριστουργηματικό πίνακα τέχνης καταλαβαίνει κανείς ότι μάλλον επρόκειτο για μια αρκετά μυστηριώδη προσωπικότητα.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Βαν Άκεν, αλλά μετά το 1504 άρχισε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Ιερώνυμος Μπος και υπέγραφε τους πίνακές του με αυτό. Στα ισπανικά είναι γνωστός με το όνομα Ελ Μπόσκο.

Ο José Luis López Linares, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, φέρνει στο φως τον αριστουργηματικό αυτόν πίνακα του Ιερώνυμου Μπος. Ένα έργο εκπληκτικό, το οποίο αναδεικνύεται και ερμηνεύεται όπως του αρμόζει μέσα από ένα ισορροπημένο σκηνοθετικά ντοκιμαντέρ και μέσα από την έμπειρη και εξειδικευμένη ματιά συγγραφέων, καλλιτεχνών, ζωγράφων, μουσικών. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που σε καλεί να ανακαλύψεις το σπουδαιότερο έργο της αναγεννησιακής τέχνης και στο οποίο η ζωγραφική συναντά το εξερευνητικό βλέμμα των καλλιτεχνών.

Μέσα από μοναδικές εικόνες -σαν κάποιος να γίνεται μάρτυρας της ακτινογράφησης της ζωγραφιάς και της αποκατάστασής  της- η ταινία διερευνά και ζητά την αποκάλυψη όλων εκείνων των αναπάντητων ερωτημάτων γύρω από τον ίδιο τον ζωγράφο, την ζωγραφική και εξηγεί την έμπνευση που μετέδωσε ​σε συγγραφείς, ζωγράφους και μουσικούς από όλο τον κόσμο.

Τα μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος / Bosch: The Garden of Dreams

 

Σκηνοθέτης: José Luis López Linares

Ηθοποιοί: Σαλμάν Ρούσντι, Ορχάν Παμούκ, Μισέλ Ονφρέ, Λουντοβίκο Εϊνάουντι, Ουίλιαμ Κρίστι, Κέες Νόοτεμποομ.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Διανομή: NEO FILMS

Trailer:


*Από τις 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στους κινηματογράφους ΑΑΒΟΡΑ ART CINEMA, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ και ΔΙΑΝΑ ΜΑΡΟΥΣΙ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]