Το Euro 2012 ολοκληρώθηκε με τους παίκτες της Εθνικής Ισπανίας να αναδεικνύονται «ήρωες» για τους συμπατριώτες τους. Υπάρχουν, όμως και κάποιοι άλλοι διεθνείς που μπορεί να μην σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο, είναι όμως ήρωες χωρίς εισαγωγικά.

Η Εθνική Κροατίας μπορεί να μην κατάφερε να ξεπεράσει τη φάση των ομίλων, αλλά έχει στις τάξεις της δύο από τους μεγαλύτερους μαχητές: τον Λούκα Μόντριτς και τον Μάριο Μάτζουκιτς.

Ο άσος της Τότεναμ, που τώρα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων με αποκορύφωμα της Ρεάλ Μαδρίτης, που φέρεται αποφασισμένη να τον εντάξει στο δυναμικό της, ήταν μόλις 6 ετών όταν η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο χωριό Obrovac.

Ο πόλεμος στα Βαλκάνια ανάγκασε τον μικρό Λούκα να βιώσει από μικρός τον εφιάλτη. Ο πατέρας του, Stipe, πολεμούσε στον στρατό της χώρας, ενώ ένας από τους παππούδες του δολοφονήθηκε από Σέρβους στρατιώτες κοντά στο σπίτι του.

Η μητέρα του, φοβούμενη για τα παιδιά της, τα πήρε και πήγαν να ζήσουν στο ξενοδοχείο Kolobare της πόλης Zadar στις Δαλματικές ακτές.

«Ο πόλεμος με έκανε πιο δυνατό. Με την οικογένειά μου ζήσαμε απίστευτα δύσκολες στιγμές. Δεν θέλω αυτό το θέμα να με βασανίζει πάντα, αλλά ποτέ δεν το ξεχνώ. Τώρα είμαι προετοιμασμένος για τα πάντα», εξηγεί ο «Κρόιφ των Βαλκανίων», όπως αποκαλούν τον Μόντριτς.

Ο μικρούλης είχε ανακαλύψει ήδη τη μεγάλη του αγάπη, πηγαίνοντας παντού αγκαλιά με την μπάλα του. Ο πατέρας του επέστρεψε από το μέτωπο έχοντας κάνει μερικές οικονομίες με τις οποίες βοήθησε τον γιo του να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

«Έπαιζε ποδόσφαιρο όλη μέρα. Έσπασε περισσότερα παράθυρα από όσα οι βόμβες του πολέμου», θυμάται υπάλληλος του ξενοδοχείου που είχε ξεχωρίσει το ταλέντο του.

Ο Λούκα γράφτηκε σε σχολείο για ταλέντα και δεν χρειαζόταν πλέον να παίζει μπάλα στους κατεστραμμένους δρόμους ανάμεσα σε πυροβολισμούς. Εκεί τον εντόπισε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ σε ηλικία 16 ετών και τα υπόλοιπα για τον νυν φανατικό θαυμαστή του Αντρές Ινιέστα είναι ιστορία…

Ανάλογα δύσκολα χρόνια πέρασε και ο συμπαίκτης του στην Εθνική Κροατίας, Μάριο Μάτζουκιτς. Μπορεί τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά τους να μην έχουν καμία σχέση, δυστυχώς, όμως, έχουν να μοιραστούν τα ίδια τραγικά παιδικά χρόνια.

Γεννημένος το 1986 στην Slavonzki Brod, ο «Μάτζα» άφησε σε ηλικία 5 ετών μαζί με την οικογένειά του το σπίτι του και βρέθηκε στην άλλη όχθη του ποταμού Sava, που χώριζε την πόλη στα δύο. Εκεί, τον περίμενε η φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και οι συχνές… επισκέψεις των Σερβοβόσνιων.

Στην τρυφερή αυτή ηλικία είδε με τα μάτια του ανθρώπους να βασανίζονται και να πεθαίνουν και σφαίρες να περνούν ξυστά από το παιδικό του κεφαλάκι.

Τα άσχημα παιδικά του βιώματα αντανακλώνται και στον σκληρό χαρακτήρα του, καθώς θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες της Εθνικής Κροατίας. Έχει έρθει σε ρήξη με όλους τους προπονητές του, με μερικούς να τον χαρακτηρίζουν τον «Μπαλοτέλι της Κροατίας».

Παρόλα αυτά, ο Σλάβεν Μπίλιτς – όπως και αρκετές πολλές πρωτοκλασάτες ομάδες που τον διεκδικούν, ανάμεσά τους οι Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ, Λίβερπουλ, Ρόμα και Ανζί – τον εμπιστεύτηκε ως αντικαταστάτη του τραυματία Ίβιτσα Όλιτς και δεν έπεσε έξω. «Μας δίνει πολλή ενέργεια, είναι ένας αδίστακτος τυφώνας. Πρόκειται για έναν πολεμιστή, έναν μαχητή».

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει άλλωστε; Είπαμε, είναι οι ήρωες του Euro. Χωρίς εισαγωγικά…

Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]