«Ξεχάστε ό,τι έχετε μάθει, αρχίστε με το να ονειρεύεσθε»

Σύνθημα του γαλλικού Μάη

Τι και αν πέρασε μισός αιώνας από την προσπάθεια εφόρμησης στον ουρανό, από εκείνες τις μέρες όπου η ιστορία φλέρταρε όσο ποτέ άλλοτε με το όραμα του ελευθεριακού σοσιαλισμού, από εκείνο τον Μάη του ’68 όπου ο γαλλικός λαός εξεγέρθηκε, σήμερα η παρακαταθήκη εκείνων των τριών εβδομάδων λαϊκής επαναστατικής αφύπνισης και ρήξης συνεχίζουν να εμπνέουν.

Γιατί μπορεί εκείνος ο γαλλικός Μάης να έσβησε όπως ανεφλέγη, αλλά άφησε πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη τόσο κινηματικά και κοινωνικοπολιτικά όσο και πολιτιστικά. Εκείνος ο Μάης έμεινε στην ιστορία αλλά και στα συνθήματα, τα ποιήματα, τις φωτογραφίες και φυσικά τη μουσική.

Διαβάστε επίσης το φάκελο του 3pointmagazine για τον Μάη

Το 3pointmagazine μάζεψε τα τραγούδια που γράφτηκαν εμπνευσμένα από τον Μάη που ο κόσμος ονειρεύτηκε το αδύνατο.

Renaud – Creve Salope

Έφτασα σπίτι,
κουρασμένος, εξαντλημένος,
Ο πατέρας μου, μου είπε: καλό βράδυ πώς είσαι;
Απαντώ: σκάσε, βρώμικε ηλίθιε, να μην σε νοιάζει

Το γράφει όντως μέσα στην κατειλημμένη Σορβόνη τον Μάιο του 1968 και με μιας γίνεται ο ύμνος των φοιτητών, ο ήχος του Μάη, το soundatrack μιας ολόκληρης εξέγερσης.

Street Fighting Man

Τη βασική ιδέα του τραγουδιού την εμπνεύστηκε ο Mick Jagger όταν βρέθηκε σε μια αντιπολεμική διαδήλωση έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο. Η διαδήλωση εξελίχθηκε σε σύγκρουση με την αστυνομία. Στο τραγούδι «ενσωματώθηκαν» και οι εντυπώσεις των Stones από την μετέπειτα εξέγερση του Μάη στο Παρίσι, αλλά και από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που είχαν φουντώσει στην Αμερική κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Έι, είπες ότι το όνομά μου είναι «Ταραχοποιός».
Θα φωνάξω, θα ουρλιάξω,
θα σκοτώσω τον βασιλιά, θα βρίσω όλους τους υπηρέτες του…

Bye Bye Badman 

Κάθε σπονδυλική στήλη και καρδιά σπάστε
Θα επανέλθει για περισσότερα

Το ντεμπούτο άλμπουμ των The Stone Roses ήταν εμπνευσμένο από τον γαλλικό Μάη με το τραγούδι Bye Bye Badman να αποτελεί ένα ύμνο στην γενναιότητα και την συσπείρωση των φοιτητών. Μάλιστα το εξώφυλλο του άλμπουμ τους απεικόνιζε ένα λεμόνι, υλικό που χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές ενάντια στα δακρυγόνα των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων τις μέρες εκείνες.

L’ecolier Soldat

To άλμπουμ της  Colette Magny «Colette 68/69» εμπνέεται από το πνεύμα του γαλλικού Μάη χρησιμοποιεί ντοκιμαντερίστικες ηχογραφήσεις από τα γεγονότα που έκαναν ο William Klein και ο Chris Marker και αποσπάσματα από ποιήματα του Louis Soler και του Che Guevara.

Fais que ton reve soit plus long que la nuit

Είναι μια πράσινη νύχτα
Αυτή των οδοφραγμάτων

To 1971 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ηχογραφεί το συμφωνικό ποίημα (όπως το αποκαλεί) “Fais que ton reve soit plus long que la nuit” άμεσα επηρεασμένο από τον Μάη.

Rain and Tears

Το τραγούδι των Aphrodite’s Child γίνεται σύμβολο της εξέγερσης του Μάη και ακουγόταν σε όλες τις πορείες. Ο τίτλος του τραγουδιού δημιουργούσε διάφορους συνειρμούς στην διαμαρτυρόμενη νεολαία. Το Rain συμβόλιζε τα δακρυγόνα που έπεφταν βροχή από τις δυνάμεις καταστολής και το Tears τα δάκρυα των αποφασισμένων φοιτητών που τους δημιουργούσαν τα χημικά αυτά. Το τραγούδι βέβαια είχε γραφτεί λίγο νωρίτερα και δεν αναφερόταν στον Μάη.

Αντίθετα με τους παραπάνω, οι Beatles έγραψαν για τον Μάη το «Revolution» επικρίνοντας ουσιαστικά τις πρακτικές των φοιτητών, πράξη που σε πολλούς δεν άρεσε.

…Λες ότι θέλεις μια επανάσταση,
Λοιπόν ξέρεις; Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο….
Όμως
αν μιλάς για καταστροφές
Εμένα μη με λογαριάζεις

 

Άκουσε την εκπομπή του 3point για τον γαλλικό Μάη και τα τραγούδια του:

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]