Προσπαθώντας να γράψω ένα αφιέρωμα για τα τραγούδια που κόλλησαν στο repeat του mp3 μας το χρόνο που μας άφησε, άρχισα να ψάχνω τις λίστες των ξένων και ελληνικών μουσικών-διαδικτυακών και μη -περιοδικών. Η Miley Cyrus με το Wrecking Ball και άλλα τέτοια διαμάντια που βρίσκονταν στην κορυφή των περισσοτέρων μέσων ήταν αρκετά για να κλείσω τις σελίδες και να ανοίξω το mp3 μου.

Τι αλήθεια ακούσαμε το 2013; Λοιπόν, επικεντρωμένοι πάντα στις εγχώριες προτιμήσεις, ο χρόνος που πέρασε τα είχε όλα- καινούργια κομμάτια από αγαπημένες μπάντες, classical indie φρέσκους ήχους, ωραία soundtrack, νέες και παλιές φωνές, νέους και παλιούς ήχους αναμεμειγμένους.

Parov Stelar Trio – The invisible girl

 

Μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του διπλού δίσκου του  «The Princess», ο Αυστριακός και ασταμάτητος Parov Stelar πετυχαίνει μέσα από την συνεργασία με άλλους δύο ταλαντούχους μουσικούς της ηλεκτρονικής σκηνής, τον Jerry di  Monja (τρομπέτα) και τον Μax the Sax (σαξόφωνο), τη δημιουργία του άλμπουμ «The Invisible Girl». Μπορεί να μην είναι ένας live δίσκος αλλά ηχογραφήθηκε στο κλίμα αυτό και αυτή η ενέργεια και η ζωντάνια βγαίνουν εκπληκτικά ακουστικά.  Τα τραγούδια χορεύτηκαν μέχρι τελικής πτώσης στα live του σε Πάτρα και Αθήνα, ενώ «έλιωσαν» στα mp3 μας όπως ήταν φυσικό για ένα ακόμη άλμπουμ ενός από τους πιο αγαπημένους ηλεκτρονικούς μουσικούς του ελληνικού κοινού.

Anthony Hamilton & Elayna Boynton – Freedom

 

Οι ταινίες του Ταραντίνο δεν φημίζονται μόνο για την σπλατεριά τους αλλά και για την εξαιρετική τους μουσική. Το Django ήταν μια από αυτές. Μπορεί να «βγήκε» στους κινηματογράφους το τέλος του 2012 αλλά εμείς συνεχίσαμε να ακούμε ξανά και ξανά το soundtrack της και ιδιαίτερα το κομμάτι «Freedom» και το 2013. Άλλωστε αν και παλιότερο το κομμάτι που ξέθαψε ο Ταραντίνο είναι πραγματικό διαμάντι και τον ευχαριστούμε.

Minor Project – In colors

 

 

Τέσσερις φίλοι από την Πάτρα βρέθηκαν το 2010 και σχημάτισαν το classical indie γρουπάκι που εμείς μάθαμε πολύ αργότερα με το τραγούδι τους  «In Colors», το οποίο τραγουδούσαμε 2-3 φορές την ημέρα και το ακούγαμε άλλες 2-3 φορές στο ραδιόφωνο. Οι Minor είναι ο Στάθης Δράκος (πιάνο, φωνητικά), ο Γιώργος Κολοκύθας (μπάσο, δεύτερες φωνές),ο Βίκτωρας Φορλίδας (κιθάρες), ο Αλέξανδρος Μπαλτάς (ντραμς), οι οποίοι γέμισαν με χρώμα τις μέρες μας και τις νύχτες μας με το πρώτο κιόλας άλμπουμ τους.

Lana del Rey – Young and beautiful

 

Οκ, η ταινία «Τhe Great Gatsbi» δεν ήταν και αριστούργημα, όπως και το soundtrack, αλλά δεν μπορείς να αμφισβητήσεις ότι η Lana del Rey το έχει μουσικά και τα κομμάτια της όλοι τα ακούσαμε αρκετές φορές σε ραδιόφωνο και σπίτι, με το Young and Beautiful να έχει την τιμητική του, μιας και ήταν το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα και έκανε και επιτυχία φυσικά -σίγουρα όχι καλύτερο από το «Born to Die» και το «Blue Jeans».

Imam Baildi – Αργοσβήνεις Μόνη

 

 

Τα τελευταία χρόνια το κοινό επιζητούσε με μανία καινούργια τραγούδια από το συγκρότημα Imam Baildi και έτσι όταν κυκλοφόρησε το «Αργοσβήνεις Μόνη», κομμάτι που πρωτο-τραγουδήθηκε από την Γεωργακοπούλου και τον Περπινιάδη το 1947 και οι στίχοι και η μουσική είναι του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη, έγινε ένας χαμός. Όχι μόνο τρέξαμε να το χορέψουμε στα live, αλλά το ακούγαμε φανατικά γυρίζοντας δεκαετίες πίσω. Κάπου είδα ότι το έχει τραγουδήσει και η Στανίση, χριστός και οι 12 θεοί.

The Lumineers – Stubborn Love

 

Την folk-rock μπάντα «The Lumineers» από την Αμερική την γνωρίσαμε  το 2011 και τα τραγούδια τους που κυκλοφορούν σε σιγκλάκια τα γνωρίζουμε σιγά σιγά. Το Stubborn Love το οποίο έχει και εξαιρετικό βίντεο δεν μπορεί παρά να σου κολλήσει και είναι άλλωστε και μια αρκετά αξιόλογη δουλειά.

London Grammar – Wasting my young years

 

Απίστευτη φωνή, γλυκιά και indie η φωνή της τραγουδίστριας των London Grammar, οι οποίοι θεωρούνται ανερχόμενη μπάντα της Βρετανικής σκηνής, κατέκτησαν πολύ γρήγορα τα charts κι αυτό γιατί το άλμπουμ τους ήταν ενδιαφέρον και όχι βαρετό. Το τραγούδι μπορεί να μην μας κόλλησε, αλλά μας ώθησε στο να το προσθέσουμε στο Mp3 και να παρακολουθούμε το συγκρότημα από κοντά γιατί όντως έχει να δώσει πολλά. Κάτι θα ξέρουν οι Βρετανοί.

Γιάννης Αγγελάκας – Σαράβαλο

 

Νομίζω ότι ο Γιάννης Αγγελάκας δεν χρειάζεται συστάσεις, όπως και τα τραγούδια του. Το “Σαράβαλο” από το single Σαράβαλο/γελαστή ανηφόρα κυκλοφόρησε την άνοιξη του ’13 και προβλέπεται να ακούγεται για πολλές εποχές ακόμα.Το κομμάτι άλλωστε είναι χαρακτηριστικό του Αγγελάκα, στίχοι με νόημα και μουσική δυνατή. Κάποιοι το κατέκριναν γιατί δεν διέφερε αλλά ο καθένας με το στυλ του και ο Αγγελάκας μας αρέσει έτσι.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]