Οι Τhe Stooges είπαν «όχι» στην πλάκα, ο Bruce Springsteen αρνήθηκε να παραδοθεί, ενώ η Dawn Penn αρνείται να πιστέψει ότι ο καλός της την αγαπάει.

Ανήμερα της εθνικής επετείου του «όχι», το 3pointmagazine.gr θυμάται τέσσερις καλλιτέχνες που είπαν «όχι» με τον δικό τους τρόπο μέσω των τραγουδιών και των στίχων τους.

You don’t love me (No No No)- Dawn Penn

H Dawn Penn οφείλει τη φήμη της αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το τραγούδι, καθώς αποτέλεσε την μοναδική μεν, αλλά τεράστια, επιτυχία της καριέρας της.

Το τραγούδι έχει τις ρίζες του πολύ παλιά, το 1960, όταν ο καλλιτέχνης των R &B Willie Cobbs τραγούδησε το “You don’t love me”.


Η Penn εμπνευσμένη από αυτό, 7 χρόνια μετά, θα κυκλοφορήσει το ομότιτλο τραγούδι «You don’t love me», χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία.

Έχοντας παραμελήσει την καλλιτεχνική της φύση και έχοντας δουλέψει μέχρι και σε τράπεζες, θα περάσουν 17 χρόνια μέχρι να αποφασίσει να καταπιαστεί ξανά με το τραγούδι και 27 μέχρι το όνομα της να γίνει παγκοσμίως γνωστό.

Το 1994 ξανα-ηχογραφεί το You don’t love me(Νο, Νο ,Νο) σε μία πιο dancehall έκδοση, το οποίο και περιλαμβάνεται στο δίσκο της Νο, Νο ,Νο. Τι πιο ταιριαστό για την ημέρα;

Νο Fun-The Stooges
Ο Ιggy Pop και η παρέα του ηχογραφούν το «Νο Fun» τον Απρίλιο του 1969 και το κυκλοφορούν στο ντεμπούτο τους άλμπουμ «Τhe Stooges».

O Pop με κάποιο περίεργο τρόπο εμπνέεται από τους στίχους τους τραγουδιού «Ι Walk the line» του Johny Cash και μία στιγμή βαρεμάρας της μπάντας μετατρέπεται σε ένα αξέχαστο τραγούδι τους.


Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος πλέον θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στο είδος του.

Νο woman, no cry-Bob Marley and the Wailers
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ενός εκ των «πατέρων» της reggae μουσικής, του Βob Marley. Παρ’όλο που ο ίδιος ο Marley έχει συνθέσει το κομμάτι, μέρος των στίχων φαίνεται να έχει γράψει ο Vincent Ford, ιδιοκτήτης μαγαζιού που έφτιαχνε σούπα στο γκέτο Kingston της Τζαμάικα, όπου και οι δύο τους μεγάλωσαν.


Το δεύτερο «no» του τίτλου, έτσι όπως προφέρεται, από τον Marley σύμφωνα με την Τζαμαϊκανή διάλεκτο ισοδυναμεί με τo «don’t». Το «No woman, no cry» ουσιαστικά είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που μεγάλωσαν στο ghetto σε πολύ δύσκολες συνθήκες και οι στίχοι τις προτρέπουν να μην κλαίνε αλλά να ελπίζουν ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Νο Surrender-Bruce Springsteen
Eνώ δεν θεωρείται από τις μεγάλες επιτυχίες του Springsteen, πλέον έχει κερδίσει μία σίγουρη θέση στη setlist των live εμφανίσεων του καλλιτέχνη.


Κυκλοφορεί το 1984 στο δίσκο Born in the U.S.A. αλλά γίνεται πιο ευρέως γνωστό 20 χρόνια μετά, όταν ο πολιτικός John Kerry το χρησιμοποίησε ως το επίσημο κομμάτι της προεκλογικής του καμπάνιας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]