Εκτός κυβέρνησης οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας. Σε άλλη θέση ο Πάνος Σκουρλέτης, στη θέση του ο Γιώργος Σταθάκης, σε ένα ακόμη υπουργείο ο Πάνος Κουρουμπλής, μέσα και ο Πιτσιόρλας. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που όλο διαψευδόταν ότι θα γίνει και όλο εδώ ήταν, έγινε. Ακριβώς αυτή η ροή γεγονότων, αυτό το μπρος – πίσω, αντιπροσωπεύει λίγο πολύ τον τρόπο που γενικότερα κινείται η κυβέρνηση. Μια λέει, μια ξελέει, μια το κάνει, εν τέλει κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήθελε ο κόσμος της, αλλά αφήνει και μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Τελικά όμως αυτό που μένει είναι ότι η κυβέρνηση δεν κάνει σχεδόν ποτέ αυτό που θέλει ο κόσμος της. Ο ανασχηματισμός ήταν ένας ακόμη λόγος απογοήτευσης. Όχι μόνο για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον κόσμο που ακόμη τον βλέπει με συμπάθεια ή ακόμη και με δυσπιστία, περιμένοντας ότι θα διαψευστεί ευχάριστα. Μια ευχάριστη διάψευση ήταν η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη ως υπουργού Περιβάλλοντος να απορρίψει την αίτηση της Ελληνικός Χρυσός. Της εταιρείας που έχει ξεκινήσει ένα καταστροφικό έργο στις Σκουριές, έχει κόψει χιλιάδες δέντρα, έχει ρίξει μπέτο στην καρδιά του βουνού, έχει αρχίσει να αποστραγγίζει το βουνό από νερό και μένει να περάσει στην τελική φάση του έργου, που ακόμη κι αν δεν υπάρξει στραβή, είναι βέβαιο πως θα ρυπαίνει την περιοχή και θα επηρεάζει ακόμη και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Πάνος Σκουρλέτης βρέθηκε ωστόσο σε άλλο πόστο. Του κόστισε όπως φαίνεται μεταξύ άλλων και η αρνητική του στάση στην ιδιωτικοποίηση ποσοστού της ΔΕΗ. Μεταφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών και τη θέση του παίρνει ο Γιώργος Σταθάκης. Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν ο άνθρωπος που άναψε πράσινο φως στη CETΑ και υπερασπίστηκε την επιλογή του με σχετικό άρθρο. Είναι απόλυτα αμφίβολο αν η κληρονομιά που αφήνει ο Π. Σκουρλέτης θα αξιοποιηθεί.

Ένα από τα λίγα ευχάριστα νέα για το σύνολο του προοδευτικού κόσμου ήταν η σύγκρουση του μέχρι πρότινος υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με την Εκκλησία. Η Εκκλησία όμως νίκησε πιο εύκολα απ’ όσο κανείς θα φανταζόταν ένα μπρα ντε φερ που έδειχνε πράγματι αμφίρροπο στην αρχή. Για πρώτη φορά υπήρξε η ελπίδα ότι θα κερδηθεί έδαφος για την Πολιτεία και θα χαθεί έδαφος για την Εκκλησία που διατηρεί ένα κράτος εν κράτει και κανείς δεν τολμά να την ακουμπήσει. Τώρα όμως γινόταν. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος η Εκκλησία έχει όλο και μικρότερη απήχηση από γενιά σε γενιά.

Τελικά η κυβέρνηση υποχώρησε. Εδώ και λίγη ώρα ο Νίκος Φίλης, ο υπουργός που πήρε άριστα 20 από τον πρωθυπουργό πριν λίγο καιρό δεν υφίσταται πλέον στον υπουργικό χάρτη. Μένει βέβαια ως βουλευτής, δεν είναι όμως αρκετό. Είναι στην πραγματικότητα μια ακόμη ήττα. Κι ένας στην πραγματικότητα άκοπος θρίαμβος για την Εκκλησία. Ο διάδοχός του, Κώστας Γαβρόγλου, ακούγεται πάντως ότι θέλει να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Ο χρόνος θα δείξει. Αν όμως όποτε κάποιος σηκώνει λίγο τη φωνή, του παίρνουν το κεφάλι, μάλλον δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για πραγματικές συγκρούσεις.

Τόσο ο Ν. Φίλης όσο και ο Π. Σκουρλέτης είχαν θετική πορεία στα υπουργεία τους. Επίσης τα πήγαν παραπάνω από καλά στο συνέδριο. Ο κόσμος επικρότησε τις μάχες που έδωσαν και ψήφισε ξανά προς τα αριστερά. Η απάντηση όμως που παίρνει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με την παρέμβαση του Α. Τσίπρα στο συνέδριο όταν της ζήτησε να ξαναψηφίσει.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση βρίσκονται και οι κινήσεις με την υπουργοποίηση του πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα και την αντικατάσταση του Θοδωρή Δρίτσα από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γράφεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην απομάκρυνση Φίλη γιατί δεν ήθελε να έχει την Εκκλησία απέναντί του. Αντίστοιχα θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι δεν ήθελε να έχει ούτε την Ελληνικός Χρυσός απέναντί του, γι’ αυτό άλλαξε θέση τον Σκουρλέτη. Στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει κανέναν απέναντι από αυτούς που υποτίθεται ότι θα πολεμούσε όταν ανέβαινε στην κυβέρνηση το ’15. Μοιραία όμως, κάποια στιγμή δεν θα έχει και κανέναν δίπλα του. Ο κόσμος, όσο κι αν δεν θέλει να το πιστέψει ο Α. Τσίπρας, καταλαβαίνει πολύ καλά τι επιλέγει.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]