Αν η ηλεκτρική κιθάρα επονομαζόταν θα έπαιρνε σίγουρα το όνομα του μικρού Αφροαμερικανού Τζέιμς από το Σιάτλ που βρήκε στα σκουπίδια την πρώτη του κιθάρα και που έμελε τελικά να αναδειχθεί μια δεκαετία αργότερα στον μεγαλύτερο κιθαρίστα όλων των εποχών.  «Κατάφερε να “βγάλει” από την ηλεκτρική κιθάρα ότι δεν κατάφερε κανείς άλλος ποτέ. Ήταν ο απόλυτος κιθαρίστας» είπε ένας δημοσιογράφος μετά το θάνατό του.

O John γίνεται…Jimi
Ο Τζον Άλεν Χέντριξ γεννιέται το 1942 στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον από μαύρο πατέρα και μητέρα Ινδιάνα. Ο πατέρας του τού δίνει το όνομα Τζίμι προς τιμήν του πεθαμένου αδερφού του. Καθώς μεγαλώνει η δύσκολη οικογενειακή κατάσταση που βιώνει ο μικρός Τζίμι και τελικά ο χωρισμός των γονιών του τον επηρεάζoυν βαθύτατα και σημαδεύουν την μετέπειτα ζωή του. Ο Τζίμι λατρεύει τις κιθάρες. Στο σχολείο προσποιείται ότι κουβαλάει μία στον ώμο του χρησιμοποιώντας μια βούρτσα. Η φτώχεια δεν επιτρέπει στο Τζίμι να έχει μια δικιά του. Ο πατέρας του τού δίνει μια παλιά ψιλοκατεστραμμένη κιθάρα και του αγοράζει χορδές. Ο Τζίμι αρχίζει να μαθαίνει μόνος του ακούγοντας δίσκους και προσπαθώντας να τους παίξει. Τέτοιο ήταν το πάθος του. Η μουσική εξάλλου ήταν το μοναδικό του καταφύγιο στα δύσκολα τότε χρόνια. Λατρεύει τον Έλβις και τους άλλους μεγάλους του ροκ εν ρολ και των μπλουζ. Τελικά το ’59 ο πατέρας του τού αγοράζει την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα.

The Jimi Hendrix experience

Και κάπου εκεί παρατάει το σχολείο για να ακολουθήσει τα όνειρά του. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 δημιουργείται η μπάντα “The Jimi Hendrix Εxperience”. Τα επόμενα χρόνια ο Χέντριξ και η μπάντα θα γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία. «Hey Joe», «Purple Haze» και «The Wind Cried Mary». Είναι ορισμένες μόνο από τις επιτυχίες. Συνολικά ηχογραφεί 3 άλμπουμ «Are You Experienced» (1967), «Axis: Bold as Love» (1967) και «Electric Ladyland» (1968) μέχρι την διάλυσή τους το ’69.

Η καμμένη κιθάρα
Στο φεστιβάλ του Μοντερέι, το 1967, ο Χέντριξ κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση. Ο τρόπος που παίζει κιθάρα, οι μίξεις, οι παραμορφώσεις, η χρήση των ενισχυτών όπως μόνο αυτός ήξερε, τα τραγούδια αλλά και το καταπληκτικό κλείσιμο της εμφάνισής του με το κάψιμο της κιθάρας του επί σκηνής ενθουσιάζουν το κοινό. «Τη στιγμή που έβαζα φωτιά στην κιθάρα μου ήταν σαν να έκανα μια θυσία. Θυσιάζεις τα πράγματα που αγαπάς. Εγώ αγαπάω την κιθάρα μου», είχε πει.

Ούτε μαύρος ούτε λευκός
Ο Χέντριξ ποτέ δεν πήρε συγκεκριμένη πολιτική θέση παρά μόνο είχε εναντιωθεί στο πόλεμο του Βιετνάμ. Ο ίδιος είχε δεχθεί τον ρατσισμό και από τους λευκούς καθότι μαύρος στην Αμερική του απαρτχάιντ αλλά και ακόμα από τους Αφροαμερικανούς που δεν τον θεωρούσαν μέλος της ανερχόμενης κοινότητας τους που διεκδικούσε τα πολιτικά και κοινωνικά της δικαιώματα. Έπαιζε την μουσική των λευκών και τραγουδούσε μαζί με λευκούς. Πάντως μια από τις γνωστές ρήσεις του που ίσως δείχνει και την στάση ζωής του ήταν: «όταν η δύναμη της αγάπης υπερκεράσει την αγάπη για δύναμη τότε ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη».

Στο πάνθεο με τους καταραμένους 27άριδες
Είχε πεθάνει πριν λίγους μήνες ο Μπράιαν Τζόουνς των Rolling Stones. Ο Χέντριξ θα ήταν ο δεύτερος που θα έφευγε από τους καταραμένους 27άριδες της μουσικής. Ακολούθησε η Τζόπλιν, ο Μόρισσον και ο Κομπέιν. Ο Χέντριξ ήταν βυθισμένος από καιρό στα ναρκωτικά, τα χάπια και το αλκοόλ. Είχε μάλιστα συλληφθεί μια φορά που ταξίδευε για κατοχή ναρκωτικών, είχε υποστηρίξει βέβαια ότι του τα είχαν βάλει άλλοι στην βαλίτσα. Το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου του ’70, ο Χέντριξ βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο της τότε φίλης του -πνιγμένος στον εμετό του- μάλλον από υπερβολική δόση αλκοόλ και χαπιών, κάποιοι λένε και για δολοφονία και άλλες παρόμοιες φήμες που ακολουθούν τον θάνατο τέτοιων ειδώλων.

Ο Χέντριξ ήταν ένα αυτοδίδακτο μοναδικό ταλέντο, υπερβολικά ευαίσθητος, τελειομανής ώστε να ηχογραφεί 43 φορές ένα τραγούδι, βίαιος, με ταραχώδη προσωπική ζωή… Αμφιλεγόμενος σίγουρα αλλά ο καλύτερος κιθαρίστας αναμφισβήτητα. Ένας μαέστρος της κιθάρας που ξεκίνησε από τα μπλουζ και χάραξε τα μονοπάτια της ροκ μουσικής, του ροκ ήχου και της ηλεκρικής κιθάρας. «Μερικές φορές σου έδινε την εντύπωση πως έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα χωρίς να χρησιμοποιεί τα χέρια του» είχε γράψει ένα περιοδικό.

**Να σημειωθεί ότι το 1965 και έχοντας αναγνωριστεί ως κορυφαίος, κάποιος ρώτησε το Χέντριξ ποιον θεωρούσε τον καλύτερο κιθαρίστα…αυτός έδωσε την εξής απάντηση: Τον Μανώλη τον Χιώτη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]