H φωτογραφία της σκυθρωπής και πολύ τρομαγμένης 4χρονης λευκής και γαλανομάτας Μαρίας, κάνει το γύρο του κόσμου και φτάνει μέχρι τα μάτια και της «τελευταίας» νοικοκυράς. Αυτής που συνήθιζε να απειλεί τα παιδιά της όταν ήταν μικρά λέγοντας τους ότι αν δεν φάνε όλο το φαγητό τους θα έρθει να τα κλέψει ο κακός ο γύφτος, ο οποίος συνήθιζε να περνάει μπροστά από το σπίτι τους με μία μεγάλη μαύρη σακούλα.

Η ιστορία της Μαρίας από την άλλη δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο η φωτογραφία που απεικονίζει το πρόσωπο της. Η αστυνομία τη βρίσκει σε ένα καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, αφού έχει πραγματοποιήσει πρώτα έφοδο ψάχνοντας για ναρκωτικά και όπλα. Η Μαρία ενώ μεγάλωσε με το ζευγάρι των Ρομά, δεν αποτελεί βιολογικό παιδί τους (έπειτα και από εξέταση DNA), αλλά η έως τώρα μητέρα του διέθετε όλα τα έγγραφα του μικρού κοριτσιού.

Ενώ λοιπόν ακόμη ερευνώνται οι συνθήκες που το κορίτσι βρέθηκε στον καταυλισμό στα Φάρσαλα, ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός των Ευρωπαίων κατά των Ρομά, ώθησε την κοινή γνώμη ώστε να βγάλει ένα πρώιμο συμπέρασμα: η Μαρία κλάπηκε από τους βιολογικούς της γονείς έχοντας πέσει θύμα trafficking.

Η εκδοχή που υποστηρίζει το ίδιο το ζευγάρι των Ρομά, ότι δηλαδή το κορίτσι το αγόρασαν με τη συγκατάθεση της βιολογικής του οικογένειας, καθώς η ίδια δεν βρισκόταν σε θέση να το αναθρέψει, μάλλον απορρίφθηκε πριν καλά-καλά εξεταστεί. Εξάλλου γιατί να πιστέψει κάποιος τα λεγόμενα δύο ανθρώπων με σκούρο δέρμα, τσαλακωμένα ρούχα και μάτια που δεν πλησιάζουν καν στο γαλανό;

Τα μέσα από την άλλη, δεν άργησαν να πάρουν και αυτά με τη σειρά τους μία ξεκάθαρη θέση. Τίτλοι όπως «Τους φυσικούς γονείς της ανήλικης που άρπαξαν οι τσιγγάνοι αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ», οι οποίοι συμπληρώνονται με τα κατάλληλα υποτιμητικά και κρυφο-ρατσιστικά σχόλια, γίνονται ακόμη πιο τρανταχτοί ή σιωπηροί ανάλογα με την ιδεολογία που «προτιμάει» το κάθε ένα από αυτά. Γιατί η 4χρονη Μαρία περιγράφεται σαν άγγελος έχοντας ένα πανέμορφο πρόσωπο και ξανθά μαλλιά.

Αν η Μαρία όμως είχε σκούρο δέρμα, άραγε η αστυνομία θα ασχολούνταν μαζί της από την πρώτη στιγμή; Μπορεί και να την άφηναν στο καταυλισμό, εξάλλου όλοι «μαύροι» δεν είναι εκεί μέσα;

Τα «ρίγη συγκίνησης» που προκάλεσε σε όλο το πανελλήνιο η ιστορία της, θα ήταν ρίγη αδιαφορίας αν το κορίτσι δεν «υπέφερε» στα χέρια κακών τσιγγάνων και αν δεν είχε αυτά τα κατάξανθα μαλλιά.

Μόνο που να, εγώ θέλω να χαρακτηρίζω κάθε 4χρονο παιδί ανεξαρτήτου χρώματος στο δέρμα ως «αγγελούδι». Κάτι μου λέει όμως ότι αν η Μαρία αντί για ξανθιά μαλλιά είχε μαύρες πυκνές και δυσκολοχτένιστες μπούκλες μπορεί αυτή τη στιγμή να μην βρισκόταν υπό την προστασία του «Χαμόγελου του Παιδιού», αλλά παρατημένη σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μπορεί ακόμη και μελλοντικά να την κλώτσαγε μία από αυτές τις νοικοκυρές που σήμερα θρηνεί για τη τύχη της, όταν θα της «εμπόδιζε» το δρόμο της για ψώνια στην Ερμού ζητιανεύοντας για κάποια χρήματα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]