Συναντήσαμε μια 8χρονη φίλη μας και την ρωτήσαμε τι θα έκανε αν γινόταν πρωθυπουργός της χώρας και εκείνη μας περιέγραψε όσα θα ήθελε να κάνει. Να σημειωθεί ότι έγινε μόνο μια ερώτηση (τι θα έκανες αν γινόσουν πρωθυπουργός;) και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση η οποία ακολουθούσε την κατεύθυνση που έδινε η φίλη μας.

Δεν υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης ή αλλαγή κατεύθυνσης της συζήτησης. Αντίθετα όλα όσα παρατίθενται είναι αυθεντικές και αυθόρμητες απαντήσεις. Οι απαντήσεις καταγράφηκαν αμέσως μετά την συζήτηση. Το λεξιλόγιό της είναι ιδιαίτερα καλλιεργημένο και πλούσιο.

e3b8606560125e8347ab36dd03884831_L

Θα έριχνα στον Τσίπρα ένα βέλος με υπνωτικό -σαν αυτό που ρίχνουν στα ζώα- για να τον κοιμίσω, θα τον έβαζα στη φυλακή (γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις του). Θα έπαιρνα λοιπόν την θέση του και αυτά που θα έκανα είναι:
– Πρώτον, δεν θα επιτρεπόταν τα αυτοκίνητα στην Αθήνα μέχρι εκεί (δείχνει με το χέρι της τον Υμηττό). Θα μετακινούμασταν όλοι με άμαξες και στους δρόμους θα έριχνα χώμα.
– Δεύτερον, Θα δώσω στους αγρότες τα χωράφια τους πίσω.
– Σε όσους ανθρώπους μείωσαν τις συντάξεις, θα τις έδινα πάλι πίσω.
– Οι αγορές ΤΕΡΜΑ (λέει με έμφαση), θα ψωνίζουμε λιγότερο και θα φτιάχνουμε μόνοι μας πράγματα.
– Όλα τα σπίτια θα έχουν αυλές και κήπους. θα γκρέμιζα όλη την πόλη για να την ξαναφτιάξουμε. Βασικά, τώρα που το ξανασκέφτομαι μου αρέσει και έτσι λίγο σε κάποια σημεία. Αφού δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα οι δρόμοι θα γίνουν αυλές έξω από τα σπίτια. Στο σπίτι μου μπορώ να κάνω την αποθήκη αυλή και να την μεγαλώσω λίγο.
–  Τα γκράφιτι τα άσχημα (δείχνει τις ταγκιές), γιατί υπάρχουν και κάποια ωραία τέλος. Όσο κάνατε γκράφιτι, κάνατε.
– Οι κάδοι θα γίνουν γλάστρες με λουλούδια και για τα σκουπίδια θα κάνουμε μια τρύπα στη γη και θα τα ρίχνουμε εκεί μέσα.
– Το κάπνισμα τέλος και μέσα στα σπίτια και έξω στους δρόμους. Πρόστιμο σε όποιον καπνίζει.
– Σεβασμός στο πράσινο.
– Από ‘δω και πέρα μόνο μονοκατοικίες στην Αθήνα να μοιάζει με χωριό.
– Στα σχολεία θα φτιάξω πισίνες και θα επιτρέπω το μπουγέλο. Επίσης, όποιος θέλει θα μπορεί να κοιμάται, η τάξη δεν θα κάνει μάθημα αλλά κάτι άλλο, ώσπου να ξυπνήσει (αυτός που θα κοιμάται).
– Για τους πρόσφυγες θα φτιάξω σπίτια, δωρεάν, και θα κάνω δουλειές. Όσοι μείνουν εδώ να μπορούν να δουλεύουν και να έχουν σπίτι.
-θα έφτιαχνα σπίτια, επίσης δωρεάν σε πόλεις και χωριά στην Ελλάδα. Σίγουρα θα φτιάξω στην Πάτρα, αν θέλει κάποιος να μετακομίσει να υπάρχει δουλειά γι’ αυτόν και σπίτι.
-Θα οργώνουμε με αγελάδες για να μειωθεί η μόλυνση.
-Θα χρησιμοποιούμε λιγότερο ρεύμα. Οι καμπάνες όχι με κουμπιά, αλλά θα τις χτυπούν άνθρωποι που θα τους πάρω γι’ αυτό το λόγο και θα πληρώνονται. Θα είναι η δουλειά τους.
-Ο πόλεμος απαγορεύεται. Τέλος ο πόλεμος. Θα βάλω έξω από την πόλη ανθρώπους που θα προσέχουν για την ειρήνη.
-Πρωθυπουργός θα είμαι τα σαββατοκύριακα μόνο γιατί κάθε μέρα έχω σχολείο και δεν θα προλαβαίνω. Πρέπει να μάθω και κάτι στο σχολείο. Αργίες και απεργίες επίσης θα είμαι πρωθυπουργός γιατί θα έχω χρόνο.
-Θα διώξω από το σχολείο όσους δασκάλους είναι κακοί και θα μείνουν μόνο οι καλοί. Η κυρία Μόνικα θα απολυθεί σίγουρα γιατί μιλάει άσχημα στα παιδιά και είναι κακιά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]