Τα γεγονότα γνωστά. Περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο του τουρκικού κράτους, σε συγκέντρωση για την ειρήνη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Οι λεπτομέρειες γύρω από την επίθεση έρχονται στην επιφάνεια μέρα με τη μέρα, εκείνο όμως που δεν αλλάζει είναι ότι αθώοι άνθρωποι που διαδήλωναν για το αυτονόητο έχασαν τη ζωή τους σε ένα κράτος που αν όχι δολοφονεί, σίγουρα ανέχεται να δολοφονούνται πολίτες του και παρατηρεί αμέτοχο. Και ως γνωστό το άλλο μισό της βαρβαρότητας, είναι να την ανέχεσαι.

Οι πτυχές, η σημασία και τα απότοκα της επίθεσης αυτής, θα έρθουν –ή και όχι- στο φως το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή όμως η Τουρκία είναι μία χώρα που κυριολεκτικά «βράζει» από οργή, πενθεί τους νεκρούς της, αλλά και τη χαμένη δημοκρατία, ενώ οι άνθρωποί της είναι αυτοί που έχουν σημασία, είναι αυτοί που θα αποφασίσουν προς τα πού θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα.

Το 3pointmagazine ζήτησε από Τούρκους πολίτες να παραθέσουν τη δική τους οπτική, τα δικά τους συναισθήματα και τις δικές τους γνώμες για το πιο αιματηρό γεγονός στη χώρα, τις τελευταίες δεκαετίες.

Η επίθεση αυτή με στεναχωρεί πάρα πολύ, όπως είναι φυσικό. Πάντα υποστηρίζω τους ανθρώπους που μάχονται για τα δικαιώματά τους και στον αγώνα για την ειρήνη είναι τρομερό να συμβαίνουν τέτοια συμβάντα. Το τι θα γίνει στο μέλλον δεν είμαι σε θέση να το ξέρω, ωστόσο πιστεύω ότι μόνο σύμπτωση δεν αποτελεί αυτή η έκρηξη, λίγο καιρό πριν τις εκλογές. Σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο, σχέδιο το οποίο εμείς οι περισσότεροι δεν μπορούμε να δούμε. Αυτή η έκρηξη δεν βοηθά την κυβέρνηση, βοηθά μόνο τους τρομοκράτες, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ένα σημαντικό γεγονός λαμβάνει χώρα, γεγονός το οποίο έχει σαν επακόλουθο να διχάζονται οι άνθρωποι σε αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και σε αυτούς που στέκονται απέναντί της. Το μοναδικό αποτέλεσμα σε αυτό είναι να πολεμούν οι πολίτες μεταξύ τους, πράγμα το οποίο με λυπεί περισσότερο από όλα.
Ahmet

Η επίθεση στην Άγκυρα, όπως και κάθε προηγούμενη επίθεση που έχει συμβεί στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό, μας στεναχωρεί και μας βυθίζει στο πένθος. Από τις εκλογές του Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν, κυρίως στα ανατολικά της χώρας βομβιστικές επιθέσεις, τώρα όμως οι επιθέσεις έφτασαν και στην πρωτεύουσα, γεγονός που δημιουργεί νευρικότητα και στεναχώρια στους ανθρώπους. Από προχθές (Σάββατο) στη χώρα έχουμε τριήμερο πένθος. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα πρέπει να δράσουμε όλοι άμεσα, πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση ώστε να απομονωθεί η τρομοκρατία και όσοι την στηρίζουν.
Fulya

baris

Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν διαρκώς εκφράσεις και κυρίως επίθετα, τα οποία μας διαχωρίζουν. Στην πραγματικότητα όμως είμαστε όλοι μαζί και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με τις διαφορετικές μας ταυτότητες. Ο πιο κοντινός μου φίλος είναι Κούρδος, οι μαθητές μου από τη Μαύρη Θάλασσα, ο γείτονάς μου από το Αιγαίο, ο σύντροφός μου αλεβίτης, ο παππούς μου σουνίτης, ο μπαμπάς μου Τούρκος. Η οικογένειά μου, η κουλτούρα μου, τα πιστεύω μου, η οπτική μου γωνία λέει το εξής: “Όλοι είμαστε απλά άνθρωποι”. Για αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε απέραντη θλίψη. Είτε στην Άγκυρα, είτε στο Σουρούτς, είτε οπουδήποτε αλλού στη χώρα, το γεγονός ότι σκοτώνονται άνθρωποι είναι θλιβερό, γιατί αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι ότι άνθρωποι σκοτώνουν ανθρώπους. Κανένα επίθετο δεν χωράει σε αυτό. Το μόνο επίθετο είναι ο “άνθρωπος”. Σαν άνθρωποι πρέπει σκεφτόμαστε, σαν άνθρωποι πρέπει να αποφασίζουμε, σαν άνθρωποι πρέπει να σώζουμε τους ανθρώπους, σαν άνθρωποι πρέπει να φτιάξουμε ένα μέρος όπου ο καθένας θα μπορεί να ζει.
Emel

Το HDP έχει προκαλέσει πολλή πίεση στην κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό και επειδή στις ανατολικές περιοχές της χώρας (όπου το κουρδικό στοιχείο είναι έντονο) το AKP του Ερντογάν έρχεται δεύτερο κόμμα, έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση βίας και χάους, προκειμένου στις επικείμενες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, να δικαιολογηθεί ο στρατιωτικός νόμος, ως ο μοναδικός τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας την ημέρα των εκλογών. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα υπάρχουν στρατιώτες στις περιοχές αυτές, πράγμα το οποίο διευκολύνει τη νοθεία. Το HDP σίγουρα μετά από αυτές τις επιθέσεις μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένο με ό,τι γίνεται. Στην επίθεση έχασε δύο υποψήφιους βουλευτές του και πλήθος αθώων υποστηρικτών του. Για αυτό πιστεύω ότι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, είναι αδύνατο να συμβεί μία τέτοια επίθεση αυτοκτονίας χωρίς να υπάρχει υποστήριξη από κάπου. Από την άλλη, τον τελευταίο καιρό έχει ενισχυθεί σημαντικά και το εθνικιστικό τμήμα της χώρας, το οποίο στρέφεται ανοιχτά κατά των Κούρδων, με επιθέσεις σε πολίτες και γραφεία, γινόμενο όλο και περισσότερο ριζοσπαστικό, κάτι που αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια για ειρήνη που επιδιώκει το HDP, αλλά και όλοι εμείς.
Berkay

baris2

Πάντα οι συγκεντρώσεις γίνονται σε πλατείες. Εμείς, που είμαστε από την Άγκυρα, χρησιμοποιούμε καθημερινά το τρένο είτε το λεωφορείο, όπως έκαναν και οι άνθρωποι που πήγαν στην συγκέντρωση ειρήνης του Σαββάτου. Κοιτάζοντας επανειλημμένα τα πλάνα από την έκρηξη, σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ σε αυτή την θέση και να έχω πεθάνει, γιατί το αγαπημένο μου μέρος για συναντήσεις είναι αυτό ακριβώς: κάτω από τα δέντρα, μπροστά από τον σταθμό. Βλέποντας όλες τις φωτογραφίες και τις εικόνες από την περιοχή έψαχνα με τρόμο να βρω γνωστά μου πρόσωπα. Αυτή τη στιγμή εκδηλώνεται μία τεράστια κίνηση αλληλεγγύης στην Άγκυρα, τα νοσοκομεία δέχονται συνεχώς κόσμο, αλληλέγγυοι προσφέρουν φαγητό στους συγγενείς των θυμάτων και μένουν μαζί τους ώστε να μοιραστεί η θλίψη και ο πόνος. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει “γελάει” και να διασκεδάζει, αντί να κάνει αυτό που έπρεπε να έχει ήδη κάνει, δηλαδή να παραιτηθεί. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους το ISIS κρύβεται πίσω από την επίθεση. Για μένα είναι ξεκάθαρο και εμφανές ότι η οποιαδήποτε επίθεση δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο αν γίνει υπό την άδεια ή την ανοχή της κυβέρνησης. Διότι λίγο πριν τις εκλογές θέλουν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Δεν θέλουν την ειρήνη. Αλλά και πάλι, για εμάς, το σημαντικό δεν είναι να μάθουμε ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση. Το σημαντικό είναι να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να σταθούμε απέναντι σε κάθε δολοφονική πρακτική.
Kübra

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]