Την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη, το Δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση της διακεκριμένης συγγραφέα Asli Erdogan και της γλωσσολόγου Necmiye Alpay, οι οποίες ήταν στη φυλακή για 4,5 και 4 μήνες αντίστοιχα κατηγορούμενες για τρομοκρατία, εν αναμονή της δίκης.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2017 και οι Erdogan και Alpay εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη αν κριθούν ένοχες, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της δίκης της Ozgur Gundem.

Η βραβευμένη συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Asli Erdogan συνελήφθη στις 17 Αυγούστου σε μια επιδρομή στο διαμέρισμά της, ως μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για την κλεισμένη φιλοκουρδική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ozgur Gundem, μαζί με πάνω από άλλους 20 υπαλλήλους της εφημερίδας. Δύο ημέρες αργότερα στάλθηκε στη φυλακή κατηγορούμενη, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και υπονόμευση της εθνικής ενότητας. Σύντομα, ακολούθησε η φυλάκιση της γλωσσολόγου και ακαδημαϊκού Necmiye Alpay στις 31 Αυγούστου με παρόμοιες κατηγορίες.

Η Ozgur Gundem (που σημαίνει Free Agenda), μια εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1992, κάνει εκτενείς αναφορές στην κουρδική διένεξη και βρίσκεται συχνά υπό διερεύνηση. Η δικαστική απόφαση προσωρινής διακοπής της λειτουργίας της και οι πιο πρόσφατες συλλήψεις των ανταποκριτών της, ήταν μέρος των εντάσεων που ακολούθησαν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την καταστολή σε απάντηση στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που οδήγησε σε εκτεταμένες διώξεις δημοσιογράφων και πολιτών από τις τουρκικές αρχές.

Τόσο η Erdogan όσο και η Alpay ήταν μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της Ozgur Gundem, και η παράθεση των ονομάτων τους στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας παρουσιάστηκαν ως απόδειξη της υποτιθέμενης σχέση τους με το εκτός νόμου ΡΚΚ, καθώς η Εισαγγελία ισχυρίζεται ότι η εφημερίδα ενεργούσε ως όργανο του PKK. Και η Asli Ερντογάν και η Necmiye Alpay αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η συμβολική συμμετοχή τους στην εφημερίδα σε συμβουλευτική θέση δεν θα μπορούσε να δικαιολογεί τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Η φυλάκισή τους έχει προκαλέσει την καταδίκη τόσο από διεθνείς όσο και από τουρκικές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επιδείνωση του κλίματος για τους συγγραφείς και τους δημοσιογράφους που είναι γνωστό ότι διαφωνούν με την κυβέρνηση. Οι κύκλοι της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει ιδιαίτερα την πολιτική καταστολής που επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών κατά των ακτιβιστών της ειρήνης και επιτίθεται στην ελευθερία της έκφρασης.

Τον Νοέμβριο, ένα τουρκικό δικαστήριο απέσυρε την κατηγορία διατάραξης της ενότητας του κράτους και του έθνους αλλά ταυτόχρονα αποφάσισε να παραμείνουν υπό κράτηση οι Erdogan και Alpay κατηγορούμενες για τρομοκρατία και προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ.

Στο σημερινή κατάθεσή της ενώπιον του δικαστή, κατά την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, η Asli Erdogan είπε: Εγώ είμαι απλώς μια συγγραφέας. Δεν είμαι υπεύθυνη για οτιδήποτε εκτός από αυτά που έχω γράψει.

Ενώ με τη σημερινή δικαστική απόφαση απελευθερώνονται η Asli Erdogan, η Necmiye Alpay και ο Zana Kay, διευθυντής σύνταξης της Ozgur Gundem, εν αναμονή της δίκης, ο αρχισυντάκτης Inan Kizilkaya και οι άλλοι δημοσιογράφοι της δεν αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, υπάρχουν σχεδόν 150 δημοσιογράφοι σήμερα πίσω από τα κάγκελα.

Της Esra Dogan από το fylosykis.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]