Γυναίκες στο Kadikoy στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας διαδηλώνουν ενάντια στο νόμο που έχει φέρει στο κοινοβούλιο το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(AKP) του Ερντογάν και αθωώνει τους βιαστές ανηλίκων εάν παντρευτούν τα θύματά τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, ανδρες που έχουν κριθεί ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών βρίσκουν “παραθυράκι” ώστε να αποφύγουν την καταδίκη, αν παντρευτούν το θύμα τους. Το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ερντογάν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από οργάνωσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες,διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου.

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θέλει να ρυθμίσει μια κοινωνική πραγματικότητα, αφού χιλιάδες οικογένειες παντρεύουν τα παιδιά τους σε μικρή ηλικία, ενώ ο νόμος το απαγορεύει. Το ζήτημα, όμως, το οποίο υπογραμμίζουν και όσοι διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο, είναι ότι τα παιδιά θα εξαναγκάζονται σε γάμο από μικρή ηλικία, ενώ οι υπεύθυνοι κακοποίησης ανηλίκου θα βρίσκουν τρόπο να διαφύγουν της σύλληψης.

 

«Δεν μπορείτε να νομιμοποιήσετε τον βιασμό» «Κράτος βιαστή» «Οι γυναίκες δεν θα μείνουν σιωπηλές» τα συνθήματα που φωνάζουν χιλιάδες γυναίκες που διαδηλώνουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

 

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής και η τελική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου.

Εάν το νομοσχέδιο περάσει υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει στην άρση της καταδίκης περίπου 3.000 ανδρών για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο κάτω των 18 ετών, εφόσον -όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο- η πράξη διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας ή απειλής» και υπό την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα παντρευτεί το θύμα με την έγκριση της οικογένειάς του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]