ertΠαρακολουθώντας χθες την ανοιχτή συνέλευση στο προαύλιο της Ε.Ρ.Τ., μου δημιουργήθηκαν προβληματισμοί για το μέλλον του κινήματος και τον αγώνα της κοινωνίας και των εργαζομένων. Ο λαός είναι αρκετά ώριμος μετά από τις πρόσφατες εμπειρίες που αποκόμισε από την πλατεία Συντάγματος το ’11, αλλά και από τις εστίες αντίστασης που ακολούθησαν, ώστε να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την ενότητα και την ομοψυχία. Η σημασία της λαϊκής συνέλευσης ως θεσμού στα πρότυπα της άμεσης δημοκρατίας που παραπέμπει στην αρχαία Αθήνα, χωρίς όμως να υπάρχουν ομάδες που αποκλείονται λόγω τάξης και φυλής ,  αποτελεί την πιο ριζοσπαστική, την πιο καινοτόμο, την πιο δημοκρατική απάντηση της κοινωνίας των κάτω στην βάρβαρη, καββαλίστικη πολιτική των πάνω.

 

Η Ε.Ρ.Τ. είναι κομμάτι του πολιτισμού,  κομμάτι της ιστορίας μας, σύμβολο της Δημοκρατίας μας. Τις μέρες που ακολούθησαν του πραξικοπήματος Σαμαρά, οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. απέδειξαν τα ψέματα της κυβερνήσεως και των δορυφόρων της για τη δήθεν αμαρτωλή Ε.Ρ.Τ., αποκαθήλωσαν τις θέσεις τους, απέδειξαν οι ίδιοι τα αμαρτήματα, τις σπατάλες,  τα εγκλήματα και τις ιστορικές ευθύνες των κυβερνήσεων του Μνημονίου σε βάρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο λαός απάντησε στο κάλεσμα από την πρώτη στιγμή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του και την αμέριστη συμπαράσταση του. Το ιστορικό ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης στην βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό. Οι ζυμώσεις που γίνονται καθημερινά μεταξύ των κοινωνικών φορέων,  των συνδικάτων και των αλληλέγγυων μπορούν να αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

 

Οι λαϊκές συνελεύσεις δεν πρέπει να διασπούν, αλλά να ενώνουν.  Μέσω της σύνθεσης μπορούμε να προχωρήσουμε σαν κοινωνία, αγαπημένοι και μονιασμένοι.Οι αντεγκλήσεις που προκύπτουν , οι σοβαρές πολλές φορές διαφωνίες, να μην υπομονεύσουν τον αγώνα που διεξάγεται.  Για αρκετούς το εγχείρημα φαντάζει ουτοπικό.  Σίγουρα αποτελεί πρόκληση η επιτυχία της λαϊκής συνέλευσης. Ενός θεσμού που έρχεται από τα κάτω στρώματα της κοινωνίας, ένα μέσω μιας σύγχρονης τραγωδίας, φέρνοντας τα λαϊκά αιτήματα στο προσκήνιο, συνδέοντας τα συνδικάτα και τις συντεχνίες με την κοινωνία και τέλος ,ανατρέποντας  το σήμερα, φέρνοντας ένα άλλο αύριο. Αυτό αποτελεί το σύγχρονο ραντεβού του λαού  με την Ιστορία.

 

Δεν χωράνε αμφιβολίες ότι η απόφαση του ΣτΕ για το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ., δεν έδωσε λύση στο αδιέξοδο.  Η πρότασή δίνει  χρόνο στην κυβέρνηση και τους εταίρους της να αναδιπλωθούν προσωρινά και να επανέλθουν με νέες πιο βάρβαρες, πιο εξοντωτικές, πιο ολοκληρωτικές προτάσεις. Σκοπός τους είναι ο έλεγχος της πληροφορίας η χειραγώγηση της συνείδησης, ο εκφυλισμός της σκέψης. Αυτό όμως η κοινωνία δεν πρόκειται να το δεχθεί και να το συγχωρέσει . Τα ψηφίσματα που θα δώσουν οι λαϊκές συνελεύσεις οφείλουν να φέρνουν την διαφάνεια στο επίκεντρο. Διαφάνεια σε επίπεδο διοικητικό και οικονομικό. Όσες φορές παρενέβαινε  η πολιτική ηγεσία για να εκβιάσει,  να υποδείξει και τέλος να επιβάλει τις επιλογές της, το αποτέλεσμα για την Ε.Ρ.Τ. ήταν καταστροφικό . Το δυναμικό υπάρχει,  οι δομές επίσης, χωρίς απολύσεις με ευελιξία κινήσεων και αντιλαμβάνοντας τον ρόλο και τις ευθύνες τους, οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. μπορούν να κρατήσουν το επίπεδο της ενημέρωσης ψηλά και να αναδείξουν την ιστορική μας πολιτιστική κληρονομιά.

Η σωστή ενημέρωση από την μια και η ανάδειξη του πολιτισμού, αφυπνίζουν  συνειδήσεις κάτι το οποίο αποτελεί εφιάλτη για τους οπαδούς του σκοταδισμού, τις δυνάμεις της συντήρησης και της απολυταρχίας.Μια ενδεχόμενη αποτυχία των συνελεύσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει διασπαστικά.  Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες για την Ε.Ρ.Τ. και κατ’ επέκταση για την ενότητα των αλληλέγγυων και την ίδια την κοινωνία . Θα πρέπει ο καθένας που συμμετέχει ατομικά να αναλογιστεί την ιστορική του ευθύνη και να σκεφθεί συλλογικά. Οι δράσεις είναι συλλογικές,  το κίνημα μαζικό και οι στιγμές που βιώνουμε ιστορικές. Σε τέτοιες στιγμές κανείς δεν περισσεύει.  Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για εμάς να διεκδικήσουμε δημοκρατία,  ανεξαρτησία και εξανθρωπισμό του συστήματος. Οποίος μπορεί και θέλει να συμμετέχει σε αυτή την κατεύθυνση να το κάνει, αλλιώς ας σωπάσει για πάντα.

Μάριος Κοντογιάννης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]