Η ηλικία δεν έχει όνομα ούτε θρησκεία, είναι ένας δείκτης, μια γέφυρα που περνά από γραμμικές αναπαραστάσεις, σε νοερές πραγματικές εικόνες του παρελθόντος και γυρνά αντίστροφα και με έλλογα μέσα, στην καρδιά του παρόντος!

Ασφυκτιούμε στην ολέθρια φύση της στιγμής, αναμασώντας και θηλάζοντας ιστορικές μνήμες, όταν στον απόηχο του σήμερα, καιροφυλακτούν ανεμοδαρμένα υψίπεδα λάγνων πεζοτήτων και φθισικά όρη με περούκες πολιτικών χλευασμών που επαναφέρουν στην Ελλάδα την οικονομική δολοφονία που έζησε η Χιλή το 1973, όταν ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ, συμμαχώντας με τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, προβόκαρε την πολιτική και φυσική αυτοκτονία, του τότε ηγέτη της, Σαλβαδόρ Αλιέντε, περικυκλώνοντας με τανκς και μαχητικά αεροσκάφη το προεδρικό μέγαρο ενώ στη συνέχεια το βομβάρδισε.

Ο ίδιος, στις 11 Σεπτεμβρίου 1980, έχρισε τον εαυτό του, πρόεδρο της Χιλής, δια νομίμων διαδικασιών και με απουσία εκλογικού καταλόγου, γεγονός που ποδηγετεί τη δημοκρατία που διέπει τέτοιου είδους κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ενώ με δεξί του χέρι τον Αμερικανό οικονομολόγο/καθηγητή της σχολής του Σικάγο/ οικονομικό δολοφόνο, Μίλτον Φρίντμαν, προέβη σε μία πλήρη «εξυγίανση» της οικονομίας, μειώνοντας φόρους, μειώνοντας τις κοινωνικές δαπάνες, στηρίζοντας το ελεύθερο εμπόριο, ιδιωτικοποιώντας κοινωφελείς υπηρεσίες, ενώ τα δημόσια σχολεία αντικαταστάθηκαν από ιδιωτικά τα οποία χρηματοδοτούνταν με κουπόνια.

Θεωρείται μέχρι και σήμερα η πιο ακραία καπιταλιστική φόρμουλα που έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις αδύναμων χωρών που βρίσκονται σε αδιέξοδο (ανορθόλογο φορολογικό σύστημα, υπερκερασμένη αγορά στα πρόθυρα πληθωρισμού, ανάπτυξη παρακρατικών κυκλωμάτων, γενική δυσαρέσκεια και ανέχεια), γι’αυτό και ονομάστηκε η «Επανάσταση της Σχολής του Σικάγο», που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη συνέχεια, ενώ θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τα εν λόγω «συμπτώματα» και στην Ελλάδα

Το σχέδιο του Φρίντμαν ήταν να ρίξει πυροτεχνήματα αντιπερισπασμού με τις διάφορες οικονομικές μικροαλλαγές, έτσι ώστε να υπάρξει εύφορο έδαφος για την μέθοδο θεραπείας του «οικονομικού-σοκ» που θα βίωνε, όπως είχε σωστά υπολογίσει, ο πληθυσμός, με την καρκινική μετάσταση που θα προκαλούσε στην επέλαση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο ο δικτάτορας Πινοτσέτ συνελήφθη το 2000 σε κλινική του Λονδίνου, κατόπιν διεθνούς εντάλματος που είχε εκδώσει η Ισπανία εις βάρος του, με κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια πολιτικών αντιφρονούντων, πέρασε δικάσιμο και…αθωώθηκε το 2003, με τη Goldman Sachs και άλλα παγκόσμια κεφάλαια και κεφάλια να γνέφουν επιδοκιμαστικά στο σύστημα της δικαιοσύνης.

Πόσο μακριά τοποθετείται το φαινόμενο της «επαναστασης της Σχολής του Σικάγο» από τη χώρα μας δεν γνωρίζω, αλλά έχουμε τελικά πάντα λόγο να γιορτάζουμε επετείους!

Τα μεγάλα ιστορικά πρόστιμα που χρεώνουν ζωές, παρεισφρέουν σε τράπεζες, εξετάζουν τα όρια αντοχής χρηματιστηριακών δεδομένων, υποκινώντας διπλωματικά και πολιτικά επεισόδια και χρεοκοπούν συναισθηματικές καταθέσεις, καταλήγουν εύσημα στις πλάτες μαζών που συνυπάρχουν το αίσθημα του ανήκειν, του πανικού και της σπειροειδούς γραμμής της σιωπής την ίδια στιγμή, ενώ σπείρεται και το αίσθημα της ενοχοποίησης λόγω αισχροκέρδειας και διαφθοράς στη δημοσιοοικονομική ζωή.

Δεν πιστεύω στην επανάληψη της ιστορίας αλλά σε ένα γενικότερο refill. Δεν έχουν ηλικία τα αδιέξοδα, το μόνο που παραμένει ίδιο είναι τα μεγάλα κεφάλα(ι)α…

Χαρά Φρουδαράκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]