Έχουν περάσει 30 χρόνια από τον θάνατο του Andy Warhol και ένα καινούργιο βιβλίο μας ταξιδεύει πίσω στο θρυλικό στούντιο τέχνης του, το Factory.

Πέρασαν 30 χρόνια από τον θάνατο του Andy Warhol. Ο φοβερός καλλιτέχνης της pop art, απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου του 1987 ύστερα από επιπλοκές σε εγχείρηση ρουτίνας που έκανε στη χολή, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Ήταν 58 χρόνων. Ο Andrew Warhola (Andy Warhol) γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1928, και τόσο το στυλ του όσο και η δουλειά του καθόρισαν τα ’60s. Το στούντιο τέχνης του Factory, ήταν το πιο δημοφιλές στέκι, όπου εκεί συναντιόντουσαν μουσικοί, celebrities, drag queens, μοντέλα, υποστηρικτές του και ‘superstars’ του ίδιου.

Andy Warhol silk-screening Flowers – Stephen Shore

O φωτογράφος Stephen Shore, ήταν μόλις 17 χρόνων όταν ξεκίνησε να πηγαίνει και εκείνος στο Factory. Στο διάστημα 1965 έως 1967, περνούσε σχεδόν όλη την ημέρα του στο στούντιο τέχνης, τραβώντας φωτογραφίες από τον Paul Morrissey μέχρι τον Lou Reed και τον ίδιο τον Warhol.

The Factory, 1965-67 – Stephen Shore

Ένα νέο βιβλίο, με τίτλο «Factory: Ο Andy Warhol» προσφέρει μια εσωτερική ματιά στην ανάπτυξη του Shore ως φωτογράφου και την επίδραση που είχε ο Andy Warhol στη δουλειά του. Τόσο ο Warhol όσο και ο Shore είχαν ένα κοινό ενδιαφέρον για το πειραματικό σινεμά και συναντήθηκαν σε μια underground κινηματογραφική προβολή. Το 1965 ο Warhol ήταν πλέον γνωστός στους κύκλους της κουλτούρας των τεχνών και ο Shore τον ρώτησε αν θα μπορούσε να πάει στο Factory ώστε να τραβάει φωτογραφίες. Ένα μήνα αργότερα, ο Warhol προσκάλεσε τον Shore να τραβήξει φωτογραφίες στα γυρίσματα μιας ταινία στο εστιατόριο L’Avventura, σφραγίζοντας έτσι το ξεκίνημα της συνεργασίας τους.

Gerard Malanga and Sally Kirkland -Stephen Shore

Rene Ricard, Susan Bottomly, Eric Emerson, unidentified woman. Middle row: Mary Woronov, Andy Warhol, Ronnie Cutrone. Background: Paul Morrissey, Edie Sedgwick. Paraphernalia’s opening and show (1966). Clothes designer Betsey Johnson, store owner Paul Young – Stephen Shore

Billy Name – Stephen Shore

Το βιβλίο μας παρέχει μία εσωτερική οπτική από αυτή την φοβερή στιγμή και αυτό το φοβερό μέρος, περιλαμβάνοντας και πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες από παλαιότερες στιγμές καθώς και διάφορες σπάνιες φωτογραφίες. Οι 175 φωτογραφίες φανερώνουν την καλλιτεχνική πορεία, τους χαρακτήρες και την καλλιτεχνική ομάδα που τον πλαισίωνε, από τους Velvet Underground μέχρι τον Edie Sedgwick. Οι φωτογραφίες εκδίδονται παράλληλα με συνεντεύξεις από κεντρικά πρόσωπα της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των John Cale, Gerard Malanga, Sterling Morrison, Billy Name and Maureen Tucker.

John Cale, Jan Cramer, Paul Morrissey, Nico, Gerard Malanga – Stephen Shore

 

Lou Reed –Stephen Shore

Andy Warhol, 1965-7 –Stephen Shore

Andy Warhol in hotel room during filming of My Hustler –Stephen Shore

Το 1971 ο Shore ήταν ο πρώτος εν ζωή φωτογράφος που παρουσίασε προσωπική έκθεση στο Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη. Από τότε οι φωτογραφίες του συμπεριλήφθηκαν σε πολλές εκθέσεις σε πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Museum of Modern Art στην Νέα Υόρκη.

Factory: Andy Warhol by Stephen Shore, Published by Phaidon – Stephen Shore

Πηγή: www.ibtimes.co.uk

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]