Ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν μέσα στη νύχτα να κατεδαφίζουν σπίτια Παλαιστινίων τα οποία οι αρχές θεωρούν αυθαίρετα στο χωριό Σουρ Μπάχερ, που είχε καταληφθεί στον πόλεμο του 1967, νότια της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεκάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί περικύκλωσαν τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Σουρ Μπάχερ και ένας εκσκαφέας ξεκίνησε να κατεδαφίζει ένα μισοτελειωμένο διώροφο κτίριο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκοψαν μέσα στη νύχτα το συρμάτινο τμήμα του φράκτη ασφαλείας, ο οποίος εκτείνεται σε πολλές περιοχές γύρω και μέσα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και ύστερα άρχισαν να απομακρύνουν κατοίκους του χωριού.

Πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η κατεδάφιση των σπιτιών και των κτιρίων κοντά στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τα εδάφη τους θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές κατά μήκος του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε ομόφωνα τον Ιούνιο ότι η ανέγερση των κτιρίων παραβίασε την απαγόρευση δόμησης. Η προθεσμία που δόθηκε στους κατοίκους τους να καταστρέψουν τα κτίρια που αφορούσε η απόφασή του, ή τμήματά της, έληξε την Παρασκευή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα των παλαιστινιακών οικογενειών να ακυρώσουν την προγραμματισμένη κατεδάφιση 16 κτιρίων κατοικιών στη συνοικία Wadi Al-Homs στο Σουρ Μπάχερ  το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 100 διαμερίσματα.

Το χωριό βρίσκεται στο όριο μεταξύ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Η πολιτική του γεωγραφία περιπλέκεται διότι ορισμένα τμήματά του βρίσκονται εκτός των ορίων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ αλλά στην ισραηλινή πλευρά του τείχους, δηλαδή είναι αποκομμένα από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) κατήγγειλε ότι το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο προσπαθεί να «δημιουργήσει προηγούμενο» που θα επιτρέψει την κατεδάφιση «πολυάριθμων παλαιστινιακών κτιρίων που βρίσκονται κοντά» στο τείχος.

Έγκλημα πολέμου χαρακτήρισε την κατεδάφιση των κτιρίων το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μια συνέχεια και μέρος της πολιτικής του Λευκού Οίκου να νομιμοποιήσει την κατοχή της Ιερουσαλήμ και να την αδειάσει από τους ιδιοκτήτες και κατοίκους της.

Ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, και άλλα στελέχη του Οργανισμού προέτρεψαν τις ισραηλινές αρχές να μην προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις. Εξήγησαν πως 17 Παλαιστίνιοι θα εκτοπιστούν λόγω του σχεδίου κατεδάφισης τουλάχιστον 10 κτιρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηλίτευσε σε ανακοίνωσή της το σχέδιο κατεδάφισης και προειδοποίησε πως «η συνέχιση της πολιτικής αυτής υπονομεύει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και την προοπτική της διαρκούς ειρήνης».

Η φωτογραφία του Issam Rimawi για το Anadolu Agency

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]