«Έφτιαξα αυτό που αγόρασες αλλά δεν έχω πληρωθεί για την εργασία μου»

Όλα ξεκίνησαν όταν πελάτες των καταστημάτων Zara της Κωνσταντινούπολης βρήκαν μέσα στα ρούχα που αγόρασαν κρυμμένα ανώνυμα μηνύματα από εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι ισχυρίζονται πως δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται και πως αυτός είναι ένας τρόπος  που ίσως σταματήσει αυτή την εκμετάλλευση.

 «Έφτιαξα αυτό που αγόρασες αλλά δεν έχω πληρωθεί για την εργασία μου» έγραφαν τα κρυμμένα μηνύματα. Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον κόσμο να τους στηρίξει και να βοηθήσει προκειμένου ο κολοσσός της μόδας να αναγκαστεί να τους πληρώσει. Η επικρατέστερη εκδοχή για την υπόθεση είναι ότι αρκετοί εργαζόμενοι εξωτερικών συνεργατών που έχουν αναλάβει την κατασκευή των ενδυμάτων Zara πηγαίνουν στα καταστήματα Zara και αφήνουν τις ετικέτες μέσα στα ρούχα.

Οι ετικέτες αναγράφουν ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνταν από την εταιρία Bravo, η οποία έκλεισε αιφνιδίως και τους άφησε απλήρωτους οφείλοντάς τους μισθούς τριών μηνών και τις αποζημιώσεις. Η Inditex πάντως, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του brand Zara, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Βέβαια η εκμετάλλευση σε αυτού του είδους τις εταιρείες ρούχων δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, είναι μια μάστιγα πλέον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με υπαλλήλους να δουλεύουν ατελείωτες ώρες, σε κακές συνθήκες, με πολλές ώρες ορθοστασίας, υπερωρίες και εργασία ακόμα και την Κυριακή με ελάχιστη έως και μηδενική αμοιβή αναλογικά με τις ώρες εργασίας τους.

Αυτού του είδους η διαμαρτυρία που επέλεξαν οι υπάλληλοι αυτοί ίσως να είναι μια καλή αρχή ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε όλη αυτή την εκμετάλλευση που επικρατεί στον εργασιακό χώρο, ιδίως τέτοιων αλυσίδων που στοχεύουν στο μεγάλο κέρδος με χαμηλή ποιότητα και ανύπαρκτο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενούς τους.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]