Το απόγευμα της Πέμπτης (3/7) συγκεντρώθηκαν 2000 άνθρωποι στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρισμένοι από τα χρωματισμένα (κυρίως) ΜΜΕ σε στρατόπεδα, για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Την επιστροφή της ΑΕΚ στη φυσική της έδρα μέσω της ανέγερσης του νέου της γηπέδου στο χώρο που δόξασε, δοξάστηκε και στην τελική της ανήκει 100%, αλλά και την ανάγκη της ελεύθερης βούλησης, διαβίωσης και έκφρασης γνώμης. Από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους πολίτες ολόκληρης της χώρας.

 sygkentrwsh

Για πολλούς αυτό αποτέλεσε ένα πρωτόγνωρο πείραμα. Και σίγουρα το αποτέλεσμα που έφερε, δεν άρεσε σε όλους. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι… αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, συριζαίοι, αριστεροί, ψευτοκουλτουριάρηδες όπως χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη μερίδα του Τύπου αλλά και του κόσμου -κυρίως αυτού που λατρεύει να χειραγωγείται- από τη μία πλευρά και οι οπαδοί της ΑΕΚ από την άλλη. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Αδέρφια στα γήπεδα, αδέρφια και στους δρόμους

Το 3pointmagazine βρέθηκε στο χώρο από νωρίς και διέκρινε αρκετούς οπαδούς της Ένωσης και μάλιστα με διακριτικά της ίδιας της Original, να συστρατεύουν φωνή και πνεύμα με την πλευρά της πορείας που ήρθε από την Πατησίων, λίγο πριν από τις 19:00.

Ασφαλώς η φωνή και το πνεύμα όμως, δεν ήταν κατά του γηπέδου της ΑΕΚ. Κάθε άλλο. Ήταν πέρα για πέρα υπέρ. Με μια βασική προϋπόθεση. Την τήρηση των νόμων και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ζωής των πολιτών της περιοχής και την επόμενη μέρα.

opadoi

«Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια»
Μέλημα που όμως αποτέλεσε και το σημαντικότερο και από την άλλη πλευρά. Κάτι που φάνηκε βέβαια και από την ανακοίνωση της Original που τάχθηκε στο ίδιο πλευρό όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τα θέλω, τις ανάγκες και τα δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας. «Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα στη Δεκελείας, από το ύψος της διασταύρωσης που οδηγούσε στην Σκεπαστή, μέχρι τα παλιά γραφεία της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι περίπου 1000 οπαδοί του Δικεφάλου.

aek-agia-sofia-2 (1)

Κάποια παρατράγουδα κατά της Αστυνομίας και των οχημάτων της που έκλεισαν τον δρόμο και ως εκεί. Ουδείς τα έβαλε με την πορεία που είχε ήδη φτάσει στην πλατεία Πατριάρχου, έστω κι αν η τελευταία έβαλε ευθέως κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη και των πρακτικών του, που σύμφωνα με τους λόγους που οδήγησαν τελικά και στην κίνησή της, είναι καθαρά κερδοσκοπικοί και υστερόβουλοι.

«Δεν θα γίνει η Φιλαδέλφεια, Παλέρμο»
Όσο για την άλλη πλευρά; Συνθήματα κατά της Κυβέρνησης και των πρακτικών της, του Δημήτρη Μελισσανίδη, υπέρ του Άλσους, υπέρ της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και ομιλίες από εκπροσώπους σωματείων, που ξεκαθάριζαν τη θέση τους υπέρ του νέου γηπέδου, αρκεί να πληροί τις προδιαγραφές που εμπίπτουν στη νομοθεσία.

«Μπέο, Μαρινάκη και Μελισσανίδη, η πόλη είναι η ζωή μας, Παλέρμο δεν θα γίνει», ήταν το πρώτο σύνθημα που ακούστηκε όταν η πορεία πλησίαζε στην πλατεία Πατριάρχου, με την όψη της πάντως να προϊδεάζει για σκηνικό πολέμου. Κράνη, full face, σημαίες καλά στερεωμένες σε κοντάρια με… λαβές (θύμιζαν κάτι από ρόπαλο μπέιζμπολ), ανθρώπινες «αλυσίδες» στην εξωτερική της πλευρά, έκαναν τους 600-700 διαμαρτυρόμενους να μοιάζουν με φάλαγγα που προελαύνει.

 nea-filadelfeia1

Ο λόγος βέβαια ήταν ο φόβος κάποιας προβοκάτσιας, όπως αποδείχτηκε άλλωστε και εκ του αποτελέσματος. Αφού ούτε ρουθούνι άνοιξε, ούτε προκλήσεις ή αντεγκλήσεις υπήρξαν, ενώ μετά από κάποια ώρα, βγήκαν και τα κράνη, βγήκαν και τα full face, πέσαν και τα ρόπαλα και όλοι απλά άκουσαν τους ομιλητές να τοποθετούνται για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Γι’ αυτά που επιχείρησαν να διχάσουν τον κόσμο της ΑΕΚ, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτά που επιχείρησαν να τους χειραγωγήσουν στις πρόσφατες εκλογές και τώρα προσπαθούν να περάσουν την αποτυχία της κίνησης ως μαεστρική διαχείριση.

Ο ρόλος του Τύπου
Πανό υπήρχαν αρκετά. Κανένα όμως δεν καταφέρθηκε στο επικείμενο γήπεδο της ΑΕΚ. Όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν -στρατευμένα ή μη, λίγη σημασία έχει- να αποδείξουν και να προβλέψουν το αντίθετο. Και αναφέρομαι κυρίως σε συγκεκριμένα οπαδικά σάιτ, αλλά και στην μοναδική «εφημερίδα» που ευαγγελίζεται το συμφέρον και το δίκαιο της Ένωσης, αλλά και της ίδιας της Νέας Φιλαδέλφειας.

 otan-oi-lekseis-xanoun-to-noima-tous

Ευτυχώς από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και οι εξαιρέσεις, τόσο οπαδικές και χρωματισμένες, όσο και αμερόληπτες που έδωσαν την εικόνα ως είχε, κρατώντας τη σημαία ψηλά και ένα αξιοπρεπές αντίβαρο απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να αποκαλούνται συνάδελφοί τους. Και σε αυτό το κομμάτι βέβαια, μπαίνει η ευθύνη και συγκεκριμένων Μέσων που τάσσονται στο πλευρό της Αριστεράς και δη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Μοναδική -φωτεινή- εξαίρεση, δημοσιεύματα που προέρχονταν από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

«Omerta» και ραντεβού στις επάλξεις
Ίσως γιατί αυτοί ήξεραν πολύ καλύτερα από τον καθένα, ότι αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται. Ίσως γιατί ξέρανε ότι ακόμα κι αν τα έφερνε έτσι η στιγμή, θα ήταν πολύ δύσκολο να σηκώσει χέρι αδερφός σε αδερφό. Γιατί μην γελιόμαστε. Αδέρφια είναι όλοι. Σύντροφοι στα γήπεδα, συμπολεμιστές στους δρόμους, αδέρφια στις επάλξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρχε συνεχής επικοινωνία και περιφρούρηση εκατέρωθεν για να μην συμβεί το παραμικρό.

Είχε προηγηθεί άλλωστε συμφωνία άνευ όρων, να μην συμβεί το παραμικρό. Να μην πέσει κανείς στην παγίδα της προβοκάτσιας, να μην παρασυρθεί από το συναίσθημα, τη στιγμή ή ακόμα και τον ξύλινο αλλά λαοπλάνο πολιτικό λόγο. Και έτσι έγινε. Γι’ αυτό άλλωστε και η (ισχυρή αλλά σχεδόν κρυμμένη) παρουσία της Αστυνομίας, ήταν πέρα για πέρα διακριτική. Όσο για την επόμενη μέρα;

klouves

Όλοι οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν το γήπεδο της ΑΕΚ στην πόλη που έχει σύμβολο τον Δικέφαλο Αετό, χωρίς όμως να χάσει την αξιοπρέπειά της καταπατώντας αυτούς που την κατοικούν. Το νομοσχέδιο θα περάσει μάλλον κατά πλειοψηφία και αναμένεται το τι θα συμβεί σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ. Όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έστω και από έναν απλό πολίτη. Και όσο για τους 2000 που γέμισαν τη Δεκελείας, έχοντας ένα μάτσο κλούβες να τους χωρίζουν;

Αυτοί δεν θα χαθούν. Έδωσαν ήδη το επόμενο ραντεβού τους. Στην κερκίδα, στις πλατείες, στους δρόμους. Όπου υπάρχει αγώνας. Χέρι – χέρι. Πίσω από το ίδιο πανό. Κάτω από το ίδιο πλακάτ. Όπως πάντα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]