Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα Burgerville στην 92nd and Powell ψήφισαν πριν λίγες μέρες για την ίδρυση του πρώτου επίσημα αναγνωρισμένου σωματείου σε αλυσίδα fast-food στις ΗΠΑ. «Σήμερα γίναμε το πρώτο αναγνωρισμένο σωματείο σε fast food στη χώρα. Αλλά δεν θα είμαστε το μοναδικό για πολύ καιρό», το μήνυμα των εργαζομένων στην πρώτη τους ανακοίνωση ως επίσημο σωματείο.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του σωματείου με την επωνυμία Burgerville Workers Union, για πολύ καιρό οι άνθρωποι απέρριπταν τα fast-food ως μη οργανωμένα, υποστηρίζοντας ότι ο κύκλος εργασιών είναι πολύ υψηλός ή οι εργαζόμενοι είναι πολύ «απλωμένοι». «Σήμερα οι εργαζόμενοι του Burgerville τους απέδειξαν ότι κάνουν λάθος» το μήνυμα του σωματείου. «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει φυσικά. Χρειαζόμαστε να διαπραγματευτούμε μια δίκαιη σύμβαση με το Burgerville και μέχρι τότε το μποϊκοτάζ συνεχίζεται. Και πρέπει να θυμόμαστε τι μας έφερε μέχρι εδώ: οι εργαζόμενοι ανέλαβαν δράση για τους εαυτούς τους, στάθηκαν απέναντι στους μισθούς πείνας και στις άθλιες συνθήκες. Φτάσαμε εδώ λόγω της απεργίας και των διαδηλώσεων κατά του αφεντικού. Φτάσαμε εδώ μέσα από την άμεση δράση και αυτό δεν θα αλλάξει τώρα», σημειώνει το σωματείο.

Οι εργαζόμενοι στα fast-food των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται ήδη από το 2012, με ένα μεγάλο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων διεκδικώντας να αμείβονται με 15 δολάρια την ώρα, καθώς ο κατώτατος μισθός που δίνεται σε πολλές αλυσίδες fast-food είναι 7,25 δολάρια.

Θέλουμε να μιλήσουμε για όποιον δουλεύει για μισθούς πείνας, για όποιον τον υποτιμούν στην δουλειά του, για όποιον του λένε ότι δεν είναι αρκετά μορφωμένος, ούτε αρκετά έμπειρος, ότι δεν είναι αρκετός για μια αξιοπρεπή ζωή. Σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους σε όλους εκείνους που δουλεύουν σκληρά σαν κι εμάς για άθλια αμοιβή, τους λέμε: «Μην ακούτε αυτές τις μαλακίες. Οι εργαζόμενοι στα Burgerville δεν τους άκουσαν και κοίταξέ μας τώρα». Επειδή η νίκη μας σήμερα δεν αφορά μόνο τα Burgerville. Αφορά την ιστορία. Αφορά το κίνημα των εργαζομένων που γνωρίζουν ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός και ότι μαζί μπορούν να τον κάνουν πραγματικότητα.

Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «σήμερα γίναμε το πρώτο αναγνωρισμένο σωματείο σε fast food στη χώρα. Αλλά δεν θα είμαστε το μοναδικό για πολύ καιρό».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]