Βράδυ 8 Δεκεμβρίου 1980. Ο Mark David Chapman φτάνει έξω από το ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης. Πάνω του ένα γεμάτο περίστροφο. Ο John Lennon επιστρέφει στην οικία του μετά από την ηχογράφηση δύο τραγουδιών για το καινούριο του άλμπουμ. Ο Mark χωρίς να πει λέξη αδειάζει όλο το περίστροφο πάνω στον τραγουδιστή. Πέντε σφαίρες βρίσκουν στόχο. Ο Lennon πέφτει στο πεζοδρόμιο και πεθαίνει μετά από λίγα λεπτά. Με αυτό τον ανεξήγητο, κατά πολλούς λόγο, πεθαίνει μια μουσική φυσιογνωμία που αποτέλεσε σταθμό στην δημιουργία και εξέλιξη της rock ΄n΄ roll μουσικής.

10846569_10204526189628621_1311179623_n
Ο John Winston Ono Lennon γεννιέται στις 9 Οκτωβρίου 1940 στο Λίβερπουλ της Μ. Βρετανίας. Χωρίς να έχει καλή απόδοση ως μαθητής φάνηκε η κλίση του στη μουσική και στη ζωγραφική από μικρή ηλικία. Το ατίθασο και ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του συνοψίζεται στη δική του φράση: ‘‘Ήμουν εκείνος για τον οποίο όλοι οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους, το νου σου, μακριά απ’ αυτόν’’. Στο λύκειο οργάνωσε τη δική του skiffle (folk) μπάντα. Σε μια τέτοια συναυλία των The Quarrymen, το 1957, ο Lennon γνωρίστηκε με τον Paul McCartney, ο οποίος προσχώρησε στο συγκρότημα. Ο McCartney βοήθησε το συγκρότημα να αποκτήσει περισσότερο επαγγελματικό χαρακτήρα, αφήνοντας πίσω τη folk μουσική και υιοθετώντας rock ΄n΄ roll χαρακτήρα, με έντονες επιρροές από τους Elvis Presley, Chuck Berry κ.ά.. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι θρυλικοί Beatles.

Το πρώτο τους άλμπουμ ‘‘Love me do’’ κυκλοφορεί το 1962, το οποίο ήταν αρκετά επιτυχημένο για ένα άγνωστο μέχρι τότε συγκρότημα. Με το δεύτερο δίσκο τους ‘‘Please, please me’’ η φήμη τους εκτινάσσεται. Οι ζωντανές εμφανίσεις τους γεμίζουν μαγαζιά και στάδια και κάπως έτσι αρχίζει η Beatlemania. Πολύ γρήγορα τα τραγούδια περνούν τα σύνορα της Μ. Βρετανίας και φτάνουν στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο. Η φήμη τους αποκτάει τέτοιες διαστάσεις που μετά από κάποια χρόνια ο Lennon θα πει ότι οι Beatles είναι περισσότερο αναγνωρίσιμοι και από τον Χριστό.

10850356_10204526186628546_793244198_n
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 ο Lennon γνωρίζει την Yoko Ono με την οποία γίνονται αχώριστο δίδυμο. Η Yoko ανοίγει στον Lennon νέους καλλιτεχνικούς και πνευματικούς ορίζοντες. Όμως, οι κακές σχέσεις της Yoko με τα μέλη των Beatles, παράλληλα με τον θάνατο του μάνατζερ του συγκροτήματος και την επιθυμία του McCartney να αναλάβει ηγετικό ρόλο έχουν σαν αποτέλεσμα να πέσουν τίτλοι τέλους για το θρυλικό συγκρότημα.

Μαζί με τη Yoko ο Lennon αναπτύσσει αντιπολεμικές ανησυχίες και κοινωνικές ευαισθησίες. Αρχικά παντρεύονται στο Γιβραλτάρ το 1969 και αποφασίζουν να περάσουν τον μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο δωμάτιο που διέμεναν στο Άμστερνταμ. Η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία (γνωστή ως ‘’Bed-In’’) συνεχίστηκε στο Μόντρεαλ με το ζευγάρι να δέχεται πλήθος δημοσιογράφων και επισκεπτών. Σε μία τέτοια συνέντευξη ο Lennon ρωτήθηκε για τον ‘’εκλεπτυσμένο’’ τρόπο διαμαρτυρίας για να απαντήσει: “Θα μπορούσα να βγάλω ένα δίσκο και να κερδίσω εκατομμύρια, αλλά εγώ ξαπλώνω σε ένα κρεβάτι για την ειρήνη”. Επίσης, κυκλοφορούν τραγούδια με κοινωνικά ερείσματα, όπως το “Give peace a chance” (με αντιπολεμικό χαρακτήρα, αναφερόμενο στον πόλεμο του Βιετνάμ) και το “Power to the People”, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στον αναρχικό χώρο. Το 1971 κυκλοφορεί το “Imagine”, το οποίο αποτελεί μέχρι σήμερα το single με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Mέχρι το 1975 κυκλοφορεί επίσης άλλα τέσσερα άλμπουμ.

Και φτάνουμε στο βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980. Η δολοφονία του Lennon έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον κόσμο της μουσικής. Ο ίδιος ο δολοφόνος, ψυχικά διαταραγμένο άτομο, ήταν θαυμαστής του Lennon και ανέφερε στους αστυνομικούς ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελε να γίνει διάσημος και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Τραγική ειρωνεία αποτελεί μια δήλωση του Lennon που αναφερόταν στον θάνατό του και συγκεκριμένα έλεγε: ‘‘Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρες κάποιου τρελού θαυμαστή’’.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αφού συχνά χαρακτηρίστηκε από δεσποτισμό και πολλοί του χρεώνουν την διάλυση των Beatles. Παρ΄ όλ’ αυτά, αποτέλεσε μία ξεχωριστή μορφή στον χώρο της μουσικής σκηνής αλλά και είδωλο για τις ριζοσπαστικές μουσικές του εμπνεύσεις. Αληθινός, με επαναστατικές τάσεις διώχθηκε από τις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ για τις αντιπολεμικές του δράσεις. Μάλιστα, είχε στο όνομά του φάκελο, 270 σελίδων, που τον χαρακτήριζαν ως ένα ‘’πολύ επικίνδυνο άνθρωπο’’. Έφτασε στο σημείο να επιστρέψει το μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην βασίλισσα Ελισάβετ, λόγω της υποστήριξης της Αγγλίας στις ΗΠΑ στον βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ. Προσπάθησε να απεμπλακεί από την έντονη εμπορευματοποιημένη εικόνα του συγκροτήματος, βιώνοντας περιόδους ενασχόλησης και ενθουσιασμού για συγκεκριμένες ιδέες ή ρεύματα, όπως ο διαλογισμός ή ο μαρξισμός. Μίλησε ανοιχτά για τη σχέση του με τα ναρκωτικά και τα ψυχεδελικά πειράματα με το LSD.

Σε μία φράση η ζωή του Lennon: ‘‘Ο σουρεαλισμός για μένα είναι μια πραγματικότητα’’.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]