Την Πέμπτη που μας πέρασε, δύο αγαπημένα συγκροτήματα της ελληνικής -θα έλεγε κανείς-underground σκηνής, μας προετοίμασαν επισήμως για τα Χριστούγεννα στη σκηνή του Temple Athens στο Γκάζι. Ο λόγος για τους Mr Highway Band και τους Empty Frame. Οι πρώτοι παίζοντας ροκ και μπλουζ και οι δεύτεροι παράγοντας έναν εντελώς ατμοσφαιρικό και πολυσύνθετο ήχο, δύσκολο να χωρέσει κάτω από μία συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα.

Προσωπικά δηλώνω fan και των δύο, αλλά ιδιαίτερα των πρώτων εδώ και πολλά χρόνια, επομένως η άποψή μου δε μπορεί να χαρακτηριστεί και ως απολύτως  αντικειμενική. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, -αντί συνέντευξης- τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι πως έχει σίγουρα την πλάκα του να βλέπεις μία ή και δύο μπάντες να μεγαλώνουν μέσα στο χρόνο μαζί με τους ανθρώπους που τις αποτελούν. Είναι ωραίο ανάμεσα σε υποχρεώσεις, δουλειές και υπαρξιακές μεταβάσεις να βλέπεις κάποια άτομα να κρατάνε ακέραια τα σημεία αναφοράς τους, ειδικά όταν αυτά βγάζουν τόσο καλό ήχο. Οι Highway με τους Empty Frame, είναι προφανές ότι είναι φίλοι και είναι προφανές ότι περνάνε καλά μαζί, γι’ αυτό και στο live της Πέμπτης ανέβηκαν μαζί στη σκηνή και παίξανε με μικρές αλλαγές, οι μεν τα τραγούδια των δε και αντίστροφα. Ο συνδυασμός  της ροκ και των  μπλουζ μαζί με τσέλο και βιολί ήταν απλά εντυπωσιακός, δημιουργώντας ένα  ιδιαίτερα ζεστό κλίμα.

Οι Mr Highway Band έκαναν την εμφάνιση τους ως μπάντα το 2011, φτάνοντας στον τελικό τους ήχο έπειτα από έναν συνδυασμό επιρροών αμερικανικής ροκ, power country, blues, hard rock ακόμη και punk rock. Μέχρι στιγμής έχουν βγάλει τρία studio albums, το “ Is that myself” (2012), το “ Story of my Life” (2014) και to “The Rebel Artist” (2017) καθώς και ένα live album to 2014. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν παίξει σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορες σκηνές και μία σειρά από φεστιβάλ, μάλιστα διοργανώνοντας και το δικό τους : “Music Highway Festival” κάθε χρόνο στο Κύτταρο και συμμετέχοντας  και σε πρωτοβουλίες μουσικών βασισμένες στην αλληλεγγύη, όπως τα Αντισώματα.  Κάτι που τους κάνει μοναδικούς και προσδίδει και ένα πολιτικό πρόσημο σχετικά με το τι μουσική παραγωγή επιθυμούμε, είναι ότι εκδίδουν κατά βάση μόνοι τους δίσκους τους.

Από την άλλη, οι Empty Frame, δημιουργήθηκαν το 2005. Ο πρώτος τους δίσκος ονόματι : “ They Think We Are Eskimos” βγήκε το 2011, ενώ ο δεύτερος : « The Blackbird Flies” το 2014. Έχουν ανοίξει τους Woven Hand και Silvert Hoyem, ενώ το 2015 έγραψαν και δύο soundtracks. Αυτό που κάνει τη μουσική τους να σου κινεί την περιέργεια και να τους βάζεις να τους ακούσεις και όταν γυρνάς στο σπίτι, είναι αναμφίβολα ότι δεν παίζουν ένα είδος. Παίζουν πολλά διαφορετικά είδη και η παρουσία του τσέλο και του βιολιού δημιουργεί ένα άκρως αισθησιακό και παράλληλα οριακά ανατριχιαστικό κλίμα που σε παραπέμπει σε soundtrack που θα μπορούσε άνετα να παίζει σε ταινία του Tim Burton.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών φαινομενικά ετερόκλητων συγκροτημάτων, αλλά εν τέλει αρκετά ταιριαστών, έφτασε στο τέλος του με τον πιο υπέροχο τρόπο. Ανεβαίνοντας όλοι στη σκηνή και παίζοντας το “ Hey Jude”, δίνοντας μία αίσθηση λες και ήμασταν όλοι μαζί σε χορωδία σχολείου και φωνάζαμε “ na na na na” πατώντας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο πάνω στο πεντάγραμμο. Κάπως έτσι, στην τέρμα παγωμένη Αθήνα, μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ακόμη και αν έχουμε πάψει από καιρό να πιστεύουμε σε αυτά, αφήσαμε τα πράγματα να κυλήσουν όπως θέλουν αυτά, χαμογελώντας σε μία αγκαλιά γιατί ό, τι και να συμβαίνει, έχουμε πάντα το περιθώριο να «πάρουμε ένα θλιμμένο τραγούδι και να το κάνουμε καλύτερο».

 

Info Point

Mr Highway Band : https://mrhighwayband.bandcamp.com/

Empty frame : https://emptyframe.bandcamp.com/

Photos: Merlins music box

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]