Πριν έναν περίπου χρόνο είχε γίνει μια σπουδαία ανακάλυψη. Είχαμε βρει -σαν κράτος- ποιος φταίει για την ελληνική κρίση. Και όχι μόνο είχαμε βρει, αλλά με εντολή των αρμόδιων υπουργών, δώσαμε στη δημοσιότητα τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες των υπεύθυνων, ώστε να προφυλαχθεί κάθε ανυποψίαστος, αθώος έλληνας πολίτης που αποφάσιζε να εκτονωθεί λιγάκι!

Αν τα παραπάνω δεν παραπέμπουν κάπου ξεκάθαρα, ήρθε η ώρα για το ξεκαθάρισμα. Πριν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές στη χώρα μας, τον Απρίλιο του 2012, οι υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επίδοξοι τότε δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ, αποφάσισαν να εξαπολύσουν ένα ανελέητο και ανήθικο κυνήγι οροθετικών ιερόδουλων, θυμίζοντας εξαιρετικά το μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών και το κάψιμο στην πυρά.

Προς άγραν ψήφων οι δύο υπουργοί και κατ΄ επέκταση η κυβέρνηση Παπαδήμου ξεκίνησε μια επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να περιορίσει την “υγειονομική βόμβα” όπως τη χαρακτήρισε. Δεκάδες εκδιδόμενες γυναίκες προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα και υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV. Στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για κακούργημα, φυλακίστηκαν και γνώρισαν τη δημόσια διαπόμπευση σε όλα τα κανάλια.

Κι αν για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών που επικρότησαν μια τέτοια κίνηση, η διαπόμπευση των γυναικών αυτών, αλλά και η στρεβλή εικόνα που δημιουργήθηκε στην ελληνική κοινωνία για τα θύματα του trafficking, υπήρξε κάτι αναγκαίο και φυσικό, δεν έγινε το ίδιο και για τους άντρες φορείς του AIDS, τους πελάτες δηλαδή των ιερόδουλων.

Οι άντρες πελάτες όχι μόνο δεν είδαν τις φωτογραφίες τους να φιγουράρουν στα δελτία των 8, αλλά αντιμετωπίστηκαν από μεγάλο μέρος της κοινωνίας σαν απόλυτα φυσιολογικοί έλληνες οικογενειάρχες, που επιλέγουν να πληρώσουν για να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό -αυτοί ή τα ανήλικα παιδιά τους- και στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι τους, όπου “πηδάνε” και τις γυναίκες τους. Αυτοί βέβαια είναι άντρες.

Και φτάσαμε στο Σεπτέμβρη του 2013. Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει να είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και συνεχίζει να παίρνει βουλευτική αποζημίωση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνεχίζει να είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και συνεχίζει να παίρνει βουλευτική αποζημίωση. Οι περισσότερες οροθετικές, μετά από κάποιους μήνες μέσα στη φυλακή, αθωώθηκαν, καθώς κατέρρευσαν οι κατηγορίες για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, δηλαδή κακούργημα και πλέον είναι ελεύθερες. Χωρίς καμία αποζημίωση από το κράτος.

Κι αν κάποιοι ξέχασαν το θέμα με τις οροθετικές -όπως ξεχνάνε κάθε παρόμοιο θέμα που ανακύπτει κατά καιρούς- το ντοκιμαντέρ Ruins είναι εδώ για να τους το θυμίσει. Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη το ντοκιμαντέρ “Ruins Documentary: Οροθετικές γυναίκες, το χρονικό μιας διαπόμπευσης”, της Ζωής Μαυρουδή, κάνει πρεμιέρα και φέρνει πάλι στην επιφάνεια ένα θέμα που για τους περισσότερους έχει ξεχαστεί. Για αυτές τις γυναίκες βέβαια δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]