Και χρυσός και καρκίνος πάνε μαζί και αυτό το ξέρουν καλά οι κάτοικοι του χωριού Ιερισσός στην Χαλκιδική. Γι αυτό και ούτε το κατακαλόκαιρο ούτε η Κυριακή τους σταμάτησε από το να βγουν από τα σπίτια τους, να ξεχυθούν στην πλατεία, να φωνάξουν όχι στα μεταλλεία χρυσού και να κονταροχτυπηθούν με τα ΜΑΤ που έτρεξαν φυσικά να «βάλουν τάξη» με την κλασική μέθοδο: δακρυγόνα, γκλομπς και ξύλο σε παιδιά και ηλικιωμένους. Βέβαια αυτή την φορά επιστρατεύθηκαν και…πλαστικές σφαίρες.

Το χωριό για μια μέρα θύμισε εμπόλεμη ζώνη… και περισσότερο θύμισε Κερατέα.

Για την ιστορία η κατασκευή των μεταλλείων γίνεται με επίτιμο χορηγό το πρόγραμμα της τρικομματικής κυβέρνησης «τα πουλάμε όλα τσάμπα, αγοράστε» το οποίο «έτρεξαν» να εκμεταλλευτούν δεόντως καναδική εταιρεία μαζί με την  Άκτωρ… Ναι την Άκτωρ του Μπόμπολα.

Τι θέλουν όμως οι κάτοικοι; Ίσως αναρωτηθεί κανείς. Εν μέσω οικονομικής κρίσης η λέξη κατασκευή μεταλλείων ακούγεται στα αυτιά πολλών ίδια με την λέξη ανάπτυξη και φυσικά με την πολυπόθητη λέξη θέσεις εργασίας. Όταν η σωστή λέξη είναι έγκλημα.

Κι αυτό γιατί τα μεταλλεία μπορεί να δώσουν δουλειές σε πολλούς μεν, υπό άθλιες συνθήκες όμως δε, και με άθλιους μισθούς επίσης βρε. Ενώ ο χρυσός που θα εξορύσσεται φυσικά δεν θα πηγαίνει στις τσέπες μας αλλά στις τσέπες τους. Όσο για την  ανάπτυξη που θα επέλθει μάλλον δεν θα την νιώσουμε και πολύ γιατί ο χρυσός όπως είπαμε δεν θα ‘χει επίπτωση στις κοινωνικές και εργασιακές μας συνθήκες. Άρα τζίφος.

Αντίθετα τα μεταλλεία θα έχουν μια σίγουρη επίπτωση. Θα καταστρέψουν ολοκληρωτικά την περιοχή και τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Ο Ασωπός είναι το ζωντανό παράδειγμα. Τα μεταλλεία όπως οι βιομηχανίες μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και το έδαφος ολοκληρωτικά. Ο φυσικός πλούτος της Χαλκιδικής θα πάει περίπατο… ενώ ο καρκίνος θα κάνει πάρτι.

 

Ακόμα και αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις ακόμα και με ασφάλεια. Αλλά ποια ασφάλεια;  Πότε τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις σε αυτήν την χώρα, πότε υπήρξαν έλεγχοι για να υπάρξουν τώρα, πότε υπήρξαν οι ιθύνοντες για να ελέγξουν τον κ.Μπόμπολα και κάθε κύριο Μπόμπολα.

Και εν τέλει όποιος δυσπιστεί με τον αγώνα των κατοίκων ας «πάρει» αυτός το μεταλλείο χρυσού δίπλα από το σπίτι του…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]