Λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου το Hollywood θα χάσει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του. Δεν πρόκειται για κάποιον παραγωγό, σκηνοθέτη ή ηθοποιό, αλλά για το… φαινόμενο, Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Τον Γενάρη του 2007, όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φήμες για συμφωνία του Μπέκαμ με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι, πολλοί γέλασαν. Στα 32 του είχε ακόμα περιθώριο για ένα καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη, έλεγαν.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ο Άγγλος μέσος παρουσιαζόταν επίσημα από την ομάδα του Λος Άντζελες. Το συμβόλαιο με την ομάδα του MLS ήταν πενταετές με τις ετήσιες αποδοχές του να φτάνουν τα 6, 5 εκατομμύρια δολάρια.

Designated Player Rule (Beckham Rule)

Περίπου όπως στο ΝΒΑ έτσι και στο MLS, υπάρχει το λεγόμενο Salary Cap. Η κάθε ομάδα έχει «ταβάνι» στα ποσά που μπορεί να δαπανά σε συμβόλαια παικτών τον χρόνο. Το 2007 αυτό το «ταβάνι» ανερχόταν στα 2,1 εκατομμύρια δολάρια. Το 2010 το ποσό αυτό ανέβηκε στα 2,55 εκατομμύρια δολάρια με αυτόματη αύξηση 5% το χρόνο έως το 2014.

Πώς λοιπόν, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, υπέγραψε συμβόλαιο με αποδοχές περίπου ίσες με το μπάτζετ τριών ομάδων της λίγκας; Πολύ απλά! Ψηφίζοντας έναν καινούριο νόμο, μόνο και μόνο για να μπορέσει να γίνει αυτή η μεταγραφή πραγματικότητα.

Ο νόμος αυτός ονομάστηκε The Designated Player Rule. Σύμφωνα με αυτόν η κάθε ομάδα είχε την δυνατότητα να αποκτήσει έναν παίκτη εκτός του Salary Cup. Πιο συγκεκριμένα, η λίγκα θα κάλυπτε τα 400.000 δολάρια του συμβολαίου και τα υπόλοιπα ο ιδιοκτήτης της κάθε ομάδας.

Αυτό έγινε για να μπορούν οι ομάδες του MLS να αποκτούν ποδοσφαιριστές παγκοσμίου κλάσης. Αρχικά (2007) η κάθε ομάδα δικαιούταν μία θέση για Designated Player και μπορούσε να αγοράσει ακόμα μία από άλλη ομάδα της Λίγκας. Το 2009 οι θέσεις έγιναν αυστηρά δύο για κάθε ομάδα.

Επειδή ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν ο πρώτος παίκτης που αποκτήθηκε με βάση τον καινούριο νόμο και ουσιαστικά ήταν αυτός για τον οποίο «ανακαλύφθηκε», δίκαια ονομάστηκε από τα Μέσα, «The Beckham Rule».

BeckhaΜania!

Τα αποτελέσματα και τα οφέλη της απόκτησης του Μπέκαμ από τους Γκάλαξι φάνηκαν πριν ακόμα ο Άγγλος άσσος παρουσιαστεί επίσημα από την ομάδα, με τα κέρδη σε όλους του τομείς να εκτοξεύονται.

Η πρώτη μεγάλη συμφωνία της ομάδας, ήταν με την εταιρία Herbalife. Η γνωστή εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής, είναι μέχρι και σήμερα ο βασικός χορηγός στη φανέλα της ομάδας, καθώς το 2007 πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια!

Σημαντικότατη ήταν και η εκτόξευση των πωλήσεων εισιτηρίων διαρκείας, καθώς 11.000 άνθρωποι έσπευσαν να προμηθευτούν από ένα και οι 42 σουίτες ήταν επίσης sold out την πρώτη σεζόν του Μπεκς στην Αμερική.

Η έλευση του στην ομάδα του Λος Αντζελες, είχε αντίκτυπο μέχρι και στην εταιρία στην οποία ανήκει η ομάδα, την AEG. Ο γενικός διευθυντής της, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ξαφνικά γίναμε γνωστοί, ως η εταιρία στην οποία ανήκει η ομάδα στην οποία θα αγωνίζεται ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και αυτό μόνο καλό μας έκανε».

Ηγεμονικό συμβόλαιο

Μπορεί θεωρητικά το συμβόλαιο του να ήταν 6,5 εκατομμύρια το χρόνο για 6 χρόνια, όμως τα συνολικά του κέρδη με πρόχειρους υπολογισμούς της εταιρίας διαχείρισης της εικόνας του, ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια δολάρια σε 5 χρόνια!

Πώς γίνεται αυτό; Εκτός από τον ετήσιο μισθό του από την ομάδα, για την απόδοση του στο γήπεδο, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ πληρώνεται και για την εικόνα του και το όνομα του γενικότερα.

Στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Άγγλος είχε παραχωρήσει στην ομάδα το 50% των εσόδων του από κάθε διαφήμιση ή χορηγία που έκλεινε. Στους Γκάλαξι, κατάφερε να συμφωνήσει να παίρνει μέχρι και το τελευταίο δολάριο που του αντιστοιχούσε. Αυτό από μόνο του, διπλασίασε τα έσοδα του σε σχέση με την Ρεάλ Μαδρίτης. Σε όλα αυτά προσθέστε και ποσοστό από τις πωλήσεις εμφανίσεων με το όνομα του και διάφορα άλλα μπόνους και κάπως έτσι σχηματίζεται αυτό το αστρονομικό ποσό.

Εκτός από όλα αυτά, το συμβόλαιο του προβλέπει πως, από τη στιγμή που πάψει να είναι παίκτης της Λίγκας, έχει το δικαίωμα να αποκτήσει κάποια από τις ομάδες, ή να ιδρύσει δική του ώστε να συμμετάσχει με αυτήν στο MLS.

Δικαιολόγησε τον ντόρο που έγινε;

Την Δευτέρα (19/11/12) ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ανακοίνωσε ότι στις 01/12/12 θα αγωνιστεί για τελευταία φορά με τη φανέλα των Γκάλαξι σε επίσημο παιχνίδι.

Αν φύγει νικητής από το γήπεδο θα κατακτήσει το δεύτερο πρωτάθλημα σε πέντε χρόνια στην Αμερική και μάλιστα συνεχόμενο. Όλα αυτά έχοντας κάνει 99 συμμετοχές στην κανονική περίοδο, και 17 στα πλέι οφ. Σε αυτές έχει προλάβει να μοιράσει 48 ασίστ και να πετύχει 18 γκολ.

Αυτά τα νούμερα μπορεί να μην λένε πολλά. Τα σημαντικά νούμερα είναι άλλα:

Από το 2007 μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν 7 ομάδες για να είναι φέτος 19.

Από τις 19 αυτές, οι 15 έχουν αποκλειστικά ποδοσφαιρικό γήπεδο, όταν το 2007 είχαν μόλις οι 5!

Επίσης ο μέσος όρος οπαδών ανά ματς έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όπως και τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη επιρροή, οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος από μόνος του, σε ένα ολόκληρο άθλημα, στην ίσως πιο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου σε διάφορους τομείς.

Δείτε το επίσημο βίντεο, με το οποίο οι άνθρωποι της ομάδας είπαν ευχαριστώ:

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts