«Coming out of the closet» λένε στις ΗΠΑ και είναι  παραδοχή των ομοφυλοφιλικών προτιμήσεών.  Δεν ήταν και το πιο απλό πράγμα τα περασμένα χρόνια, ειδικότερα στον ανδροκρατούμενο κόσμο του αθλητισμού. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, όλο και περισσότεροι είναι οι αθλητές που επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν τις προτιμήσεις τους. Τελευταίο τρανό παράδειγμα, ο Michael Sam, αθλητής του NFL, ο οποίος έγινε ο πρώτος στο συγκεκριμένο άθλημα που παραδέχεται δημόσια τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Και όχι με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο Michael Sam δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του για την επιλογή του στα draft του NFL. Όταν ο Jeff Fisher, προπονητής των St Louis Rams, του ανακοίνωσε πως θα αποτελέσει μέλος της ομάδας του από την νέα σεζόν, ο Michael Sam φίλησε μπροστά στις κάμερες του ESPN τον σύντροφό του, Vito Cammisano.

Το περιστατικό δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φίλοι και γνωστοί του Michael Sam, αλλά και διάσημοι, υποδέχτηκαν με διθυραμβικά σχόλια τόσο την επιλογή του Sam στα draft του NFL, όσο και την επιλογή του να φιλήσει τον σύντροφό του μπροστά στις κάμερες, όντας με αυτό τον τρόπο ο πρώτος ανοιχτά gay αθλητής του αθλήματος.

Οι αντιδράσεις
Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, έτσι και στην συγκεκριμένη, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από όσους θεώρησαν υπερβολικό, λάθος ή και αηδιαστικό το θέαμα των δύο αντρών να μοιράζονται δημοσίως την προσωπική στιγμή ευτυχίας τους. Ο πρώην πρωταθλητής του Super Bowl, Derrick Ward, εξέφρασε την διαφωνία του στο twitter, λέγοντας μάλιστα πως δεν πιστεύει πως το ESPN επέτρεψε κάτι τέτοιο να συμβεί!

Παρόμοια αντίδραση με του Ward, είχε και ο αθλητής των Miami Dolphins, Don Jones, ο οποίος λίγο μετά το συμβάν τουίταρε «Horrible» και «OMG». Λίγο αργότερα διέγραψε τα tweet του, μόνο που αυτό δεν αρκούσε για να μην τιμωρηθεί από τον σύλλογό του, τόσο με χρηματικό πρόστιμο, όσο και με αποχή από τις ομαδικές δραστηριότητες. Σε ανακοίνωση τους οι Dolphins ξεκαθαρίζουν: « Αυτά τα σχόλια δεν συνάδουν με τις αξίες του συλλόγου μας». Από την πλευρά του ο παίκτης προέβη σε απολογητική δήλωση: «Θέλω να απολογηθώ στον Michael Sam για τα απρεπή σχόλια μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ήταν το αρχικό του σχόλιο, για να καταλήξει μεταξύ άλλων: «Του εύχομαι τα καλύτερα για την καριέρα του στο NFL».

Αηδιαστικό χαρακτήρισε σε tweet του το φιλί, o αμερικάνος σκηνοθέτης, Patrick Dollard. Ο Dollard θεωρείται από τους πλέον συντηρητικούς του χώρου του, έχοντας προκαλέσει κατά καιρούς την κοινή γνώμη με τα tweet του. Όπως στην προκειμένη περίπτωση, έτσι και στις 2 Απριλίου έπειτα από πυροβολισμούς στο Fort Hood είχε τουιτάρει: «Αν υπάρξει έστω και άλλη μία ισλαμική τρομοκρατική επίθεση, τότε ήρθε η ώρα για τους Αμερικάνους να ξεκινήσουν τις σφαγές Ισλαμιστών στους δρόμους». Όσον αφορά το tweet του για το φιλί:

 

Προεδρικά συγχαρητήρια

Θέση για το φιλί του Michael Sam με τον σύντροφό τους και τις αντιδράσεις πήρε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ο οποίος δήλωσε: «Συγχαίρω τον Michael Sam, τους Rams και τo NFL για ένα σπουδαίο βήμα μπροστά που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την Ιστορία της χώρας μας. Από τους αγωνιστικούς χώρους μέχρι τα δωμάτια συνεδριάσεων, η ομοφυλοφιλική-λεσβιακή κοινότητα αποδεικνύει κάθε μέρα πως πρέπει να κρινόμαστε από αυτά που κάνουμε και όχι από αυτό που είμαστε».

Ποια ήταν η αντίδραση του ίδιου του Michael Sam όμως, όταν ρωτήθηκε για όσα είναι πιθανά να του αποσπάσουν την προσοχή από το ίδιο το άθλημα: «Όλα έχουν να κάνουν με το φουτμπολ. Μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο; Ναι μπορώ. Γυμνάζομαι και προετοιμάζομαι για αυτή την στιγμή εδώ και πολύ καιρό. Είμαι αποφασισμένος να είμαι εξαιρετικός».

Η απάντηση στους ομοφοβικούς

Τελικά ίσως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως θα δημιουργηθούν απορίες στα μικρά παιδιά. Όπως εύστοχα διατυπώνει ο Andy Kerman:  «Πώς να εξηγήσω τον Michael Sam στα παιδιά μου; Έναν άντρα με δύο μικρά ονόματα;».

Κώστας Σωτηρόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]