Μπορεί να έχει περάσει κιόλας μια βδομάδα που το ημερολόγιο λέει 2015 και μαθητές και φοιτητές ανά τον κόσμο θα γεμίσουν μουτζούρες τα τετράδια τους μέχρι να συνηθίσουν την αλλαγή του χρόνου, ποτέ όμως δεν είναι αργά να κάνουμε μια ανασκόπηση.

Μια ανασκόπηση διαφορετική από τις άλλες. Μουσική μεν, όχι όμως απλώς μια καταμέτρηση. Με τη δύναμη που μας δίνει η ηλεκτρονική μας πένα θα συνθέσουμε ένα άλμπουμ, με αρχή, μέση και τέλος, πλήρες tracklist με τη συνοχή μίας συνήθους μουσικής συλλογής, και κανόνες που μας επιτρέπουν περισσότερα από ένα κομμάτια από τον ίδιο καλλιτέχνη.

Γι΄ αρχή, ας ονομάσουμε το δίσκο μας 2014 Official Soundtrack. Ποιοι όμως θα συμμετείχαν σε αυτό; Και ποιοι θα έμεναν εκτός; Γιατί δεν μπορείς να βάλεις το Σωκράτη Μάλαμα, που τα ’13 και ’14 είναι οι χρονιές του, και να αφήσεις εκτός τους Pink Floyd, που κυκλοφόρησαν νέο άλμπουμ μετά από 20 χρόνια. Ούτε να βάλεις το -φανταστικό- ντεμπούτο άλμπουμ των Blues Pills οι οποίοι δίνουν το σύνθημα «εμπρός… πίσω!», αλλά να αφήσεις εκτός την Ανηφοριά του Μπαλάφα.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια όμως, αφού πρώτα υποθετικά χωρίσουμε τη συλλογή μας σε δυο μέρη, με ξένη (και όχι αγγλόφωνη) και ελληνική (και όχι ελληνόφωνη) μουσική.

Με τα παρόντα δεδομένα λοιπόν, το πρώτο CD της υποτιθέμενης συλλογής μας θα είχε, πάνω κάτω, αυτό το tracklist:

1. Pink FloydLouder Than Words [The Endless River]

2. Black KeysWeight of Love [Turn Blue]

3. Blues PillsNo Hope Left For Me [Blues Pills]

4. JamesMoving on [La Petite Mort]

5. Foo FightersSomething From Nothing [Sonic Highways]


6. Linkin Park ft. Daron MalakianRebellion [The Hunting Party]

7. Blues PillsHigh Class Woman [Blues Pills]

8. Jack WhiteLazaretto [Lazaretto]

9. Black KeysFever [Turn Blue]

10. Jack WhiteWould You Fight For My Love [Lazaretto]

Από την άλλη πλευρά, το 2ο CD της συλλογής μας θα πλανιόταν μάλλον μεταξύ αυτών:

1. Σωκράτης ΜάλαμαςΗλιόπετρα [Πρόσκληση Σε Δείπνο Κυανίου (Θανάσης Παπακωνσταντίνου)]

2. Villagers of Ioannina CityNova [Riza]


3. Λεωνίδας ΜπαλάφαςΆνοιξη [Ανηφοριά]


4. ΔραμαμίνηΜιχαλιός [Με το Μηδέν και το Άπειρο να Συμφιλιωθούμε]

5. PapercutΑγάπη που ‘Γινες Δίκοπο Μαχαίρι [Playing with Melina]

6. KollektivAΔυο Μαθήματα [Η Μπαλάντα της Φυλακής]

8. Αλκίνοος ΙωαννίδηςΟ Χορτάτος [Μικρή Βαλίτσα]

9. Ματούλα ΖαμάνηΜηδεία-μα [Πρόσκληση Σε Δείπνο Κυανίου (Θανάσης Παπακωνσταντίνου)]

10. Θανάσης ΠαπακωνσταντίνουΟ Χομαγιούν και ο Βακάρ [Πρόσκληση Σε Δείπνο Κυανίου]

11. Λεωνίδας ΜπαλάφαςΚούπα [Ανηφοριά]

12. Villagers of Ioannina CityZvara [Zvara/Karakolia EP]

13. Σωκράτης Μάλαμας & Νατάσσα ΜποφίλιουΗ Μνήμη [Πρώτες Λέξεις]

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η συνοχή ακολουθεί τη συνοχή που ακολουθούν τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους συλλογές, στην τύχη δηλαδή. Σε ό,τι αφορά βέβαια τις επιλογές, ευθύνη λαμβάνει η… παραγωγή, πίσω από την οποία κρύβεται ο γράφων. Κι αν ξεχάσαμε τίποτα, γέροι είμαστε και καμιά φορά μας διαφεύγουν πράγματα, ακόμα και μουσικές.

Εσείς ποιους θα βάζατε και ποιους θα αφήνατε εκτός από το soundtrack σας για το 2014; Στείλτε μας τις δικές σας απόψεις για το θέμα στο info@3pointmagazine.gr και αφήστε τη Στήλη Αναγνωστών του 3pointmagazine να κάνει τα υπόλοιπα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]